”Un președinte Tabula rasa” (Le Monde)

juramant_trump.jpg

Image source: 
Facebook / White House

Nicio surpriză. În discursul său inaugural, Trump nu a ieșit din registrul pe care-l știam din campania electorală. Ce urmează? - se întreabă editorialiștii marilor publicații internaționale.

Am vrut să credem că Donald Trump, candidat iconoclast, jongleur și provocator, va trece la o campanie măsurată și responsabilă, odată ce a dobândit nominalizarea republicană în iulie 2016. NU s-a întâmplat. Ne-am imaginat apoi că, odată ales președinte, ținând cont de sarcinile impuse de tranziție, el va renunța la atacurile personale și Tweet-urile amenintatoare. Nu s-a întâmplat.

Dl Trump a vorbit doar aproximativ cincisprezece minute: concizia remarcilor sale arată un refuz încăpățânat de a accepta complexitatea lumii.
Vremea cuvintelor goale  a trecut, e timpul pentru acțiune. Dar domnul Trump se va găsi în curând în situația de a părăsi confortul imprecației și de a se confrunta cu realitatea guvernării. Acum el este președinte al Statelor Unite și e responsabil pentru alegerile sale. Pentru mai bine, vrea el să creadă. Noi ne temem că pentru mai rău
”, concluzionează editorialul ziarului Le Monde.

Dar politica internațională este diferită de relațiile dintre companii, atrage atenția The Economist.

"Trump presupune că poate obține tot ce vrea de la state suverane, generând conflict și căutând apoi să cadă la un compromis - contra unui preț, desigur. Dar ar fi greșit să presupunem că țările sunt precum companiile multinaționale. Relațiile internaționale riscă să cadă în anarhie, deoarece, în realitate, nu există nici un guvern mondial capabil să dea ordine de impunere. Războiul este singurul mijloc de constrângere. Trump va continua să demonteze ordinea mondială, pe care America a construit-o cu migală și de care, în mare parte, a beneficiat."

Și ziarul spaniol El Pais vede sfârșitul ordinii internaționale.

"Începutul mandatului lui Donald Trump, va putea fi considerat într-o zi momentul simbolic pentru distrugerea ordinii lumii internaționale, puse în aplicare cu atenție și religios apărată de SUA din 1945. Suntem, oare, martorii unui sfârșit auto-impus în mod absurd, al unei lungi și fructuoase hegemonii anglo-saxone?

Iar în editorialul său, Wall Street Journal vede în discursul lui Trump un "manifest populist răsunător”. Cotidianul citează o frază-cheie a discursului, în care Trump a promis: "Azi vom transfera puterea de la Washington către voi, oamenii."
Și apoi remarcă: "Mulți americani se vor întreba despre ce țară vorbește dl Trump”.
A fost unul dintre cele mai deranjante discursuri inaugurale ținute vreodată de către un președinte, conchide WSJ.

Și totuși, există și opinii potrivit cărora Europa n-ar trebui să-și facă atâtea griji cu privire la Donald Trump. Deutsche Welle crede că UE trebuie să se stabilizeze prin forţe proprii.

Ce e de făcut dacă partenerul cel mai apropiat de până acum dispare pur şi simplu? Trebuie făcut ceea ce UE trebuia să facă de mai multă vreme: Trebuie să-şi facă ordine în propria ogradă. Brexit, migraţie, euro – sunt multe de făcut. Fiecare trebuie să-şi măture în faţa casei”, scrie publicația germană.

 

 

Publicația EU Observer dezvăluie că antieuropenii își pun la punct o rețea de publicații electronice, cu ajutorul unuia dintre principalii finanțatori ai campaniei pentru Brexit.

Arron Banks, omul de afaceri britanic care a dat milioane în campania anti-UE, a lansat un site de știri de dreapta, pe modelul sitului populist american Breitbart.

Publicația, numită Westmonster, a apărut on-line joi (19 ianuarie), cu o zi înainte de inaugurarea lui Donald Trump in Statele Unite.

Au fost publicate materiale despre Brexit, burqa dar și unul contra imigranților polonezi.

Situl se poziționează "Pro-Brexit, pro-Farage, pro-Trump, anti-sistem, împotriva frontierelor deschise, anti-corporatist. "

Westmonster susține că anul acesta ar putea aduce schimbări politice chiar mai radicale decât 2016, având în vedere discuțiile pentru Brexit care încep în martie și alegerile din Olanda, Franța și Germania.

Articolele folosesc un limbaj provocator, iar modelul este Breitbart, condus de Steve Bannon, care este acum strategul șef al lui Trump. Breitbart se va extinde, la rândul său, în Europa.

La începutul acestei luni, Breitbart a lansat o știre falsă, potrivit căreia bărbați musulmani scandând "Allahu Akbar!" ar fi incendiat catedrala din Dortmund. Poliția germană a demascat știrea, dar apariția Westmonster și a branșei europene a Breitbart coincide cu campania de propagandă a Kremlinului împotriva UE.
 

Și încheiem cu Republica Moldova, unde publicația Independent comentează ultimele declarații ale președintelui Dodon și remarcă noua postură a oligarhului Plahotniuc: aceea de apărător al orientării prooccidentale.

Igor Dodon nu a surprins la Moscova. Nu cred că se aștepta cineva la o altă atitudine, la alte declarații. Adică, s-a gândit cineva că Dodon, după ce 3 ani a vorbit la Chișinău de anularea Acordului de Asociere, va rata șansa de a i-o spune în față și lui Putin? Tocmai pe aceste subiecte și-a creat ascensiunea politică.

Și iată cum ne pomenirăm cu Plahotniuc dând asigurări că „drumul european” va fi continuat și cum îl va pune la punct pe Dodon.

Plahotniuc, serios? Dar pentru cine ți-au făcut campanie primarii în toată țara? Dar cine a împiedicat diaspora să participe la vot mai activ. Dar cum s-a putut ca locuitorii din stânga Nistrului să voteze cu atâta râvnă?

Ce era atunci, Plahotniuc, cu „drumul european”? Nu te-ngrijora deloc?

Oligarhul rânjește fericit acum. În sfârșit există șanse ca pentru o parte din cetățeni să apară o figură mai odioasă decât el.

Revista presei internaționale din 23 ianuarie 2017