Condamnarea lui Alexei Navalny, un mesaj către toți susținătorii lui (presa internațională)

navalnybun.jpg

Alexei Navalny (dreapta)
Image source: 
AFP (arhivă)

Opozantul și activistul anticorupție rus Aleksey Navalny a fost condamnat la 20 de zile de închisoare. El pregătea pentru sâmbătă o manifestație de protest la Sankt Petersburg, orașul de baștină a lui Vladimir Putin. Presa internațională comentează evenimentul.

CBS notează că mitingul de la Sankt-Petersburg fusese programat pentru sâmbătă, care este și ziua de naștere a lui Putin.

O lege rusă privind adunările publice, adoptată în grabă după mitingurile anti-guvernamentale masive din 2011-2012, prevede până la 30 de zile de închisoare pentru încălcări repetate ale prevederilor legale.

Daily Mail titrează preluând un tweet lansat de Navalny chiar în momentul pronunțării sentinței. 

20 de zile în închisoare. Bătrânul Putin a fost atât de speriat de mitingurile noastre din țară încât a decis să-și ofere un mic cadou chiar de ziua lui de naștere", a spus Navalny pe Tweeter.

De la începutul acestui an, avocatul în vârstă de 41 de ani a deschis birouri de campanie în 80 de orașe, atrăgând mii de susținători în zone care au trăit timp de decenii fără o diversitate politică.

Bloomberg reamintește că activistul anti-corupție și-a anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale din martie 2018 la care Putin  se așteaptă să obțină al patrulea mandat.
Oficialii ruși spun că Navalny  nu poate candida din cauza unei condamnări pentru fraudă, pe care el o respinge ca fiind motivată politic.

Reuters crede că prin această condamnare, Kremlinul  le transmite suporterilor criticului Navalny, că organizatorii unor mitinguri neautorizate vor fi urmăriți penal.

 

Greva care a blocat ieri Barcelona a trezit reacții diverese printre jurnaliștii din Peninsula Iberică.

La Madrid, El Pais scrie că, la două zile după referendumul privind independența, Catalonia s-a trezit marți (3 octombrie), cu o economie "parțial paralizată".

Asociațiile separatiste, sindicatele minoritare și cele ale IMM-urilor au declanșat o grevă generală pentru susținerea autodeterminării, cu sprijinul guvernului autonom catalan. Funcționarii au fost plătiți ca într-o zi normală.

Cele două mari sindicate la nivel național, UGT și CCOO au decis, după o zi de ezitare, să vorbească despre un blocaj al țării și să condamne violențele din 1 octombrie. Marile sindicate s-au temut să nu fie folosite de  suporterii independenței, scrie El Pais.

De fapt, marile sindicate au căutat să ascundă lipsa lor de acțiune și de susținere pentru greva generală „împotriva represiunii și pentru libertăți ", acuză ziarul catalan La Vanguardia.

A fost "O grevă generală pentru demnitate", a titrat ziarul online catalan El Nacional, care continuă: "Debarcarea noastră în Normandia începe. E timpul să cucerim plajele. Și să o facem pașnic. Să continuăm!"

New York Times vede în criza catalană o continuare a mișcărilor anti-elitiste, care au lovit Europa și care subminează ordinea liberală postbelică:

Bineînțeles, tocmai această ordine – cu Uniunea Europeană și cu prezența Statelor Unite ca o putere compensatorie în Europa -  a adus în Catalonia prosperitatea și democrația, de neimaginat până la moartea lui Franco. Dar am intrat în Epoca Amneziei. Trompetele naționaliste sunt înflăcărate. Este evident că acum trebuie găsită calea de mijloc. Mariano Rajoy (dacă el supraviețuiește politic) trebuie să renunțe la orgoliile lui, iar Charles Puigdemont să admită că dialogul este esențial. Un drum creativ spre o Spanie federală ar putea fi, cu timpul, imaginat”, crede NYT.

O controversă majoră a apărut între Cehia și Comisia Europeană pe tema romului din cartofi, scrie ziarul polonez Gazeta Wiborcza. 

Romul din cartofi este cea mai populară băutură tare printre cehi. În opina Comisiei Europene, în producerea acesteia se folosește o substanță cancerigenă, dar cehii tratează această opinie ca un atentat la tradiția lor națională, scrie Gazeta Wiborcza, citată de Rador și Hotnews.

Producătorii cehi au avut la dispoziție 10 ani pentru a găsi ceva ce ar putea înlocui această substanță. Dar firmele producătoare nu au făcut nimic în această chestiune, în tot acest timp.

Ele par acum surprinse și protestează. "Bruxelles-ul să nu ne comande" – se revoltă cehii după comunicatul Institutului European pentru Securitatea Alimentelor, potrivit căruia extractul folosit la producerea romului ceh din cartofi conține un ester cancerigen de acid metilic.

Noi considerăm că acesta este un atentat potențial împotriva tradiției băuturilor alcoolice cehe, care datează din secolul XIX” – a spus pentru ziarul Dnes, Jaroslav Burkar, directorul Uniunii Producătorilor și Importatorilor de Băuturi Alcoolice. „În plus, substanța aceasta în romul ceh este prezentă în cantitate mică

Miza este mare, pentru că e vorba de sume uriase. Romul autohton reprezintă un sfert din consumul total de băuturi alcoolice în Cehia. Cu un consum de 12 litri de persoană pe an, cehii se plasează pe locul doi la consumul de alcool printre țările dezvoltate. Consumul de rom ceh în țară este de circa 1,5 litri de persoană pe an, adică circa 15 milioane litri la nivelul țării. O parte din producție este destinată exportului.

S-a alăturat protestelor și purtătorul de cuvânt al președintelui Milos Zeman, care a comparat Uniunea Europeană cu Germania nazistă, iar Cehia cu o țară ocupată. „Reichul a decis ca în protectorat să nu se bea Tuzemak (denumirea comercială a romului ceh). Și basta!”

Revista presei internaționale din 4 octombrie 2017
523

Facebook comments