Aliații cunoșteau amploarea Holocaustului cu doi ani mai devreme decât se presupune (presa internațională)

holocaust_1.jpg

Vizitatori la Memorialul Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim
Image source: 
Yad Vashem World Holocaust Center

O serie de documente secrete din arhivele Organizaţiei Naţiunilor Unite - care nu au mai fost prezentate în public timp de 70 de ani - arată că, încă din decembrie 1942, Puterile Aliate erau la curent cu dimensiunea reală a Holocaustului. Presa internațională reacționează la revelațiile că Aliaţii au făcut mult prea puţin pentru a-i salva pe evreii aflaţi în pericol de moarte.

Publicația electronică Newser a realizat un grupaj de articole pe această temă. Astfel, după cum raportează The Guardian, materialele secrete ținute de zeci de ani în arhiva Comisiei pentru Crime de Război din cadrul ONU sunt acum făcute publice. Anterior, documentele puteau fi citite numai de cercetătorii care dețineau aprobarea din partea guvernelor lor și de la secretarul general al ONU. Multe dintre documente au fost scoase pe ascuns din Europa de Est și au fost folosite în procesele ulterioare împotriva naziștilor. Acestea vor fi accesibile online prin intermediul Bibliotecii Wiener din Londra, care se descrie ca fiind "cea mai veche bibliotecă a Holocaustului din lume". Este astfel posibil se fie rescrise capitolele cruciale ale istoriei, folosind noile dovezi.

O altă surpriză relevată de The Guardian: Documentele arată că tribunalele pentru crime de război au fost sesizate la sfârșitul anilor 1940 cu privire la  violuri în masă și prostituție forțată, deși se credea că această inovație barbară a apărut în timpul conflictului bosniac din anii 1990.

Publicația Jewish  News invocă "detaliile extraordinare" despre lagărele de concentrare ale lui Adolf Hitler, marcând o descriere din aprilie 1944 a modului în care "podelele din teracotă din camerele de deținere deveneau foarte alunecoase  pe timp de umezeală".
 

Haaretz informează că materialul a fost scos din Europa de Est începând cu anul 1943, ceea ce se poate interpreta astfel: "Occidentul știa despre crimele de război naziste înainte de a descoperi lagărele de concentrare". (În cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA, se arată că primele mari lagăre, Auschwitz, Buchenwald și Bergen-Belsen a fost  descoperite  în 1944 și eliberate în 1945).

The  Independent face o afirmație și  mai puternică, scriind: "Puterile aliate au fost conștiente de amploarea Holocaustului evreiesc cu doi ani și jumătate mai devreme decât se presupune în general . Încă din decembrie 1942, guvernele Statelor Unite, Regatului Unit  și URSS au știut că cel puțin 2 milioane de evrei au fost uciși , iar alte 5 milioane se aflau sub amenințare.
În martie 1943, ministrul de Război din cabinetul condus de Winston Churchill, a spus că evreii nu trebuiau să fie consideraţi ”un caz special” şi că Imperiul Britanic era deja suprapopulat cu refugiaţi pentru a mai putea să primească alte persoane din această categorie”.

 

Presa  europeană continuă să comenteze pe marginea motivelor care au determinat-o pe șefa guvernului britanic să declanșeze alegeri anticipate. Dar sunt anticipate și primele influențe asupra Brexitului

Publicația europeană Politico notează că ”Eurodeputații pro-europeni privesc în general liniștiți această mișcare și cred că mai degrabă le va întări poziția lor decât pe aceea a adepților liniei dure pro-Brexit. May nu încearcă să dea un răspuns problemelor cauzate de partidele de opoziție, ci de opoziția din cadrul propriului partid, care este din ce în ce mai deschisă față de perspectiva unei negocieri cu Bruxelles-ul. Brexit urmează să fie dur - aterizarea ar putea fi ceva mai lină”.
 

Financial Times crede și el că  "Decizia de a convoca alegerile anticipate vine să o elibereze pe Theresa May de interferențele nedorite din rândul parlamentarilor săi, atât pro-europeni cât și cei din nucleul dur de dreapta".

Frankfurter Rundschau nu se arată prea impresionat de argumentul lui Theresa May, potrivit căruia alegerile generale sunt în interesul național:

"Conducerea țării nu este în pericol. Legea Brexitului a trecut prin Camera Comunelor fără obstacole. Conservatorii au doar un singur motiv pentru alegeri anticipate: partidul lor are un avans de peste 20 de puncte procentuale față de opoziția divizată a laburiștilor sub conducerea lui Jeremy Corbyn. Nici liberal-democrații, nici Ukip nu reprezintă o adevărată amenințare. Deci, vorbele despre interesul național sunt ipocrite".

Le Monde scrie că pariul făcut de Theresa May comportă anumite riscuri. Pericolul major este dezbinarea Regatului Unit: sentimentul pro-european al electoratului scoțian și nord-irlandez, nu a scăzut”.

 

Și, în Italia, La Stampa semnalează un record înregistrat în ultimul weekend în privința sosirii pe țărmurile italiene de noi valuri de migranți din nordul Africii.

Mii de migranți au sosit pe țărmurile Italiei în timpul weekendului de Paște. Potrivit datelor Ministerului de Interne, au fost salvați 8.500 de migranți  - 2.000 au sosit vineri, 4.500 sâmbătă și alte 2.000 duminică. Treisprezece cadavre au fost recuperate dintr-un naufragiu de pe coasta Libiei. Este imposibil însă să se spunâ câți oameni și-au pierdut viața în naufragiul respectiv.
 
Conform celor mai recente date publicate de autoritățile de la Roma, aproape 27.000 de migranți ajunseseră pe țărmurile Italiei până la 12 aprilie, cu o creștere de aproape 24% față de aceeași perioadă din 2016. 

Timp de trei zile, traficanții libieni au lansat un mare număr de ambarcațiuni, încurajați de vremea bună. Agenția europeană Frontex a salvat 1400 de migranți în 13 operațiuni de salvare. Sute de persoane au fost salvate de garda italiană de coastă și de navele militare.
 

Organizațiile umanitare internaționale au lansat apeluri de ajutor în noaptea de sâmbătă și în zilele următoare. O mie de migranți au sosit în Messina la bordul navei umanitare "Panther". O navă germană care transporta o mie și o sută de oameni a ajuns în Catania, în regiunea Sicilia.

Revista presei internaționale din 20 aprilie 2017
888

Facebook comments