Verhofstadt propune pentru Spania soluția... Belgiei (Libération)

verhofstadt.jpg

Guy Verhofstadt
Image source: 
youtube.com

Liderul grupului liberal din Parlamentul European Guy Verhofstadt face declaratii pe tema crizei catalane: „Dacă vom continua aşa, vom avea o Uniune cu 75 de state“, spune demnitarul european citat de Libération. Dar ce soluţie propune Verhofstadt pentru Spania?

Separatismul va duce la paralizia UE, avertizează liderul grupului liberal din Parlamentul European. El este de părere că aspiraţiile separatiste ale Cataloniei pot fi soluţionate pe calea aleasă de Belgia, adică prin crearea unui stat federal în Spania. În opinia politicianului flamand, obşinuit cu puseurile identitare, o Europă redusă la regiuni ar însemna o „nebunie“ ce ar duce la paralizia Uniunii Europene. El pledează, într-un interviu pentru Libération, pentru un federalism la nivel naţional care să reprezinte scheletul unui federalism la nivel european. Referindu-se la criza din Spania legată de aspiraţiile separatiste din Catalonia, Guy Verhofstadt spune că se poate rezolva prin dialog. Fostul premier belgian a apărat tăcerea UE în chestiunea catalană şi a propus Spaniei soluţia Belgiei. „Fiind flamand, pot să îndrăznesc şi să vorbesc destul de clar. Pe vremea tensiunilor comunitare dintre flamanzi şi valoni, unele voci cereau intervenţia UE. Dar nimeni din Belgia nu credea atunci că e o idee bună. Ne-am rezolvat problemele vorbind, negociind, găsind soluţii. Iar soluţia a fost crearea unui stat federal şi sporirea competenţelor pentru regiuni. Putem spune acelaşi lucru şi pentru Spania, şi anume crearea unui stat federal“.

Anchetatori ai ONU se vor deplasa în această săptămână la o bază aeriană din Siria de unde, potrivit Washingtonului și aliaților săi, a fost lansat în aprilie un atac cu gaz sarin scrie AFP.

Vizita la baza aeriană va avea loc la numai câteva săptămâni înainte de publicarea unui raport foarte așteptat despre atacul împotriva localității Khan Shaykhun pe care puterile occidentale și o comisie a Națiunilor Unite îl atribuie forțelor președintelui Bashar Al-Assad.

Anchetatorii fac parte din misiunea numită JIM de anchetă asupra armelor chimice din Siria, desfășurată în comun între Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) și ONU. Ei au plecat luni spre Damasc și urmează să se deplaseze la baza aeriană Shayrat, a explicat un diplomat sub protecția anonimatului.

Pe 4 aprilie, un raid aerian a lovit Khan Sheikhun, o localitate controlată de rebeli și de jihadiști în provincia Idlib, făcând 83 de morți, potrivit ONU, în timp ce bilanțul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a indicat 87 de victime, dintre care peste 30 de copii.

În noaptea de 6 spre 7 aprilie, 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase de două nave americane din Mediterana către baza aeriană siriană de la Shayrat.

Guvernul sirian dezminte orice implicare și afirmă că a predat toate armele chimice după un acord încheiat în 2013.

Înființat în 2015, Mecanismul comun de anchetă OIAC-ONU asupra armelor chimice din Siria a stabilit deja că Damascul a efectuat trei atacuri cu clor, în 2014 și 2015, și că gruparea Stat Islamic a utilizat gaz muștar în 2015.

 

Președintele Ucrainei, Petro Porosenko apără noua lege a educației din Ucraina la Consiliul Europei. Presa străină vorbește despre o argumentare în care oficialul a folosit și cuvinte în română.

Presedintele Ucrainei a incercat sa convinga Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei ca noua lege a educatiei, care restrictioneaza invatamantul in limbile minoritatilor, este, de fapt, in interesul copiilor. El spune ca valul de critici politizeaza nejustificat o lege care respecta toate normele democratice.

Singurul parlamentar care a ridicat problema controversatei legi in plenul Consiliului Europei a fost Attila Korodi, de la UDMR, grupul popular-europenilor. El l-a intrebat pe Porosenko de ce a promulgat legea, desi a fost criticata de tarile vecine si de institutii europene si internationale.

In replica, Porosenko afirma ca studiul exclusiv in limba materna dauneaza copiilor pentru ca, mai tarziu, nu se pot descurca in societate, nestiind bine ucraineana. Ideea este sa fie bilingvi, chiar trilingvi, a spus presedintele si s-a dat pe el insusi de exemplu: vorbeste cateva limbi straine pentru ca a trait printre minoritati.

Revista presei internaționale din 12 octombrie 2017
518

Facebook comments