Mediterana redevine principala cale de acces a refugiaților în Europa (Der Spiegel)

Europa se concentrează acum pe refugiații de război proveniți din Siria, Irak și Afganistan. Dar, de multe ori uită că un număr tot mai mare de oameni din țările de la sud de Sahara încearcă să o ia la rândul lor, spre nord, scrie revista Der Spiegel.

Potrivit agenției Uniunii Europene pentru Controlul Frontierelor, Frontex, în 2015,  peste 100.000 de africani au făcut, ilegal, drumul spre Europa.  Cu 42 la sută mai mult față de 2014 - iar experții cred că este un semn pentru ceea ce se poate întâmpla în curând cu Europa.

Până în luna martie, principala cale spre Europa a fost Ruta Balcanilor, dar traseul peste Marea Mediterană va reveni în centrul atenției. În lunile de vară, marea poate fi traversată destul de ușor. 

Agențiile de informații avertizează că sute de mii de oameni se află acum în Africa de Nord așteptându-și șansa lor de a trece peste mare.

În special din Libia, visul Europei pare mai aproape decât oricând: bărcile traficanților, adesea echipate necorespunzător, au nevoie se navigheze doar 12 mile în apele teritoriale libiene înainte de a trimite un semnal de urgență.

Navele care patrulează în sudul Mediteranei, ca parte a operațiunii UE Sophia trebuie apoi să le recupereze, în conformitate cu dreptul maritim internațional. Din septembrie, aproximativ 13.000 de migranți au fost aduși pe teritoriul UE, ca rezultat al acestei tactici.

Recent, ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz, a avertizat asupra procedurii, numindu-o "un bilet ieftin spre Europa." Și atâta timp cât autoritățile libiene refuză să acorde navelor europene permisiunea de a patrula în apele teritoriale, valul de migranți către Europa nu se va diminua.

Doar în luna martie, Italia a înregistrat aproape 10.000 de noi sosiri de refugiați - de patru ori mai mult decât în ​​martie 2015. În prezent, migranții care sosesc în Italia, provin în special din Nigeria, Gambia, Senegal și Guineea, în ciuda faptului că cererile lor de azil au toate șansele de a fi respinse, așa cum este cazul pentru majoritatea celor care provin din Africa.

Elveția și Franța au crescut, de asemenea, vigilența la granițele cu Italia, mai ales că există temerea că teroriștii ar putea intra în Europa deghizați în refugiați.

Centrele de primire din Italia, țară care găzduiește în prezent 110.000 de migranți, sunt deja pline până la refuz. Și, cu fiecare zi în care vremea se îmbunătățește și marea devine mai calmă, numărul de noi sosiri crește. Italia ar putea de fapt, să preia în curând rolul Greciei, care suportă acum din plin povara refugiaților.

Premierul Mateo Renzi, care a făcut deja trei vizite de stat în țările africane, spune că ”Dacă vrem să combatem sărăcia și să dezrădăcinăm terorismul, atunci Africa trebuie să fie prioritatea noastră", scrie Der Spiegel.

 

Sven Mary, avocatul lui Salah Abdeslam, explică pentru ziarul La Libre Belgique, de ce a spus, în presa franceză, despre clientul său, că este de o abisală lipsă de inteligență, precum o scrumieră goală.

Avocatul spune că a fost nevoit să folosească o formulă de șoc pentru a atrage atenția că Salah Abdeslam "nu avea cum să fie organizatorul atacurilor". Mi-am avertizat clientul că voi folosi o formulă șocantă și el a fost de acord.

Pe teritoriul francez, Abdeslam va fi asistat de avocatul Franck Breton. Dar  colegul său de breaslă belgian știe deja prin ce trece un avocat care acceptă să-l apere pe unul precum Abdeslam.

"Oricine acceptă să apere pe cineva precum Salah Abdeslam ar trebui să știe un singur lucru: el trebuie să-și reorganizeze întreaga viață. Pentru un avocat de drept penal, chiar dacă ororile nu trebuie niciodată uitate, un astfel de dosar, este extrem de interesant. Dar are efecte incomensurabile asupra vieții avocatului. De aceea, eu nu știu încă dacă voi rămâne alături de maestrul Franck Berton", a spus avocatul belgian.

 

Și, la final, mergem în Statele Unite. Unde există ... patroni și patroni. De exemplu, cei care se fac ascultați sau cei cărora într-adevăr trebuie să le mulțumești. Din 26 aprilie Hamdi Ulukaya s-a plasat în mod clar în a doua categorie.

Fondatorul Chobani, unul dintre marii producători de iaurt din Statele Unite, le-a făcut angajaților o surpriză: un plic în care îi anunță  că le va ceda 10% din actiuni.

Potrivit New York Times, numărul de acțiuni depinde de vârsta deținătorilor -  aproape 2000 de oameni. În calitate de companie, necotată la bursă, dar cu o valoare estimată între 3 și 5 miliarde de euro, aceasta reprezintă, în medie, cel puțin, $ 150.000 pe angajat. Cei mai vechi ar putea obține însă mai mult de un milion de dolari.

Turcul Hamdi Ulukaya a creat firma Chobani în 2005, la unsprezece ani după ce  a emigrat în Statele Unite ale Americii și se spune despre el că a revoluționat piața iaurtului din SUA.
 

Cu acest cadou generos, Hamdi Ulukaya a atins un punct nevralgic în SUA, unde decalajul dintre veniturile clasei de mijloc și directori devine tot mai mare. Hillary Clinton, candidatul pentru nominalizarea Partidului Democrat, a salutat imediat inițiativa.
"Îmi place asta. E minunat să vezi cum Chobani împarte succesul cu angajații care au făcut acest succes posibil"