Și dacă epoca Trump nu va slăbi Uniunea Europeană, ci o va face mai puternică? (Bloomberg)

Donald Trump nu este omul care să se ferească de cuvinte. El spune că nu îi pasă dacă Uniunea Europeană se destramă, aceasta fiind ”un vehicul al Germaniei”, şi că NATO, principalul mijloc de apărare al Europei, este o organizaţie învechită.

Această demarcaţie este un cadou neaşteptat pentru o facţiune care părea să fie în retragere în Europa după Brexit: federaliştii europeni. Dacă Trump va acţiona conform opiniilor sale, Europa se va vedea obligată să joace un rol geopolitic mai independent.

Statele Unite vor fi în cel mai bun caz un aliat de conjuctură şi în cel mai rău caz un competitor.

Și dacă, în cazul unui risc credibil de securitate, Trump va decide pe moment pe cine să sprijine şi pe cine nu? Acesta este un risc care nu exista înainte de alegerea lui Trump ca preşedinte al SUA.

O majoritate puternică a membrilor Parlamentului European susţine deja integrarea militară a UE.

Este probabil ca oportunismul lui Trump să crească acest sprijin, în special în ţările apropiate graniţelor Rusiei.

O altă zonă în care UE ar putea fi mai unită datorită lui Trump este comerţul. În ultimele luni, noţiunea de libertate a comerţului a fost relativ nepopulară în Europa.

Un acord cu Canada, pregătit de multe luni, aproape a eşuat din cauza opoziţiei unei autorităţi regionale belgiene.

Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii, promovat de Merkel şi preşedintele american Barck Obama, este foarte nepopular în Germania.

Dar acum, când Trump oferă un acord comercial rapid Marii Britanii, europenii ar putea să se îngrijoreze de pierderea competitivităţii, astfel că o politică comercială proactivă ar putea deveni o prioritate mai mare.

Şi în alte domenii europenii ar putea avea nevoie să fie mai uniţi în timpul administraţiei Trump.

Viitorul preşedinte american s-a declarat în mod deschis ostil lui Merkel, din cauza politicii ei ”dezastruoase” în domeniul refugiaţilor,.

Site-urile pro-Trump relatează ştiri false despre Merkel şi teorii ale conspiraţiilor. Acestea ar putea fi acceptate de alegătorii europeni naţionalişti, anti-germani, dar Germania este principala economie din Europa şi pentru majoritatea ţărilor din UE o relaţie bună cu Berlinul este mai importantă decât una cu Washingtonul.

În afară de asta, Trump este foarte nepopular în UE.

Epoca Trump nu va dura veşnic, dar ar putea face suficient rău relaţiilor Statelor Unite cu Europa . Europenii pot să considere în avantajul lor că e bine să fie pregătiţi pentru şocuri similare în viitor.

 

Cine câștigă și cine pierde de pe urma Brexitului dur? Iată o întrebare la care ziarele europene dau răspunsuri diverse.

Pentru Le Figaro, Theresa May arată, de fapt, slăbiciunea și neputința UE. ”Această slăbiciune se dovedește nu doar dăunătoare și periculoasă pentru țările membre, cu excepția Germaniei; dar nici nu este în măsură să-i descurajeze pe cei care ar vrea să plece”.

Va fi un Brexit dur, dar pentru britanici, crede, în schimb, Le Monde. ”Thesesa May s-a văzut, spre surprinderea sa, față în față cu frontul continentală. Ea a fost umilită la Consiliul European din decembrie 2016, la Bruxelles, când i-a fost imposibil să obțină o pre-garanție pentru rămânerea sectorului financiar în City-ul londonez.

Marea Britanie va pierde nu numai piața unică ci și uniunea vamală și va avea o poziție mai puțin favorabilă decât Turcia, care are o uniune vamală cu UE. Cu toate acestea, asistăm la o neînțelegere curioasă: Brexiterii și presa britanică salută discursul doamnei May, fără a se vedea turbulențele scoțiene și irlandeze, în timp ce negociatorii continentali sărbătoresc capitularea britanică”.

Thesesa May are o viziune curajoasă, scrie The Daily Telegraph:

"Acest plan este o lecție de bun simț pentru că este construit pe încredere. Încredere în Marea Britanie și perspectivele sale într-o economie globalizată. Încrederea în capacitatea țării de a crește și prospera indiferent de rezultatul negocierilor cu UE. "

Iar ziarul spaniol ABC crede că șefa guvernului britanic își induce în eroare cetățenii.

”Viziunea unei Britanii deschise către lume și având libertatea de a construi propriile alianțe - în același timp, care ar beneficia de avantajele unei relații privilegiate cu partenerii săi europeni - este o utopie.E o naivitate să crezi că City-ul londonez va putea opera pe piața financiară europeană fără a se supune Curții Europene de Justiție.

 

După Mario Draghi la conducerea Băncii Centrale Europene și Federica Mogherini în calitate de Înalt Reprezentant pentru afaceri externe, italienii au, iată, cel de-al treilea reprezentant la vârful Uniunii Europene: Antonio Tajani  a fost ales Președinte al Parlamentului European.

Sunt italienii puternici? Ziarul italian La Repubblica este de părere că "ar fi o greșeală să credem că această reprezentare puternică a italienilor corespunde cu o greutate echivalentă a țării în Europa." Argumente? Competitivitatea slabă a țării și  "Incapacitatea de a solicita [partenerilor] sprijinul pe care îar trebui să îl acorde Italiei în gestionarea crizei imigrației."

Iar Deutsche Welle crede că Antonio Tajani va fi cu siguranță un alt gen de președinte decât predecesorul său, social-democratul german Martin Schulz. Schulz s-a folosit de această funcție mai mult protocolară pentru a face politică, pentru a obține majorități în PE și compromisuri cu Consiliul European și cu Comisia.

Tajani va fi un șef mult mai liniștit. Italianul este mai puțin ambițios, el vrea mai mult să reprezinte decât să acționeze. Legiferarea comunitară ar putea deveni mai înceată și mai puțin eficientă.

 
Revista presei internaționale - 19 ianuarie 2017