Senatul american impune noi sancțiuni Rusiei (The Guardian)

capitoliu.jpg

Clădirea Capitoliului, Washington DC
Image source: 
pixabay.com

Senatul american a aprobat noi sancțiuni împotriva Rusiei, ca pedeapsă pentru că a intervenit în alegerile prezidențiale de anul trecut, scrie The Guardian.  Legislația blochează acum și o eventuală reducere de către Casa Albă a sancțiunilor, lucru ce nu se mai poate face fără aprobarea Congresului.

Amendamentul privind Rusia, care a trecut cu 97 voturi “pentru” si 2 “impotriva”, a fost atasat unui act normativ privind intarirea sanctiunilor la adresa Iranului.  A fost stabilita si o procedura prin care Congresul va evalua orice incercare a lui Donald Trump de a relaxa, suspenda sau ridica sanctiunile. 

Potrivit amendamentului, vor fi impuse sanctiuni asupra rusilor care au fost gasiti vinovati de incalcarea drepturilor omului, de furnizarea de arme catre regimul Assad sau de desfasurarea de atacuri cibernetice pentru guvernul rus.

Masura tinteste domenii cheie din economia Rusiei, inclusiv sectoarele minier, al metalelor, transporturilor navale si pe calea ferata.

Amendamentul include sanctiunile deja existente la adresa Rusiei - impuse de ordinele executive ale lui Obama - si impune noi sanctiuni la adresa Moscovei pentru ingerinta in alegerile din 2016, agresiunea din Ucraina si sprijinirea guvernului sirian.

Intre timp Statele Unite ar putea renunta la acordul de la Minsk privind conflictul dintre Ucraina si Rusia. Este mesajul transmis de Secretarul de stat american, Rex Tillerson in fata comisiei de politica externa a Camerei Reprezentantilor din Congresul American.

Acordul de pace de la Minsk, mediat de Franta si Germania si semnat de Rusia si Ucraina in februarie 2015, prevede incetarea focului si retragerea armamentului greu de pe linia frontului din estul Ucrainei, precum si reforme constitutionale pentru a acorda autonomie acestei zone unde populatia rusa are o pondere ridicata.

In prezent, in SUA se desfasoara mai multe anchete privind posibilele legaturi cu Moscova ale administratiei presedintelui Donald Trump. Senatul american a respins miercuri posibilitatea relaxarii sanctiunilor aplicate Rusiei inainte de conformarea cu acordul de la Minsk. Prevederea legala respectiva, introdusa ca un amendament la o lege privind sanctiunile pentru Iran, mai are nevoie de aprobarea Camerei Reprezentantilor si de semnatura lui Trump.

 

Londra s-a mobilizat pentru a ajuta victimele incendiului de la Grenfell Tower, voluntarii strang in prezent la centrele comunitare lucruri esenţiale pentru miile de oameni rămaşi fără adăpost, scrie Sky News.

În timp ce pompierii continuă să se lupte cu flăcările şi să caute victime în clădire, au fost lansate apeluri pentru mâncare, băuturi şi îmbrăcăminte. Reporteri Sky News au văzut oameni lăsând provizii la un punct de evacuare din apropiere de clădirea încă fumegând.

Voluntarii încearcă să pregătească sandvişuri pentru victime şi pentru membrii serviciilor de intervenţie în situaţii de urgenţă. Oamenii s-au declarat impresionaţi de răspunsul “incredibil” al populaţiei.

Organizaţia a rugat oamenii să nu mai facă alte donaţii deocamdată şi a dat asigurări că va lansa noi apeluri mai târziu, dacă va mai fi nevoie.

De asemenea, populaţia care vrea să ajute a fost îndemnată să se intereseze de ce este nevoie în diferite centre, pentru că unele sunt pline, altele nu.

Crucea Roşie britanică a anunţat că voluntarii săi îndreaptă în prezent donatorii către Biserica Sfântul Francisc. Consiliul Local urma să facă aranjamente pentru a caza temporar oamenii rămaşi fără case. De asemenea, mai multe familii au pus la dispoziţia celor afectaţi camere în propriile case. Şi comunităţi din afara Londrei au organizat ajutoare. Un camion plin cu provizii, oferit de locuitorii din High Wycombe, din Buckinghamshire, a părăsit oraşul miercuri la prânz.

 

Președintele Donald Trump face apel la unitate după atacul armat care a vizat congresmeni republicani scrie CNN. Congresmanul republican împuşcat în Virginia, a fost rănit grav, dar se va recupera în totalitate, a anunţat preşedintele american Donald Trump pe Twitter.

Bărbatul suspectat că a deschis focul asupra unui grup de congresmeni republicani, pe un teren de baseball dintr-o o suburbie a Washington DC, a fost identificat de politisti.

De asemenea, în timpul atacului au fost împuşcaţi doi ofiţeri de poliţie. Congresmanul republican este în stare critică, au anunţat reprezentanţi ai spitalului unde a fost operat politicianul, citaţi de ABC News.

Autorul atacului, James T Hodgkinson, ar fi fost inspector în construcţii şi un susţinător al democratului Bernie Sanders. El deschis focul asupra unui grup de congresmeni republicani şi consilieri ai lor în timp ce aceștia se antrenau pentru un meci de baseball împotriva democraţilor din Legislativ. Liderul republican Steve Scalise, un consilier al membrului Camerei Reprezentanţilor Patrick Williams, precum şi doi ofiţeri ai Poliţiei Capitoliului care trebuiau să îl apere pe Scalise, au fost răniţi.

“Poate că avem diferendele noastre, dar am face bine să ne amintim în astfel de momente că toţi cei care servesc în capitala naţiunii noastre se află acolo pentru că, în primul rând, iubesc ţara noastră”, a spus Trump, descriind atacul drept “foarte, foarte brutal”.

Trump a mai anunţat că autorul atacului a murit în urma rănilor suferite.

Autorul atacului din Virginia, în cursul căruia a fost rănit cel puţin un congresman republican şi mai mulţi consilieri, a tras cel puţin 10-20 de gloanţe, înainte ca serviciul de pază să reuşească să riposteze, a declarat un martor, republicanul Mo Brooks, citat de Reuters şi CNN.

Revista presei internaționale din 15 iunie 2017