Polonezii au așteptări mari de la Donald Trump (Politico)

trump.jpg

Image source: 
REUTERS/Joshua Roberts

Polonia se pregătește să-i spună bun venit lui Donald Trump, care va participa joi la conferința Celor Trei Mări. Șeful de la Casa Albă va ajunge la Varșovia astă-seară, iar liderii polonezi au așteptări mari de la această vizită.

După cum scrie publicația europeană Politico, momentul este perfect. Președintele american are nevoie de o baie de mulțime, iar liderii polonezi, după o serie de greșeli, sunt deciși să demonstreze că Varșovia încă mai contează pe scena mondială.

În plus, Donald Trump ar trebui să se simtă ca acasă. Ca și el, liderii polonezi se opun imigrației, sunt sceptici cu privire la schimbările climatice și nu intenționează să renunțe la cărbune.

În timpul vizitei sale fulger, Trump nu se va întâlni cu premierul polonez Beata Szydło, care recent a intrat în dizgrația conducătorului de facto al Poloniei, Jarosław Kaczyński, președintele partidului de guvernământ (PiS). Trump nu se va întâlni cu liderii opoziției. Cu toate acestea, înainte de vizita oficială la președintele Duda, Trump îl va primi pe Kaczyński în reședința sa, un apartament situat la ultimul etaj al Hotelului Marriott, un zgârie-nori din centrul orașului.

Casa Albă a anunțat că Trump va ține un "discurs major" la Varșovia. Iar aliații din NATO vor fi atenți la orice nuanță. Suntem la 300 de kilometri de granița cu Rusia. Iar în discursul de la Bruxelles, din mai, Trump nu a amintit nimic de articolul 5 al tratatului, baza apărării comune.  

Altfel, liderii de la Varșovia speră că Trump va renunța la orice mențiune a fostului președinte Lech Wałęsa, liderul legendar al mișcării Solidaritatea, care a condus țara la victoria împotriva comuniștilor. Wałęsa, un critic dur al partidului de guvernământ, este considerat de către liderii săi ca fiind un inamic public nr. 1, acuzat că a colaborat cu regimul comunist de către politicienii partidului și mass-media pro-guvernamentală.

Financial Times remarcă faptul că Polonia a început să facă lobby pentru vizita lui Trump încă din noiembrie anul trecut, când președintele Duda l-a sunat să-l felicite pentru victoria în alegeri. Dar Casa Albă a anunțat vizita doar după ce prima călătorie a lui Trump în Europa, în luna mai, a scos în evidență atmosfera de conflict cu Germania și Franța. Trump ar putea încerca să-și folosească vizita la Varșovia pentru a arăta că, în ciuda relațiilor reci cu Berlinul și Parisul, are totuși aliați în altă parte a Europei.

 

Țările de Jos sunt un adevărat poligon de testare pentru venitul de bază universal. Cinci orașe se pregătesc să aplice proiecte-pilot, iar presa olandeză își pune deja întrebări cu privire la viabilitatea proiectului.

De Volkskrant arată că, pe scena politică, liberalii și creștin democrații se tem că beneficiarii de asistență socială vor intra în letargie totală în cazul în care nu vor mai fi forțați să caute locuri de muncă. La rândul său, liberalii de stânga din formațiunea D66 pariază că, departe de a încuraja mentalitatea de asistat, sistemul ar stimula beneficiarii. Reprezentanții D66 spun că au o imagine mai pozitivă a omului decât conservatorii, pentru care banii câștigați ușor sunt acceptabili numai atunci când vine vorba de prime generoase sau de sofisticate aranjamente de optimizare fiscală".

De Telegraaf atrage atenția că, „Bunăstarea  nu trebuie să devină un fel de drpet universal. Guvernul trebuie să se asigure că munca va fi mai bine răsplãtită decât lenea. "

 

Poate Franța  să atragă 100 milioane de turiști pe an? Pentru atingerea acestei cifre Franța ar trebui să mai atragă încă 15 milioane de turiști suplimentari. Însă, după cum remarcă Le Figaro, oferta turistică franceză trebuie îmbunătățită.

Obiectivul ”100 de milioane” a fost fixat de Laurent Fabius în 2014, reamintește Le Figaro. Dar anul trecut a fost dificil. După cinci ani de creștere și un record în 2015,  în 2016 s-au pierdut 1,3 milioane de turisti, după atentatele de la Paris și Nisa.

Pentru turiștii străini, Franța înseamnă Paris, Turnul Eiffel, muzeul Louvre, Notre-Dame. Pur și simplu, centrul Parisului este luat cu asalt. Dar acum, municipalitatea caută să ofere și destinații alternative, cum ar fi atriumul Fundației Vuitton care a atras peste un milion de vizitatori în primul an. Sau districte precum la Villette, Nbois De Vincennes,  sau malurile râului Marne.

Dacă Parisul rămâne poarta de intrare principală, se mizează și pe extinderea legăturilor aeriene și feroviare. Totuși, cu tot potențialul lor extraordinar, regiunile de provincie -  înzestrate pentru turismul de agrement, balnear, cultural sau oenologic – nu reușesc să concureze Parisul. Mai mult, castelele Loirei sunt considerate un parc de distracții pentru excursii de o zi din Paris. O nouă excursie se profilează, grație noii legături de TGV, care face ruta Paris-Bordeaux în două ore.

La Paris, deficitul de  locuri de cazare, comparativ cu cererea, este de circa 10.000, la fel pe coasta de sud,  Bourgogne, Champagne, și Valea Loarei. Și cum natura are oroare de spațiu gol, au apărut ofertele alternative precum Airbnb, HomeAway și alte platforme de acest gen. În sfârșit, un punct pozitiv îl constituie decizia ca marile magazine să fie deschise și duminica – ceea ce îi va ajuta pe hotelieri să-și umple spațiile și în weekenduri, care până acum erau văduvite de posibilitatea turismului de shoping.

 
Revista presei internaționale din 5 iulie 2017