De ce a scăzut popularitatea lui Macron? (presa franceză)

macron.jpg

Image source: 
RFI/Pierre René-Worms

Guvernul de la Paris și-a prezentat intențiile privind noile reforme sociale, iar presa franceză privește deja spre taberele pro sau contra reformelor propuse.

Guvernul a reușit să îmbunătățească acele texte din noul Cod al Muncii care stârniseră furia sindicatelor, fără însă a renunța la obiectivele sale, observă Les Echos.

În tabăra patronală, rândurile sunt strânse: o asemenea oportunitate de a reforma Codul Muncii, într-un mod favorabil angajatorilor, nu poate fi lăsată să scape.

De partea sindicatelor, s-au conturat încă de la bun început două tabere. Pe de o parte CGT și, în mod neașteptat, CFE-CGC, care denunță o reformă regresivă pentru angajați. Pe de altă parte, CFDT, FO și CFTC reamintesc, la unison, că nu sunt împotriva unei reforme a Codului Muncii, dar că ”ar fi bine să o evaluăm pe cea precedentă înainte de lansarea alteia”. Dar aceste centrale sindicale arată și liniile roșii -  cum ar fi posibilitatea negocierii fără sindicate.

În plan politic, după cum informează Le Monde, formațiunea Franța Nesupusă și-a chemat susținătorii în stradă pe 23 septembrie pentru a lupta împotriva a ceea ce ea numește o "lovitură de stat socială".

Oricum, după cum observă Le Figaro, președintele Macron își începe reformele pe fondul unei scăderi drastice de popularitate.

Potrivit Barometrului Figaro Magazine, în trei luni, șeful statului a pierdut 13 puncte de încredere. Și era avertizat. Știa că se poate întâmpla. În 2012, el se afla la Elysée, când François Hollande a experimentat căderea nivelului încrederii pe timp de vară. Emmanuel Macron a vrut să evite o asemenea greșeală. A promis că nu va face aceleași greșeli ca și predecesorul său. Într-adevăr, el nu a făcut aceleași greșeli, ci a făcut altele. ”Prea mult internet, prea multe fotografii, dând impresia”, după cum arată un oficial de dreapta, "unui copil răsfățat într-un magazin de bomboane". Macron în uniformă militară într-un submarin, Macron în uniformă militară la o bază aeriană, Macron în tricou de fotbal la Marsilia ...

Dar în timp ce Macron se bucura de el însuși, francezii nu vedeau vreo perspectivă!

Cu 41%, nivelul său de încredere este cel mai mic pentru un președinte al republicii la scurt timp după alegerea sa! Emmanuel Macron își păstrează  însă susținerea în rândurile simpatizanților formațiunii En Marche (90%), însă i-a pierdut pe 15% dintre socialiști și 17% dintre republicani, scrie Le Figaro.  

Dar, la urma urmelor, ce înseamnă nivelul de popularitate?- se întreabă Le Nouvel Observateur. Auzind comentariile, putem sfârși prin a crede că vara a fost plină de calamități și chiar că sfârșitul este aproape ... Două judecăți pe cât de excesive pe atât de expeditive. La urma urmei, primele sale legi privind moralizarea vieții publice sau reforma pieței forței de muncă reflectă mai degrabă promisiunile candidatului Macron. Francezii fuseseră avertizați.

Eu Observer ne informează că membrii Parlamentului European s-au întors în această săptămână din vacanța de vară. Dar a spune că ei chiar au revenit la locul de muncă este un pic cam mult...

Potrivit calendarului oficial, Parlamentul European lucrează la Bruxelles pentru o "săptămână de comisii" - atunci deputații europeni votează asupra rezoluțiilor propuse de cele 20 de comitete de specialitate.

Însă mulți dintre liderii Parlamentului nici măcar nu au fost în Bruxelles în această săptămână, iar agenda ușoară i-a făcut pe unii eurodeputați să cugete la relevanța lor redusă.

"Acest parlament este  un simulacru", spune Jean Arthuis,  europarlamentar francez și președinte al comitetului bugetar. "Atâta timp cât nu votează asupra impozitelor și produce numai rapoarte fără caracter obligatoriu, este o simplă imitație".

Președintele Parlamentului, Antonio Tajani, s-a aflat marți la Bruxelles pentru câteva întâlniri, dar și-a petrecut restul săptămânii în Italia.

Manfred Weber, liderul celei mai mari facțiuni din Parlament - Partidul Popular European -  se află în campanie electorală în Germania. El este vicepreședintele Uniunii Creștin-Sociale, formațiunea-soră a Uniunii Creștin-Democrate a cancelarei Angela Merkel.

Gianni Pittella, președinte al grupului Socialiști și Democrați, nu a avut evenimente înscrise pe ordinea de zi.

Fără prea multe lucruri muncă de făcut, Parlamentul urma să primească totuși actualizări cu privire la activitatea Comisiei Europene în dosarul Brexit, de la Guy Verhofstadt, dar și în dosarul privind statul de drept în Polonia, de la primvicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans.

Oficialii Parlamentului spun că una dintre ultimele mari probleme rămase pentru acest an este revizuirea planificată a Directivei privind lucrătorii detașați. Dar unii eurodeputați îl acuză pe Macron că le-a sabotat munca după ce, în turneul său din Europa Centrală și de Est, a cerut o revizuire mai riguroasă a directivei decât cea prezentată Parlamentului de Comisia Europeană.

Propunerea lui Macron, de exemplu, solicită limitarea contractelor lucrătorilor detașați la un an și nu la doi, așa cum a propus Comisia.

Luna trecută, președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a provocat o oarecare agitație atunci când a numit Parlamentul "ridicol", deoarece foarte puțini eurodeputați au venit pentru a asculta un discurs al prim-ministrului maltez Joseph Muscat.

Juncker este așteptat în plenul Parlamentului pe 13 septembrie, la Strasbourg, pentru a susține discursul despre Starea Uniunii.

Revista presei internaționale din 1 septembrie 2017