Este înnobilarea lui Bob Dylan o ”lovitură dată literaturii”? (Le Point)

bobdylan240712w.jpg

Image source: 
RFI

Aplauze, dar și citici. Așa a fost primit anunțul privind decernarea Premiului Nobel pentru literatură poetului și muzicianului american Bob Dylan.

Despre aceasta vorbește și pagina culturală a săptămânalului francez Le Point.

A fost, în orice caz, o surpriză, la care au reacționat mai multe personalități din lume. Scriitorul britanic Salman Rushdie, l-a felicitat pe Bob Dylan, numindu-l "moștenitor genial al tradiției barzilor." "De la Orfeu la poetul pakistanez Faiz, cântecul și poezia au fost întotdeauna strâns legate între ele", a răspuns el pe Twitter.

Au apărut însă și vocile critice. "Numele lui Dylan a fost adesea amintit în ultimii ani, dar a fost întotdeauna luat cu titlu de glumă", își amintește Pierre Assouline, scriitor și membru al Academiei Goncourt, "E de-a dreptul dureros că el a primit Premiul Nobel pentru literatură", a spus scriitorul. "Îmi place Dylan, dar asta nu merge. Cred că Academia suedeză a căzut în ridicol. Este un dispreț față de scriitori ", a insistat Pierre Assouline.

Tânărul romancier și poet haitian Makenzy Orcel vorbește despre o "lovitură dată literaturii": ”Dylan e bun, dar nu este de Premiul Nobel! Care este mesajul? Poezia pentru ureche? Poezia este pentru ochi, cap, trup, suflet, nu pentru urechi", mai spune scriitorul și poetul haitian.

De o altă părere este scriitorul francez Alain Mabanckou: "Puritanii și alți plângăcioși cu siguranță vor deplânge un sacrilegiu, pervertirea spiritului Nobel. Dar mă bucur că literatura este, de asemenea, recunoscută în Cuvânt, în sensul poetic al cuvântului. Georges Brassens ar fi meritat, de asemenea premiul", a adăugat el.

Gaël Faye, rapper-ul franco-rwandez devenit scriitor  și nominalizat pentru Goncourt, participa la o întâlnire cu elevi de din liceu, când a auzit vestea.

"Dintr-o dată, toată lumea s-a uitat la mine. Cred că e grozav, toate visele sunt posibile! Acest lucru înseamnă că, în 30 de ani, 40 de ani, poate exista și un rapper premiat cu Nobel. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că, atunci când scrii un cântec, ești deja într-o operă literară, că există arta poeziei vorbite, cee ce este un lucru foarte important".

 

Presa din Germania dezbate aprins sinuciderea sirianului Jaber Al-Bakr, de 22 de ani, suspectat de plănuirea unui atac terorist, El a fost găsit mort în celula sa din închisoarea din Leipzig, în noaptea de miercuri spre joi.

”Persoana care l-a găsit mort pe Al-Bakr era un supraveghetor stagiar”, precizează Der Spiegel.

Frankfurter Allgemeine Zeitung, citându-l pe directorul închisorii din Leipzig, scrie că problemele de limbă au complicat înțelegerea cu deținutul. “Pur și simplu, instituția nu și-a permis, din motive financiare, un interpret, dar o cerere în acest sens ar fi putut să fie înaintată, dacă cel reținut ar fi solicitat aceasta."

Tensiunile sunt palpabile, după cum a recunoscut și ministrul de Interne, Thomas de Maizière, în discursul său de  la ZDF: "Ce s-a întâmplat necesită o clarificare rapidă  din partea autorităților judiciare locale ".

Ziarul local Leipziger Volkszeitung constată amar: ”În Saxonia, neînțelegerea este cea care își spune cuvântul atunci când funcționarii trebuie să evalueze situația. Mulți politicieni de toate culorile, și-au exprimat uimirea”.

Și Deutsche Welle consideră că episodul va avea urmări în cadrul autorităților politice și de Securitate.

În peisajul terorist islamist, al-Bakr ar putea să fi căpătat prin sinuciderea sa statut de martir, conform logicii sinistre că eroul s-a eliberat singur din captivitatea impusă de infideli. Din această perspectivă, am putea spune că al-Bakr a comis un fel de atentat sinucigaș. În astfel de situații, au loc de regulă explozii sau deschideri de foc. În cazul lui al-Bakr nu au existat din fericire victime nevinovate. Dar vor exista alte victime, pe măsură ce circumstanțele sinuciderii sale vor fi elucidate. Este vorba de oameni cu răspundere în rândul autorităților politice și de securitate care au dat greș și care vor plăti cu funcția. Altfel nu se poate”.

 

Și în final, ne întoarcem privirea către Republica Moldova, unde presa resimte unda de șoc a pregătirilor de război  care par să aibă loc în Rusia.

După cum spune publicația Deschide, pretinsele forțe armate din Transnistria au fost puse în stare de alertă miercuri, 12 octombrie, simulând un exercițiu de atacare a frontierei.

Militarii s-au echipat și înarmat foarte rapid și au transportat tehnica și armele într-o zonă indicată în prealabil, unde au fost organizate puncte de primire a personalului și tehnicii.

Exercițiile vor mai continua câteva zile, timp în care trupele transnistrene vor îndeplini o serie de sarcini de formare pentru luptă.  

Și toate acestea au loc în timp ce în Rusia, mass media induce o stare ca de război. Presa din Moldova, cum ar fi ziarul electronic Independent, preia o corespondență France Presse potrivit căreia, pentru oricine deschide televizorul în Rusia, al treilea război mondial a început deja.

Pe primul canal public, prezentatorul celei mai vizionate emisiuni politice de duminică seara a anunţat că baterii antiaeriene ruseşti în Siria vor „doborî” avioane americane.

Pe canalul de ştiri Rossia-24, într-un reportaj se relatează despre pregătirea adăposturilor antinucleare în Moscova.

La Sankt-Petersburg, site-ul de informaţii Fontanka.ru informează că guvernul vrea să raţionalizeze pâinea pentru un viitor război, în pofida explicaţiilor autorităţilor care susţin că pur şi simplu vor să stabilizeze preţul făinii.

Iar la radio se discută despre exerciţii de „apărare civilă” care au mobilizat, potrivit Ministerului Situaţiilor de Urgenţă, 40 de milioane de ruşi timp de o săptămână. În program: Evacuări de imobile şi exerciţii de stingere a incendiilor.

Revista presei internaționale de vineri 14 octombrie 2016