De ce numirea Theresei May ca premier este un MUST (Daily Mail)

theresa.jpg

Theresa May, la o conferință de presă la Londra, 30 iunie 2016
Image source: 
REUTERS/Dylan Martinez

"Partidul Conservator în flăcări şi de ce numirea Theresei May ca premier este un MUST" este titlul, deloc sfios, al unui comentariu din prima pagină a Daily Mail, un comentariu care vorbește în termeni extrem de duri despre devalorizarea discursului politic, despre trădări şi oportunismul din scena politică britanică.

”După referendumul caracterizat de animozităţi viscerale şi necinste mizeră, încrederea în politicieni a atins un nou prag de jos. Tories, Conservatorii care în urmă cu 14 luni obţineau o victorie faimoasă, acum se sfâşie între ei, în timp de Opoziţia care sfidează penibilul a intrat într-un sinistru război civil. Uitaţi de Laburişti! - scrie Daily Mail - îşi merită decăderea şi derizoriul. Conservatorii ne îngrijorează acum. Ambele partide mari se lamentează de lipsa de influenţă pentru a calma spiritele şi a vindeca fracturile din societate după referendum”.

În circumstanţe normale, ziarul ar ezita să-şi arate cărţile şi pe cine susţine, pe finalul unei curse cu o miză atât de mare. Dar oricum ar fi vremurile acestea, un lucru e cert: sunt oricum, numai NU normale.

Dintre cei cinci candidaţi care încearcă să-i succeadă lui David Cameron, The Mail crede că numai doamna May are calităţile necesare să unească atât partidul, cât şi ţara şi, posibil, ”să ne direcţioneze către un nou mod de a face politică, mai curat şi mai onest”, conchide Daily Mail.

 

Theresa May câştigă susţinerea a încă doi miniştri şi...a Daily Mail, notează sarcastic același BBC

BBC face un bilanţ al susţinerii pe care o are, până acum, candidatura Theresei May. Michael Fallon şi Patrick McLoughlin, doi miniştri din cabinet, şi-au declarat suportul pentru actualul ministru de Interne care, notează BBC, a primit promisiuni de susţinere din partea mai multor membri ai parlamentului decât oricare dintre cei patru contracandidaţi.  BBC nu ratează comentariul celor de la Daily Mail şi scot în evidenţă susţinerea pe care Theresa May o primeşte de acolo.

Între timp, ceilalţi patru candidaţi se pregătesc de primele discursuri publice şi de campania propriu-zisă.

 

Slovacia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene în mijlocul Brexitului

Slovacia se pregăteşte să priea pentru prima dată președinţia rotativă, de 6 luni, a Uniunii, amintește BBC.  Premierul slovac Robert Fico, văzut ca un naţionalist de stânga, oponent dur al Bruxellesului, inclusiv în problema cotelor de redistribuire a migranţilor, a avut deja o primă discuție cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, în care i-a transmis acestuia că Uniunea Europeană va trebui să-şi redefinească politicile care au eşuat, în special cele privind migraţia. BBC notează că agenda Slovaciei, care include reformarea pieţei unice, va fi eclipsată de Brexit şi evoluţiile din Marea Britanie.

 

Raidurile aeriene decimează forţele grupării Stat Islamic, care caută să fugă din oraşul irakian Fallujah.

France Presse relatează că miercuri şi joi au avut loc la Fallujah ”atacuri care au consfinţit  o înfrângere deja categorică a jihadiştilor”. Coaliţia formată din forţele irakiene şi cele coordonate de Statele Unite a decimat forţele ISIS care încercau să se retragă, disperat, din Fallujah. Pentagonul estimează că au fost distruse în jur de 175 de vehicule, în timp ce forţele irakiene spun că au distrus peste 600. Zeci de luptărori jihadişti au fost neutralizaţi.  Controlul orașului Fallujah, la vest de Bagdad, a fost redobândit duminica trecută, după mai bine de doi ani de la căderea în mâinile jihadiştilor.