Farage a șters-o englezește (L'Express)

nigel.jpg

Nigel Farage
Image source: 
Reuters

Demisia liderului UKIP Nigel Farage a făcut senzație pe rețelele de socializare. Internauții îl acuză pe Farage că ”a șters-o englezește” după cum remarcă ediția electronică a revistei franceze L'Express.

Domnul Farage spune că-și vrea țara înapoi. Și noi la fel - răspunde un internaut. Domnul Farage spune că și-a făcut datoria, dar a lăsat în urmă un dezastru, este o altă opinie. Publicația preia și o declarație a purtătoarei de cuvânt a socialiștilor francezi Corinne Narassiguin: Aceștia sunt populiștii, fac mizerie și apoi refuză să-și asume consecințele, spune ea, în timp ce publicistul Jean Quatremer care deține blogul de actualitate europeană Les Coulisses de Bruxelles, se întreabă de ce domnul Farage nu demisionează și din Parlamentul European. Explicația vine chiar de la ex-liderul UKIP: Pentru a supraveghea de acolo Brexitul. Actorul britanic de comedie David Baddiel scrie că Nigel Farage vrea să-și regăsească viața într-o căsuță imaginară dintr-un mic sătuc aflat într-un Regat Unit imaginar. ”Pentru acest eurofob a fost punctul culminant al unei cariere dedicate denigrării instituțiilor europene”, remarcă la rândul său publicația elvețiană Le Temps. Prea acru, prea tentat să dezbine, etichetat de unii drept rasist, el a încercat de șase ori, fără succes, să fie ales deputat în Parlamentul britanic. S-a consolat prin interferarea în inima reactorului inamic, Parlamentul European, unde se află, fără întrerupere, din 1999, mai scrie ziarul elvețian. La rândul ei ediția electronică a revistei Forbes scrie că demisia lui Nigel Farage readuce în memorie un citat celebru al politicianului, profesorului și lingvistului britanic din secolul XX, Enoch Powell: ”Toate carierele politice se termină cu eșecuri”.

 

Cum poate fi învins Statul Islamic? Este întrebarea la care încearcă să răspundă mai multe publicații europene, după loviturile date de organizația teroristă la Istanbul, Dhakka și Bagdad. Iată un grupaj de opinii realizat de site-ul Eurotopics.

Grupul terorist Daech continuă să piardă teren în Siria și Irak, dar amenințarea teroristă nu se diminuează. ”Vor fi încă multe victime”, avertizează publicația germană ”Die Welt”. Și aceasta pentru că Daech, deși își pierde așa-zisul său Califat din Siria și Irak, începe să-și ducă războiul său precum Al Qaeda. Desigur, această metamorfoză este cauzată de impotența organizației. Această veste ar putea fi reconfortantă, dar în realitate nu este, deoarece factorul real în evoluția terorismului îl reprezintă de fapt slăbiciunea statelor.

În Belgia, La Libre Belgique spune că nu trebuie să răsuflăm ușurați după ce trei suspecți au fost arestați, bănuiți că pregăteau un atac major la Bruxelles, în timpul meciului pe care Dracii Roșii l-au susținut împotriva Țării Galilor.

”Jihadismul are încă resurse umane și materiale pentru a lovi puternic în Belgia. În ceea ce privește eșecurile suferite de Statul Islamic în Libia și Siria, ele nu trebuie să fie o sursă de satisfacție pentru statele occidentale, ci mai degrabă de îngrijorare. În cazul în care luptătorii plecați din Europa revin în țările lor de origine, aceștia pot îngroșa rândurile jihadiștilor. Mai mult ca oricând e nevoie de vigilență”, scrie ziarul belgian.

Și tot în Belgia, ziarul flamand De Morge, crede că lupta împotriva Daech începe chiar de pe băncile școlilor.

”Mulți tineri musulmani cred că violența Al Qaeda și Daech este legitimă. Între timp forțele islamofobe ale extremei drepte câștigă teren. Trebuie să punem capăt acestei polarizări periculoase. Fiindcă este exact ceea ce Daech caută să facă în societățile europene: să semene discordie prin teroare și frică. Dacă vrem să terminăm cu aceste forțe distructive trebuie să o facem prin educație. În eforturile lor de zi cu zi profesorii trebuie să le explice tinerilor democrația, tarnsparența și secularismul, fără tabu-uri și cu entuziasm”.

”Pe termen lung frontul decisiv împotriva Daech este în Europa”, crede ziarul finlandez Helsingin Sanomat. ”Lupta trebuie dusă și prin alte mijloace decât armele. Europenii și imigranții trebuie să acționeze împreună pentru a împiedica organizațiile teroriste să profite de noile valuri de imigrație”, scrie publicația finlandeză.

”Problema principală a Daech o reprezintă secarea veniturilor atrase din vânzarea petrolului, în primul rând din cauza scăderii prețurilor la nivel mondial, dar și din cauza loviturilor aeriene”, scrie și publicația bulgară Standard. ”Potrivit rapoartelor mass-media, doar 20% dintre cei implicați în luptele din Irak și Siria luptă din motive ideologice. Ceilalți o fac pentru bani”, mai spune publicația de la Sofia.

 

Papa Francisc se delimitează de conservatorii din Biserică, remarcă ziarul francez catolic La croix, care preia un interviu al suveranului pontif acordat ziarului argentinian La Nacion.

”Voi continua pe drumul meu”, a spus Papa. ”Ei își fac munca lor, eu pe a mea. Voi continua pe acest drum, fără a mă uita într-o parte sau alta. Vreau o Biserică deschisă, cuprinzătoare, care să fie alături de familie în suferință. Nu tai capete. Nu mi-a plăcut niciodată să fac asta”, a explicat papa Francisc care, după cum scrie La Croix, a confirmat în cadrul Curiei mai mulți înalți prelați care nu și-au ascuns diferențele de vederi față de Suveran. ” Papa a refuzat o abordare de tip doctrinar”, remarcă ziarul francez.

1681

Facebook comments