Tinerii ruși, tot mai revoltați, Kremlinul caută o ieșire (Le Monde)

manifestatie_nemtov.jpg

Manifestație de protest în memoria opozantului rus Boris Nemtov, asasinat în urmă cu doi ani, Moscova, februarie 2017
Image source: 
REUTERS/Tatyana Makeyeva

La două săptămâni după marile proteste care au avut loc în Rusia, marcate de o prezență puternică a tinerilor în stradă, puterea caută o cale de răspuns, scrie corespondentul la Moscova al ziarului Le Monde.

Repetiția este întreruptă. La 31 martie, sub ochii îngroziți ai colegilor săi, Andreï Ossipov, tânăr concertmaistru în orchestra simfonică a orașului Cheboksary, situat la 600 de kilometri de Moscova, este săltat de polițiști. „Am fost la demonstrația împotriva corupției puterii. [Premierul] Medvedev, a furat miliarde, a spus el, ridicându-se calm. Cineva să aibă grijă de vioara mea”, spune artistul, pe înregistrarea apărută imediat în mediul online.

„Arestările - mai mult de 1600 în întreaga țară - au continuat fără  condamnări penale, până în prezent. Alexeï Navalny a fost eliberat din închisoare luni 10 aprilie, dar soarta lui rămâne neclară.

În școli, profesorii sunt pe baricade în încercarea de a-i demotiva pe adolescenții și studenții ieșiți masiv în stradă la 26 martie. Ca și în Cheboksary, totul este filmat cu telefoanele mobile, și imediat postat pe rețelele sociale.

În Briansk, la 350 km sud-vest de Moscova, un adolescent a înregistrat-o pe directoarea școlii, venită într-o clasă după arestarea unuia dintre elevi. „Ceea ce face Navalny este o provocare pură (...), situația noastră economică este foarte instabilă“, pledează ea. ”Din cauza Crimeei și a sancțiunilor”, vine replica unui tânăr.

”Să fii patriot nu înseamnă să sprijini guvernul!”, spune un alt adolescent. „Ei bine, atunci, crezi că viața este mai rea în această țară de la sosirea lui Putin și Medvedev?” Întreabă directoarea furioasă. „Nu, dar au rămas la putere prea mult timp“, vine replica.

Aceeași scenă la Universitatea din Tomsk, unde un profesor a încercat să minimalizeze corupția. Replica a venit fără menajamente: „Vă place când sunteți furat? "

Mai multe variante sunt pe masa guvernului. Un proiect vizează întărirea  „educației patriotice“. Un altul, restricționarea accesului tinerilor la rețelele sociale, considerate ca fiind vectorul principal al protestelor. Accesul ar urma să fie interzis minorilor sub 14 ani, iar alții ar fi forțați să se să identifice cu actele de identitate, potrivit cotidianului Izvestia. Citând surse anonime din administrația prezidențială, site-ul RBK scrie că Kremlinul ar  avea în vedere și o „reconfigurare“ a televiziunii publice ruse.

 

Situația din Siria poate fi la o răscruce istorică. Dar repeziciunea cu care Donald Trump și-a schimbat abordarea poate fi de-a dreptul înfricoșătoare. Este concluzia unei analize a revistei der Spiegel.

Este o ironie a istoriei că, dintre toți, tocmai Trump, a comandat o lovitură militară împotriva regimului Assad. Trump, omul care a declarat în timpul campaniei electorale de anul trecut că intenționează să lupte împotriva statului islamic, împreună cu Rusia și cu Assad și care s-a opus „schimbării de regim“. Trump, omul care l-a avertizat predecesorul său, Barack Obama, pe Twitter, de cel puțin de 14 ori, să se abțină de la a se implica în Siria.

Dar, după ce a văzut imagini ale copiilor morți la Khan Sheikhoun, Trump a afirmat: „Atitudinea mea față de Siria și Assad s-a schimbat foarte mult“.

Să fie un rezultat al forței imaginilor? La urma urmei, regimul lui Assad a ucis sute de mii de civili cu bombe, focuri de armă și prin tortură. De asemenea, a folosit în mod repetat arme chimice, în atacuri la fel de oribile precum cel de săptămâna trecută.

Când soldații ruși au venit în ajutorul lui Assad pentru a recuceri estul Alepului, Moscova a demonstrat că poate folosi în mod eficient armele diplomatice, astfel încât Washingtonul și Occidentul să rămână simpli privitori. Până în această săptămână, Putin părea să controleze acest joc riscant.

Acum, după ce Trump a efectuat atacuri cu rachete asupra Siriei, nu este clar ce s-ar putea întâmpla în continuare.

Dacă ar fi să avanseze și să pună în aplicare o zonă de interdicție aeriană sau o zonă de protecție pentru civili, este foarte puțin probabil ca acest lucru să poată fi realizat numai din aer. Aceasta ar necesita aproape sigur un număr semnificativ de trupe la sol și o masivă desfășurare logistică și militară.

Chiar și în condițiile unor lovituri limitate, există riscul unei confruntări între Forțele Aeriene ale SUA și avioanele rusești sau bateriile antiaeriene.

Cu patru ani în urmă, când Trump avertiza atât de categoric împotriva unei intervenții, condițiile erau considerabil mai favorabile decât în prezent. Rusia nu era încă activă în Siria. Pentru mulți observatori, este surprinzător, dar, de asemenea, un pic infricoșător cât de repede s-a răzgândit Donald Trump.

 

Și încheiem cu câteva reacții din presa moldovenească legate de tentativa de asasinat împotriva politicienului Vladimir Plahotniuc.

 Ziarul Naţional, citat de Europalibera.org admite că FSB-ul ar putea fi supărat pe Vladimir Plahotniuc.

Unii iau în derâdere ipoteza implicării serviciilor secrete ruseşti, în baza faptului că cei reţinuţi nu erau ucigaşi „licenţiaţi”. Dar de unde certitudinea că serviciile secrete apelează doar la serviciile ucigaşilor profesionişti?, se întreabă publicația.

Acuzaţia că FSB-ul ar fi implicat într-o tentativă de asasinat nu ar trebui neglijată opinează și politologul Anatol Ţăranu. Fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova nu exclude că supărarea unor agenţi FSB ar avea legătură cu ancheta în cazul „Landromatului rusesc”, adică spălarea prin bănci a mai bine de 20 de miliarde de dolari. Iar în Moldova, nimic serios nu se mișcă fără permisiunea lui Plahotniuc, spune Anatol Țăranu, citat de Europaliberă.org.

Revista presei internaționale din 11 aprilie 2017
965

Facebook comments