Marea Britanie, sub amenințarea unei spirale a urii

londra.jpg

Image source: 
Reuters

Londra a fost lovită de un nou atac. Dar, de data aceasta, cei vizați au fost musulmanii. Presa europeană se întreabă dacă acest episod nu va agrava  scindarea societății.

Pentru Le Monde, atacul de la Finsbury Park obligă Marea Britanie să schimbe abordarea unor realități de multe ori tabu: multiplicarea evenimentelor de ură rasială sau religioasă precum și a acțiunilor extremei drepte.

După atacul de la London Bridge, Sadiq Khan și-a exprimat îngrijorarea legată de o creștere a numărului de atacuri anti-musulmane.

De altfel, le Monde reamintește de existența Frontului National din South-Wales, regiunea în care a trăit atacatorul de la Finsbury Park. Acest mic grup care pretinde că luptă pentru „drepturile naționaliștilor albi“, și care a organizat anul trecut marșul „White Pride“, a negat, luni, orice legătură cu Osborne.

Partidul pentru Independența Regatului Unit (UKIP), de extremă dreaptă, vârf de lance al Brexitului, s-a regrupat în registrul islamofobiei după referendumul din 2016. În sfârșit, mai este „Liga engleză a Apărării”, care se dorește «avangarda luptei antidjihad». Și care luni seara, după atac, a denun’at moscheea Finsbury Park ca un „centru de promovare a urii”, prin vocea fondatorului și fostului lider, Tommy Robinson.

The Independent  consideră că a venit timpul ca guvernul să acționeze mai dur împotriva celor care alimentează climatul de islamofobie, făcând să apară astfel de atacuri. ”Am tolerat prea mult timp o moralitate dublă, care a considerat această formă de extremism mai puțin periculoasă decât extremismul islamic. Acum, există două fenomene care își trag seva din aceleași motive și aceleași aspirații. După atacurile islamiste, predicatorii urii au fost interogați - același lucru  trebuie făcut și acum ".

 

Trecutul de afaceri pare să-l urmărească pe Donald Trump, poate în aceeași măsură ca și presupusele legături cu Rusia ale unor membri ai echipei sale de campanie. Despre ce este vorba?

Revista americană Newsweek informează că avocații care studiază documente clasificate legate de trecutul unui fost partener de afaceri al lui Donald Trump au declarat luni, în instanța federală, că acele documente pot conține dovezi privind fraude comise de însuși actualul președinte.

Documentele provin dintr-un caz federal împotriva lui Felix Sater,  consultant pentru afacerile imobiliare ale lui Trump în anii 2000, chiar și după ce rolul lui Sater într-o schemă de acțiuni legate de Mafie a devenit publică.

Sater a făcut un an de închisoare, în 1993, pentru că a tăiat un bărbat pe față cu un pahar spart. Cinci ani mai târziu, el a pledat vinovat pentru o schemă de fraudă de 40 de milioane de dolari pentru Mafie și a evitat închisoarea, ca informator confidențial pentru FBI, scrie The Los Angeles Times.

Sater a fost implicat în tranzacții pentru imperiul imobiliar al lui Trump din întreaga lume, începând din 2003. Trump s-a retras din asocierea cu Sater, atunci când trecutul său criminal a devenit public, în 2007. Dar, aproximativ trei ani mai târziu, mogulul imobiliar a început să lucreze cu el din nou, potrivit Associated Press.

Luni după-amiază, judecătorul i-a instruit pe toți avocații să se refere la Sater cu apelativul "John Doe", dar avocații s-au referit în mod repetat și eronat la numele lui Sater. Spre sfârșitul procesului, chiar și judecătorul a uitat și a făcut la fel.

După peste trei ore de argumente publice, judecătorul a închis ședința de judecată pentru reporteri și observatori și a cerut argumente suplimentare pentru ca documentele să fie desigilate.

 

Studentul american Otto Warmbier, arestat în timpul unei excursii în Coreea de Nord, în 2016, a murit, relatează presa internațională.

CNN amintește, în context, că Warmbier a petrecut 17 luni în detenție,  fiind acuzat că ar fi furat un poster politic. Familia sa crede că a fost torturat până când a ajuns într-o stare vegetativă.
Luni, la mai puțin de o săptămână după ce s-a întors în Statele Unite cu leziuni cerebrale grave, familia i-a anunțat decesul.

Moartea studentului a provocat reacții puternice la cele mai înalte niveluri ale guvernului american. Evenimentul ar putea determina SUA să adopte o atitudine mai strictă față de China, cel mai apropiat aliat al regimului de la Phenian, crede CNN. De asemenea, grupul de turism Young Pionieer Tours, care a facilitat vizita lui Warmbier în Coreea de Nord, a decis să oprească astfel de oferte pentru americani.

Otto Warmbier era student al Universității Virginia când a fost reținut în ianuarie 2016, pe când încerca să plece de pe aeroportul din Phenian,

Potrivit guvernului nord-coreean, Warmbier a fost reținut pentru că a furat un poster politic de la un etaj din hotelul său.
El și-a recunoscut vina și și-a cerut iertare, dar a fost condamnat la 15 ani de muncă forțată.

Grupul turistic Young Pioneer Tours a declarat că i s-a refuzat solicitarea de a se întâlni cu Warmbier sau cu oricine care a fost în contact cu el în Phenian, primind doar asigurări că este bine.
Trei cetățeni americani și un pastor canadian sunt încă reținuți în Coreea de Nord, mai notează CNN.

 
Revista presei internaționale din 21 iunie 2017