SUA au lansat ”Mama tuturor bombelor” în Afganistan (CNN)

afganistan.jpg

Soldați americani în timpul unei operațiuni militare în Nangarhar, Afganistan, în 11 aprilie 2017
Image source: 
Noorullah Shirzada / AFP

Armata americană a lansat cea mai mare bombă non-nucleară în Afganistan anunță CNN. Este pentru prima dată când o asemenea bombă este utilizată pe câmpul de luptă, muniţia fiind dezvoltată în timpul războiului din Irak.

Patru oficiali ai armatei americane au dezvăluit că Washingtonul a lansat o bombă uriaşă în Afganistan. Potrivit primelor informaţii, bomba, poreclită MOAB, a fost lansată în jurul orei locale 19.00 (17.30 ora României), fiind vorba de cea mai mare bombă non-nucleară lansată vreodată de Statele Unite, transmite CNN.

Citat de Washington Post, Gen. John W. Nicholson, comandantul misiunii NATO Resolute Support din Afganistan, care a fost de altfel și în România săptămâna trecută pentru discuții cu ministrul Apărării, a declarat ca bomba a fost muniția perfectă care trebuia să fie folosită împotriva grupării stat islamic din cauza rețelei de tuneluri folosită de jihadiști.

MOAB este cunoscută drept ”mama tuturor bombelor” şi cântăreşte aproximativ 10.000 de kilograme, fiind ghidată de un sistem GPS. Prin comparație, bombele lansate în general de armata americană cântaresc între 100 și 900 de kilograme. Tot Washington Post mai scrie ca această bombă a fost pe cale de a fi folosită în Războiul din Irak, în 2003.

Bomba a fost lansată de o aerovană care aparţine Comenziii de Operaţiuni Speciale. Potrivit surselor militare, cea mai mare bombă non-nucleară a avut drept ţintă o serie de tuneluri ale jihadiştilor din Gruparea Statul Islamic.

Armata americană evaluează în acest moment daunele provocate de MOAB. Este pentru prima dată când o asemenea bombă este utilizată pe câmpul de luptă, muniţia fiind dezvoltată în timpul războiului din Irak.

 

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a căzut de acord cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pentru a sprijini investigaţia lansată de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice cu privire la presupusul atac chimic din provincia Idlib, anunță Reuters.

Erdogan i-a spus omologului său rus într-o convorbire că utilizarea armelor chimice reprezintă o crimă împotriva umanităţii, potrivit unor surse prezidenţiale de la Ankara.

87 de persoane şi-au pierdut viaţa pe 4 aprilie, după ce avioanele guvernamentale siriene au lansat un presupus atac chimic asupra civililor din localitatea Khan Sheikhoun, situată în teritoriile rebele din provincia Idlib.

Ulterior, armata americană a lansat ca răspuns 59 de rachete de croazieră asupra bazei forţelor guvernamentale de la al-Shayraat. Preşedintele Putin a negat în repetate rânduri că ar fi vorba de un atac chimic, susţinând că există două scenarii care explică moartea civililor şi imaginile de nedescris. În acest sens, liderul rus a precizat că avioanele guvernamentale au lovit o fabrică de arme chimice a rebelilor, iar gazele toxice au acoperit localitatea siriană, sau nu a existat niciun atac chimic la Khan Sheikhoun.

 

Raportul Kroll dezvăluie că cel puţin 75 de companii controlate de grupul Shor au participat la furtul miliardului din Republica Moldova, transferând banii obţinuţi drept credite de la Banca Socială, Banca de Economii şi UniBank în conturi din Letonia, transmite presa din Moldova.

Jurnaliştii de la Deschide.md susţin că fondurile au fost transferate în special în conturile bancare deschise în două bănci din Letonia, înainte de a fi spălate printr-o reţea de aproximativ 100 de conturi bancare corporative din aceeaşi ţară, potrivit informaţiilor care apar în raportul Kroll II.

De asemenea, cele mai multe conturi au fost deschise pe numele unor companii înregistrate în Marea Britanie, Belize şi Panama.

Majoritatea fondurilor s-au întors în ţară pentru a plăti expunerile de credit existente şi pentru a crea impresia că au constituit împrumuturi corportaive veritabile. Potrivit aceloraşi surse, sumele fraudate au ajuns în mare parte la alte bănci din Republica Moldova.

 Aproximativ 200 de milioane de dolari SUA au fost transferaţi în conturile mai multor bănci din Letonia, unde au fost spălate în continuare printr-un mecanism complex. Reprezentanţii companiei Kroll preconizează că etapa de recuperare a banilor fraudaţi va dura minim de la 18 luni, până la doi ani.

Revista presei internaționale din 14 aprilie 2017
997

Facebook comments