Discursul lui Juncker: ”Mai multă Europă, mai puțin Brexit” (Presa europeană)

juncker_ue.jpg

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene
Image source: 
REUTERS/Yves Herman

Presa europeană comentează discursul despre Starea Uniunii , rostit miercuri de președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, în plenul Parlamentului European. ”Mai multă Europă, mai puțin Brexit”, a titrat Euronews, înainte de a relua principalele pasaje din discursul șefului Comisiei. 

Romanticul Juncker vede o Europă mai integrată”, comentează Financial Times.

”După ce danezii au spus ”nu” Tratatului de la Maastricht, la începutul anilor '90, referendumurile au descurajat mereu  ambițiile și au dus la infestarea mașinăriei UE, cu complicatele ei mecanisme și jumătăți de măsură.

Jean-Claude Juncker crede însă că referendumul de anul trecut din Marea Britanie, va avea, până la urmă, efectul invers: o energie pentru asanarea centralizării , nemaivăzută de la crearea pieței unice și a monedei euro”, notează FT.

Juncker a pus stavilă  planurilor unei Europe în mai multe viteze, idee susținută și de Emmanuel Macron, scrie publicația europeană Politico. Mai mult, președintele Comisiei Europene va încuraja, de asemenea, mai multe state să adere la euro.

Și totuși, Juncker a îmbrățișat ideea lui Emmanuel Macron privind Europa care protejează, remarcă Le Monde, care vorbește despre Planul lui Juncker pentru a proteja Europa de apetitul străinilor.

Mai precis, Bruxellesul ar trebui să aibă un cuvânt de spus la achiziționarea de "active strategice europene". Aceasta a fost una dintre primele cereri făcute la Bruxelles de președintele Emmanuel Macron, în conformitate cu sloganul său de campanie a unei „Europe care protejează“, reamintește Le Monde .

De asemenea, președintele Jean-Claude Juncker, a vorbit despre  „un cadru european pentru supravegherea investițiilor străine directe“, cerând statelor membre să coopereze mai bine în schimbul de informații cu privire la preluări curente sau planificate, mai ales în cazul în care există motive de îngrijorare legate de „securitatea sau ordinea publică.“

Pe de altă parte, Le Figaro arată că Juncker  ”se diferențiază de Macron și dorește un președinte ales pentru UE”. Cu zece zile înainte de legislativele germane, este aproape sigur că Jean-Claude Juncker s-a sfătuit cu Angela Merkel, și ea precaută în fața activismului și ambițiilor președintelui francez.

Juncker reînvie un proiect vechi, care, în opinia lui, ar revitaliza construcția europeană de sus în jos: alegerea de către  350 de milioane de europeni a unui singur președinte al UE, prin contopirea poziției pe care el însuși o ocupă până în 2019, cu aceea a Președintelui Consiliului European, deținută acum de Donald Tusk.

 

Rusia și Belarus încep azi manevre militare comune la granițele lor cu statele baltice. Presa din regiune, citată de Eurotopics, se întreabă ce se ascunde în spatele acestui mare exercițiu militar?

În Letonia, portalul de știri TVNET se întreabă dacă nu cumva Rusia o ia pe urmele Coreei de Nord.

"Desigur, Rusia poate insista că scopul exercițiilor militare nu este de a ataca sau de a ocupa țările vecine. ... Cu toate acestea, natura agresivă a manevrei ridică preocupări că această retorică nu reflectă adevăratele intenții. ... Propaganda rusă, înfățișând Occidentul ca pe un dușman, se intensifică. Iar Kremlinul se izolează din ce în ce mai mult, limitându-și astfel posibilitățile de a-și schimba poziția. Cu acest curs, Rusia amenință să o ia pe urmele Coreei de Nord, care este, de asemenea, izolată și, de asemenea, își șantajează vecinii ".

Zapad este un nume plin de simboluri, observă la rândul său  Vytautas Landsbergis, primul președinte al Lituaniei independente într-un articol de opinie publicat în ziarul Lietuvos žinios:

"Această manevră majoră, teribilă, se numește " Vest ". Acesta este numele dușmanului . Rivalul nostru gândește global și ideologic  -  aceasta este o moștenire a comunismului.

El speră să unească toate forțele din est de partea sa.

Pentru propriii cetățeni, care au fost de mult timp spălați de creier, Kremlinul subliniază ținta acestei ofensive: Occidentul rău, care trebuie distrus ".

 

Și dacă, totuși, "criza" nord-coreeană este în mare parte una inventată? Iată concluzia surprinzătoare a unui comentariu al Agenției Reuters:

Cu un an în urmă, probabilitatea ca Nordul să lanseze o rachetă nucleară către Statele Unite era în esență zero; Pyongyang-ul a făcut progrese tehnologice de atunci. Dar, în ciuda a ceea ce cred unii analiști, alții spun că nu există o dovadă definitivă conform căreia Coreea de Nord deține o rachetă care să poată lovi Statele Unite continentale, cu o încărcătură nucleară miniaturizată, care să dețină și tehnologia de ecranare și care să fie capabilă să supraviețuiască temperaturii și presiunii de la reintrarea în atmosferă.

Asta nu înseamnă, bineînțeles, că spectacolul este inofensiv. Dar chiar dacă nordul dobândește aceste capacități tehnice, probabilitatea ca acesta să atace Statele Unite cu o rachetă nucleară va rămâne extrem de scăzută, pentru un motiv simplu : liderul nord-coreean Kim Jong Un nu este nici nebun, nici sinucigaș.

El știe știe că regimul său va fi ras în câteva ore după folosirea unei arme nucleare. Aproximativ 1.590 de focoase nucleare desfășurate pe rachete balistice și bombardiere din SUA asigură acest rezultat. (Nordul a achiziționat materialul fisionabil pentru a construi numai 10-20 de focoase nucleare, potrivit celor mai autorizate rapoarte publice pe această temă.)

Poate că jurnaliștii ar trebui să înceteze să scrie despre situația din Coreea de Nord ca și cum războiul e foarte aproape.

În realitate, Coreea de Nord este o țară mică și săracă și va fi vaporizată instantaneu dacă va lansa vreodată un atac serios. Dacă nu există un mediu de presă care să încurajeze percepția crizei, probabilitatea unui atac preventiv american va fi la fel de mică.

Revista presei internaționale din 14 septembrie 2017
546

Facebook comments