Oameni și iepuri – polemică în presa poloneză

iepuri.jpg

Image source: 
pixabay.com

În Polonia a izbucnit o polemică pe marginea unul clip pro-natalitate, lansat de guvernul de la Varșovia. În clip, un iepure oferă sfaturi simple pentru ca oamenii să poată avea un număr cât mai mare de urmași.

Cine ar putea să știe mai bine decât noi – spune iepurele - cum să avem mulți descendenți?  ”În primul rând, avem suficient exercițiu. În al doilea rând, avem o dietă sănătoasă. În al treilea rând, noi nu facem griji inutile. În al patrulea rând, nu bem. Deci, dacă doriți să aveți copii, luați exemplul iepurilor. Știu despre ce vorbesc, tatăl meu are 63 de tineri urmași”.

Comentatorii văd clipul ca pe o încercare de infantilizare a populației și denunță o viziune îngustă a familiei.

Nu ne vine să credem”, scrie ziarul liberal Gazeta Wyborcza. ”Dar acest spot, greu de înghițit, va fi difuzat de TVP până la sfârșitul anului. Costul de producție a ajuns la aproape trei milioane de euro.Suntem luați de proști. Este o insultă la inteligența polonezilor. Vor să ne facă să credem că, dacă ne luăm  după iepuri și ne asigurăm că mâncăm sănătos, totul va fi bine”.

Nici revista catolică Gość Niedzielny, nu se arată încântată de idea guvernului: "Intenția autorilor spotului a fost de a aborda medicina reproductivă într-o manieră plăcută și ușoară. Din păcate, efectul realizat este exact invers. A compara oamenii cu iepurii, al căror comportament reproductiv este pur instinctiv, e mai mult decât dacă și-ar trage un glonț în picior, e ca și cum și-ar trage un glonț în tâmplă. Reducerea polonezelor și a polonezilor la simbolul iepurelui și a familiei la simpla funcție de reproducere  reprezintă ceva extrem de deranjant". (Sursa: Eurotopics)

 

Într-un interviu acordat ziarului Le Monde, viitorul cancelar austriac, Sebastian Kurz, își apără proiectul de coaliție cu extrema dreaptă și promite că țara sa va rămâne pro-europeană.

La numai 31 ani, conservatorul Sebastian Kurz a câștigat alegerile din 15 octombrie, cu 31.47% din voturi, și a început negocierile pentru viitoarea majoritate cu extrema dreaptă, Partidul Libertății din Austria (FPÖ), care a câștigat 25,97% din voturi. Eurosceptic și boicotat de Israel, FPÖ a participat deja de două ori într-un guvern. O dată alături de stânga, între 1983 și 1986, și odată cu dreapta, între 2000 și 2006. Să nu existe, oare, niciun "cordon sanitar" în Austria?- întreabă Le Monde.

La care Sebastian Kurz răspunde că a formulat deja potențialului aliat o condiție simplă: guvernul va trebui să rămână pro-european. Austria are o responsabilitate istorică, spune viitorul cancelar. Istoria noastră  ne obligă moral să respingem toate formele de antisemitism. Dacă voi deveni șeful executivului, voi fi deosebit de atent la întărirea în continuare a acestei cerințe, ne asigură Sebastian Kurz.

Întrebat dacă se simte politic mai apropiat de președintele francez Emmanuel Macron sau de prim-ministrul ungar Viktor Orban, Kurz răspunde:

Îl apreciez cu adevărat pe președintele francez. Capacitatea sa de acțiune este remarcabilă. La nivel european, împărtășesc dorința sa de reformă și, în special, ideile sale privind problemele legate de securitate și migrație. El este capabil să schimbe Europa și, ca reprezentant al unei țări mult mai mici, dacă îl voi putea ajuta, atunci o voi face. Președintele Macron m-a sunat și m-a felicitat în urma alegerilor. Am avut o discuție foarte bună. Dacă, în Polonia, de exemplu, există evoluții negative, atunci este clar că nu trebuie să rămânem tăcuți. Nu trebuie să compromitem statul de drept și democrația. În viziunea mea despre Europa, nu există membri de clasa a doua, spune Sebastian Kurz în interviul pentru Le Monde.

 

Încheiem cu o culme a paradoxului, constatată de jurnaliștii moldoveni de la ziarul Timpul: Comuniştii şi socialiştii se închină, în acelaşi timp, lui Lenin şi Patriarhului Tihon.

După cum scrie ziarul de la Chișinău, astăzi, socialiștii și comuniștii se declară foarte credincioși, merg la biserică, iar religia este un punct principal în programele lor electorale. În acelaşi timp, ei se înarmează cu flori și lozinci și se închină la monumentul lui Lenin, un ateu, care a vandalizat bisericile și a persecutat preoții.

Culmea paradoxului este că unul dintre sfinții Bisericii Ortodoxe este Tihon, patriarhul Rusiei de pe vremea lui Lenin, care a fost canonizat pentru suferința îndurată din partea bolșevicilor, cărora li s-a opus până la moarte.

TIMPUL a încercat să afle de la câțiva adepți ai leninismului cum se pupă credința în Dumnezeu, pe care o declară, cu principiile bolșevice. Evident că aceștia au încercat să-l scoată basma curată pe idolul lor, Vladimir Ilici. Unii, precum deputatul socialist Oleg Savva susțin că Lenin ar fi fost bolnav în perioada în care a luptat contra bisericii. Totuși, Lenin nu a fost bolnav toată viața, remarcă autorul articolului.

Alții, precum deputatul socialist Constantin Rotaru, susțin că Patriarhul Tihon nu merită să fie sfânt. De unde se înțelege că aceştia nu recunosc biserica, în care se închină.

Revista presei internaționale din 10 noiembrie 2017