Angela Merkel ar sprijini realizarea unei ”mari coaliții” cu social-democrații (Politico)

merkel.jpg

Image source: 
RFI România (arhiva)

Presa internațională tratează pe larg eforturile depuse de Angela Merkel de a ajunge la alcătuirea unui guvern funcțional.

Le Point se întreabă dacă "Va exista o coaliție cu SPD?". Pentru liderul CSU, aliatul bavarez al Angelei Merkel, această coaliție ar fi "cea mai bună opțiune pentru Germania". O coaliție reînnoită între conservatorii cancelarului Angela Merkel și social-democrații din SPD este "cea mai bună opțiune pentru Germania", a declarat duminică Horst Seehofer, liderul CSU, aliatul bavarez al partidului CDU al Angelei Merkel.

Politico scrie că partidul Angelei Merkel sprijină realizarea unei "mari coalițiii" cu social-democrații, dar sunt de acord și cu o nouă alianță în vederea unui guvern minoritar sau cu alegeri anticipate. Liderii Uniunii Creștin Democrate (CDU) au afirmat că preferă să reînnoade coaliția între primele două mari partide din Germania care au guvernat în ultimii patru ani decât să formeze un guvern minoritar sau să anunțe organizarea unor noi alegeri generale. "Avem intenția fermă de a impune un guvern eficient", a declarat Daniel Gunther, premierul landului Schleswig-Hollstein din nordul Germaniei, duminică seară, după patru ore de deliberări în cadrul conducerii CDU. Merkel, Schulz și Horst Seehofer, liderul partidului-frate bavarez al CDU, Uniunea Creștin Socială (CSU), urmează ca, joi, să se întâlnească cu președintele german Frank-Walter Steinmeier pentru a discuta probleme vizând soluționarea actualei crize, citează Rador.

El Pais scrie despre "Germania pe care ne-o dorim" și crede că eșecul coaliției creștin-democrate/liberale/verde din Germania, așa-numita formulă Jamaica reprezintă o veste foarte bună pentru Europa dintr-o perspectivă europenistă. Mai ales, fiindcă liberalii de acum nu sunt cei dintotdeauna, asemănători colegilor lor britanici: au substituit europenismul cosmopolit prin neonationalism; toleranță față de chestiunea socială printr-un neoconservatorism agresiv; caracterul radical democratic printr-o afazie față de imigrație și de azil. Înainte, reprezentau forța cea mai deschisă și modernă a creștin-democrației; acum, ar reprezenta balastul endogamic al dreptei sale politice. Cu ei în poziții decisive în Guvern, este dificil de imaginat o legislatură care să ducă la bun sfârșit pactul de complicitate stabilit deja între cancelarul Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron. Această nouă versiune a alianței locomotivei europene este esențială.

Jornal Economico apreciază că repetarea alegerilor ar reprezenta cel mai rău lucru. După cum se așteptau toți analiștii, cancelarul german Angela Merkel pare să considere că o eventuală repetare a alegerilor ar fi cel mai rău dintre toate scenariile în încercarea de a rezolva criza politică care s-a instalat în țară acum două luni. "Oamenii au votat. Și dacă nu putem face nimic cu acest rezultat, nu prea le-aș cere să voteze din nou. Aceasta nu este decizia noastră și, în orice caz, este de datoria președintelui german să decidă ce-i de făcut", a declarat Merkel, citată de agenția Euronews, adăugând că este de dorit să găsim rapid un guvern, deoarece "Europa are nevoie de o Germanie puternică". 

 

Sosit în Myanmar în plină criză rohingya, Papa Francis a avut o întâlnire neanunțată cu șeful armatei. Acesta este acuzat că susține o campanie de "epurare etnică" împotriva acestei minorități musulmane, reamintesc agențiile AFP și Reuters.

Prima întâlnire a Suveranului Pontif în această țară sud-est-asiatică a fost cu generalul Min Aung Hlaing și s-a desfășurat la catedrala Sfânta Maria din orașul Yangon.

Cei doi "au discutat despre marea responsabilitate a autorităților acestei țări în aceste vremuri de tranziție", a menționat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Greg Burke, după cele 15 minute de convorbiri, urmate de un schimb de cadouri.

Papa Francisc i-a oferit generalului o medalie comemorativă a vizitei sale, primind în schimb o harpă în formă de barcă și un bol decorat pentru orez, a precizat purtătorul de cuvânt.

Întâlnirea de luni, adăugată în ultimul moment pe agenda vizitei, îi permite puternicului șef al armatei din Myanmar să se poziționeze ca interlocutor de prim-plan al Papei, devansând întâlnirea prevăzută pentru marți între capul bisericii romano-catolice și lidera civilă birmană, laureata Premiului Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi.

Doar circa 700.000 din cei 51 de milioane de locuitori din Myanmar sunt romano-catolici. Peste 150.000 de oameni s-au înregistrat pentru a asista la slujba pe care urmează să o oficieze Papa miercuri la Yangon. Autoritățile au mobilizat importante efective ale forțelor de ordine în Yangon pentru vizita Papei, dar luni nu erau semne de proteste. Turneul Suveranului Pontif va continua la Dacca, în Bangladesh, unde Papa Francisc are prevăzută o întâlnire cu un grup de refugiați rohingya.

 

Saad Hariri a declarat că dorește să rămână premierul Libanului, dar decizia sa va depinde de discuțiile în curs despre implicarea puternicei mișcări șiite libaneze Hezbollah în conflicte regionale, scrie AFP.

"Eu aș vrea să rămân premier", a subliniat Saad Hariri, care a revenit — la întoarcerea în Liban, în 22 noiembrie — asupra demisiei-surpriză anunțate în 4 noiembrie, la Riad, într-un interviu acordat canalului francez de informare CNEWS.

"Libanul are nevoie de cineva care să-l unească. În acest an, când am fost premier, i-am reunit pe libanezi. Eu sunt poate simbolul stabilității", a spus premierul libanez.

El a reiterat totodată că Hezbollahul pro-iranian, partener al guvernării sale, nu ar trebui "să se amestece" în problemele altor țări arabe din regiune.

Revenind asupra demisiei sale, Saad Hariri a asigurat că a vrut să provoace astfel un "șoc" libanezilor și a repetat că a luat această decizie din proprie inițiativă și nu constrâns de Riad. Demisia sa surpriză și mai ales sejurul lui prelungit în Arabia Saudită au alimentat speculațiile cu privire la o interdicție de a călători, impusă de Riad.

Revista presei internaționale din 28 noiembrie 2017
445

Facebook comments