Decizia Marii Britanii de a părăsi UE ar putea avea efecte puternice asupra climatului de securitate (Wall Street Journal)

soldati.jpg

Soldați britanici în timpul defilării cu ocazia celei de a 90-a aniversări a Reginei, 11 iunie 2016
Image source: 
blog.gov.uk

Potrivit The Wall Street Journal, care citează mai mulți actuali sau foști oficiali europeni și americani, ieșirea Marii Britanii din UE va slăbi capacitatea de reacție a Europei în fața amenințărilor cu care se confruntă. Pe termen lung, ca urmare a referendumului, forțele armate britanice ar putea să fie slăbite, fie prin destrămarea Regatului Unit, fie prin reducerea cheltuielilor militare din cauza problemelor economice.

Franţa, Germania şi Italia cer Marii Britanii să declanşeze procedura de ieşire din UE (France Info)

"Este esenţial să nu se piardă timp în abordarea problemei ieşirii Marii Britanii din UE", a declarat preşedintele Franţei, François Hollande, într-o conferinţă de presă comună cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei  şi premierul Italiei, Angela Merkel.

"Suntem de acord să nu existe discuţii formale sau informale cu Marea Britanie până când nu va fi depusă o solicitare adresată Consiliului European în sensul ieşirii din UE", a afirmat, la rândul său, Angela Merkel.

Cetăţenii britanici au votat în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE, dar Londra amână depunerea unei solicitări formale de părăsire a Blocului comunitar.

 

Franţa somează Marea Britanie să urgenteze negocierile, ameninţând cu blocarea accesului la piaţa UE (Reuters)

 

Guvernul francez a cerut, luni, Marii Britanii să stabilească urgent reprezentantul în relaţia cu Uniunea Europeană şi a avertizat că Londra nu va beneficia "automat" de acces la piaţa unică dacă nu respectă libera circulaţie a capitalului şi forţei de lucru.

"Marea Britanie trebuie să rezolve clar problema reprezentării ..., iar de aici putem stabili agenda şi calendarul", a declarat Jean-Marc Ayrault, ministrul francez de Externe, într-un interviu acordat agenţiei Reuters.

Premierul demisionar David Cameron a declarat că rezultatul referendumului privind ieşirea Marii Britanii din UE trebuie respectat, reiterând că negocierile cu Bruxellesul vor fi efectuate de succesorul său, desemnat abia în toamnă. Însă Uniunea Europeană cere Londrei să urgenteze negocierile privind ieşirea din UE.

Liderul grupului pro-Brexit, Boris Johnson, a părut să confirme luni că vrea să obţină cât mai multe beneficii economice în relaţia cu UE, fără însă a mai contribui la bugetul comunitar. Johnson a dat asigurări că Marea Britanie va avea în continuare acces pe piaţa unică europeană, dar ideile sale au fost respinse de politicieni germani.

Jean-Marc Ayrault a avertizat că Marea Britanie nu va obţine automat acces la piaţa unică europeană.

"Există ţări care au acces la piaţa comunitară fără libertatea automată de circulaţie. Este cazul Elveţiei. Dar nu este automat. Există numeroase subiecte de discuţie... Cred că în primul rând trebuie să aflăm exact ce vor britanicii", a subliniat şeful diplomaţiei de la Paris.

Dacă Marea Britanie va încerca să obţină acorduri similare cu cele semnate de Norvegia, Elveţia şi Islanda, va trebui să accepte contribuţii la bugetul european, lucru inacceptabil pentru grupul politic favorabil ieşirii din UE.