Psiholog german despre campania electorală: "N-am văzut niciodată atâta ură" (Der Spiegel)

pegida.jpg

Manifestație de susținere a formațiunii de extremă dreapta Pegida, Dresda, octombrie 2016
Image source: 
Oliver Killig / dpa / AFP

Revista germană Der Spiegel scrie despre psihologul Stephan Grünewald că și-a petrecut o mare parte din cariera sa studiindu-i pe ... germani. Într-un nou studiu, el a analizat atitudinile politice actuale și a descoperit existența unor puternice emoții  înainte  de alegeri.

El vorbește despre rezultatele unui studiu la care au participat șapte psihologi și care arată că alegătorii sunt total dezamăgiți în această campanie electorală. Ei simt că lucrurile importante pentru ei nu sunt discutate.

În interviurile realizate cu subiecții, toți au vrut să se vorbească despre criza refugiaților, criza refugiaților și... criza refugiaților – un subiect atât de elegant lăsat în afara campaniei.

Criza de acum doi ani, a aruncat alegătorii într-o dilemă: să deschidem porțile sau să le închidem? Pe de o parte, ei doresc să fie parte din această cultură primitoare, dar se și tem ca nu cumva să fie copleșiți de străini și să nu se mai poată recunoaște în propria lor țară. Drept urmare, oamenii doresc ca factorii de decizie să elaboreze un plan, să stabilească o poziție de compromis. În lipsa lor, alegătorii se simt acum abandonați, dezorientați, plini de incertitudini.

Totul este foarte fragil și duce la izbucniri emoționale. N-am văzut niciodată atât de multă furie și ură printre subiecții din cadrul testului”, spune el.

Totuși, psihilogul nu se așteaptă la o radicalizare crescândă întrucât, ca reacție la amenințările actuale, alegătorii fac la rândul lor un pas înapoi. Ei cred că nu ne putem permite să accentuăm polarizarea, câtă vreme suntem înconjurați de trei brute: Trump, Erdogan și Putin. Mânia este exprimată în zona de umbră a lumii digitale, dar mult mai puțin în lumea reală.
 

Negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat că poporul britanic trebuie să fie "educat" cu privire la prețul pe renunțării la Uniune. O declarație intens dezbătută în presa britanică.

"Există consecințe extrem de grave ale părăsirii pieței unice care au fost explicate poporului britanic", a declarat Barnier la un forum din Italia.

După cum scrie The Independent, Barnier a declarat că nu va recurge la șantaj, dar a insistat că Marea Britanie trebuie să accepte câteva principii de bază, cum ar fi onorarea angajamentului de a suporta 14% din bugetul UE până în 2020.

Ministrul britanic Brexit, David Davis, a respins zvonurile potrivit cărora prim-ministrul Theresa May ar fi pregătit să aprobe plata a 55 de miliarde de euro. E o prostie, a spus Davis, mai scrie The Independent.

Business Insider reamintește că declarațiile lui Barnier vin după ce ultimele negocieri cu Brexit s-au încheiat într-un impas. Negociatorul european a spus că nu au fost făcute "progrese decisive" în a treia rundă de discuții.

De asemenea, el a acuzat Marea Britanie că a încercat "imposibilul" prin părăsirea pieței unice dar păstrând în același timp beneficiile sale. Piața unică "nu trebuie și nu va fi subminată de Brexit", a subliniat Barnier, citat de Business Insighter.

Daily Mail, o publicație care a susținut puternic Brexitul, titrează:

Cine se cred ei? Arogantul șef pentru Brexit de la Bruxelles promite să-i educe pe  britanici și să-i învețe el ce înseamnă să părăsiți UE".

În timp ce Bruxelles-ul are mușchi economici mai puternici, întrucât reprezintă 27 de națiuni, britanicii au avantajul de a avea dreptate - în sensul că articolul 50 din Tratatul de la Lisabona nu conține nicio prevedere pentru continuarea unor obligații, ca să nu mai vorbim de celelalte plăți pentru statul membru care pleacă.

Știm foarte bine ce înseamnă Brexitul. Comisia Europeană este cea incapabilă să facă față adevărului.
 

 

În sfârșit, subiectul Coreea de Nord nu putea lipsi din preocupările presei internaționale.

Mai ales că, așa cum comentează CNBC, ne aflăm în pragul războiului în Asia de nord-est.

La ce altceva să ne gândim atunci când Casa Albă spune că  vremea discuțiilor cu Coreea de Nord s-a încheiat? Sau în timp ce un analist militar britanic se îndoiește că SUA ar putea intercepta rachetele lansate de Phenian.

”O piesă periculoasă”, așa caracterizează situația ziarul francez Le Monde.

Problema cu Coreea de Nord este că nu știm. Izolarea cvasi-ermetică a țării ne face să ignorăm multe lucruri. Unul dintre acestea, situat între ridicol și tragic, este că nu știm dacă acest despot caricatural trebuie luat în serios.

Mai pe scurt, marea întrebare este dacă Kim Jong-un e nebun. Probabil nu, sau nu în totalitate. Oricum, nu mai mult decât tatăl său. Departe de a se comportama irațional, dinastia roșie arată o anumită stăpânire a provocării, o știință a amenințării”.

CNN analizează aspectele unei eventuale intervenții militare și concluzionează că SUA nu se află într-o poziție ce i-ar garanta succesul pe câmpul de luptă. Ar fi nevoie de săptămâni, dacă nu de luni, pentru a se aduce trupe și echipamente suplimentare în regiune.

Sunt necesare nave de război și submarine suplimentare echipate cu rachete Tomahawk pentru a suprima apărarea aeriană nord-coreeană.

Și apoi ar fi nevoie de trupe de teren în număr foarte mare, pentru a prelua controlul asupra instalațiilor din Coreea de Nord, care ar putea supraviețui unor prime lovituri.

Revista presei internaționale din 5 septembrie 2017