Starea de sănătate a dezertorului nord-coreean i-a îngrozit pe medici

korea.jpg

Soldați sud-coreeni la frontiera cu Coreea de Nord
Image source: 
AFP via France24

Presa internațională afirmă că starea deplorabilă în care a fost găsit militarul nord-coreean care a dezertat acum o săptămână oferă indicii importante privind situația generală din țara lui Kim Jong Un.

Soldatul rănit este purtătorul a zeci de viermi paraziți și suferă de hepatita B - o boală comună în Coreea de Nord.

Potrivit unui raport al Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor din Coreea de Sud din 2014, nord-coreenii care locuiesc în Coreea de Sud sunt considerați mult mai susceptibili de a avea hepatită B și tuberculoză decât cetățenii sud-coreeni.

Și revista militară americană Stars & Strips crede că starea deplorabilă în care se găsește soldatul nord-coreean spune o poveste despre criza umanitară și de sănătate care se agravează în Coreea de Nord, chiar dacă țara raportează progrese semnificative în efortul său de a deveni o putere nucleară globală.

Coreea de Nord cheltuie 22% din produsul său intern brut pentru armată, în timp ce toate celelalte sectoare au de suferit.

Chirurgii care l-au tratat pe soldatul nord-coreean, grav rănit cu focuri de armă de camarazii săi, în timp ce fugea spre Coreea de Sud, a eliminat din corpul său zeci de paraziți, dintre care unii lungi de 27 de centimetri. Medicii spun că nu s-au mai întâlnit cu așa ceva la pacienți din Coreea de Sud.

Newsweek o spune și mai brutal: "Kim Jong Un își înfometează poporul ca să finanțeze arme nucleare".

Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite, doi din cinci oameni din Coreea de Nord sunt subnutriți. Șaptezeci la sută dintre locuitori au nevoie de ajutor alimentar pentru a supraviețui, inclusiv 1,3 milioane de copii sub vârsta de 5 ani.

Iar mâncarea la care au totuși acces poate îmbolnăvi sau chiar ucide.

Potrivit New York Times, mulți nord-coreeni care au reușit să fugă în sud erau infectați cu paraziți. Coreea de Nord nu are îngrășăminte chimice, iar mulți fermieri se bazează pe excremente pentru fertilizarea câmpurilor.

 

Dar este Kim Jong-un grav bolnav? Iată întrebarea pe care și-o pun mai multe publicații britanice, de la The Guardian la Daily Express sau tabloidul The Sun.

Zvonurile sunt întărite de lipsa din ultimul timp a testelor cu rachete. Coreea de Nord nu a testat o rachetă timp de 60 de zile, ceeace alimentează zvonurile că dictatorul suprem al țării nu se simte prea bine.

Aparițiile recente ne-au arătat un lider nord-coreean tot mai balonat, părând că nu se ține bine pe picioare.

Într-o vizită la o fabrică de încălțăminte, Kim a părut că se dezechilibrează, iar fața îi era vizibil acoperită de transpirație.

Într-o altă vizită, el a fost nevoit să se așeze pe un scaun pliant.

 

Odată cu eșecul negocierilor pentru formarea guvernului, Angela Merkel se confruntă cu una dintre cele mai grave crize de la preluarea mandatului.

"Visul unei coaliții jamaicane a explodat", titrează Die Tageszeitung. ”Asistăm la un adevărat cutremur politic și este greu de anticipat ce grămadă de ruine va lăsa în urmă”.

Der Spiegel crede că ”În aceste săptămâni lungi de negocieri, toți partenerii au uitat de un singur lucru, singurul care contează în cele din urmă, pentru a realiza o alianță: încrederea”.  Și tot Der Spiegel constată:  ”parcă nici unul dintre potențialii parteneri ai coaliției nu a arătat că într-adevăr dorește să reușească.

Angela Merkel are partea ei de responsabilitate: ea  nu ea emis nici o idee, nu a făcut niciun gest de lider, agățându-se în cele din urmă doar de speranța că, în cele din urmă, după o noapte lungă, totul de va dezlega. Dar metoda Merkel, atât de des încercată, nu a funcționat de această dată", scrie Der Spiegel.

În Italia, La Stampa crede că "Singurii fericiți vor fi cinicii care râd de nenorocirea celorlalți. Toți ceilalți, cei care credem că o Germanie stabilă este un pilon al Europei, continuăm să sperăm că Berlinul va găsi un rezultat pozitiv. Acest eșec e un cadou prețios pentru Alternativă pentru Germania (AFD)”.

Diviziunile politice dintre părți sunt prea profunde pentru a permite o politică de perspectivă. Aceasta este conluzia ziarului austriac Kurier:

"Imigrația și tranziția energetică: iată cele două subiecte pe care negociatorii germani le-au  tot discutat de câteva săptămâni. E suficient să facem un pas înapoi și să luăm în considerare pozițiile politice de bază ale părților implicate pentru a vedea că între un partid liberal de dreapta FDP, unul de stânga ecologist precum al Verzilor și uniunea CDU / CSU era și greu de crezut să se poată găsi o linie comună pe aceste teme".

Le Monde observă că, totuși, liberal-democrații au motivele lor pentru adoptarea unei astfel de poziții: ultimul experiment guvernamental al acestui partid, între 2009 și 2013, s-a încheiat cu un dezastru electoral. Liberal-democrații și-au pierdut reprezentarea în Bundestag. ”Cu 80 de locuri în alegerile din 24 septembrie (față de 246 pentru CDU-CSU și 67 pentru Verzi), liberalii ar refera să-și asume riscul unor noi alegeri în 2018 pentru a-și consolida poziția. Dar perspectiva unei crize adânci și prelungite, care se poate întinde și asupra Europei reprezintă o viziune îngustă a politicii”.

Revista presei internaționale din 21 noiembrie 2017