De ce este în criză agricultura franceză? (Le Figaro, Liberation)

salon_agr.jpg

Image source: 
Reuters

Prim-ministrul francez Manuel Valls şi-a început ziua de lucru de luni încă de la ora 7 dimineaţa când  a sosit la Salonul de Agricultură de la Paris. O vizită în plină criză, scrie presa franceză.

Într-adevăr, Valls a fost întâmpinat, de data aceasta, cu calm de agricultorii dornici de a crește gradul de conștientizare a crizei grave din acest sector, scrie Le Figaro. Sâmbătă însă, la precedenta vizită oficială, situația fusese foarte tensionată. "Voi sunteți marionete ale Europei", i-a strigat atunci un crescător primului-ministru.

Tot atunci, agricultori nemulţumiţi l-au fluierat pe preşedintele Hollande şi i-au cerut să demisioneze, după care câţiva au demontat standul ministerului francez al agriculturii.

Dar ce se întâmplă, de fapt, cu agricultura franceză?

După cum scrie Le Figaro, cota de piaţă a Franţei a scăzut cu o treime în ultimii cincisprezece ani, ajungând la doar 4,7% din comerțul mondial. Între timp, Germania a depășit Franţa la exportul de porci, găini, vite, lapte și chiar căpșuni. Țările de Jos și Brazilia şi-au dublat, de asemenea, cota de piaţă. Iar Franța se situează oricum cu mult în urma Statelor Unite ale Americii, liderul mondial de necontestat.

Şi motivele crizei agriculturii franceze ar fi mai multe, pe care Le Figaro le explică, succint. Mai întâi că Franţa încă trăieşte după modelul anilor 1960-70, când progresul tehnic a făcut ca randamentele să explodeze. 

În 2004, Uniunea Europeană a decis eliminarea cotelor de producţie la lapte, ceea ce a dus la scăderea preţurilor şi de aici consecinţe pentru agricultorii francezi, mai ales începând cu 2010, odată cu acutizarea problemelor economice şi de mediu.

Investiţiile sunt îmbătrânite, iar sistemul birocratic defavorizează o înlocuire rapidă a acestora. Este nevoie de trei ani pentru a construi în Franţa o instalaţie de fabricat metan din deşeuri, faţă de 6 luni în Germania. Sunt probleme de competitivitate – produsele franceze ies de pe poarta fermelor la un preţ cu 6-7% mai mare comparativ cu Germania.

Politica de subvenţionare nu este în avantajul femierului european faţă de cel american, care garantează agricultorului un venit minim în anii cei mai slabi. Oricum, ajutoarele europene ajung la un nivel de 198 de dolari pe cap de locuitor faţă de 277 de dolari în Brazilia şi 486 în Statele Unite.

Embargoul rusesc contribuie şi el la starea de criză, scrie Le Figaro. La fel şi lipsa de încredere dintre actorii de pe piaţă – pe de o parte producătorii, pe de alta, marile lanţuri de distribuţie.

 

Ziarul Liberation  aruncă însă vina pe organizaţia agricolă FNSEA, care încă recomandă agricultorilor să-și extindă fermele, în timp ce , susţine articolul, acest mod de producţie de-abia mai respiră din cauza preţurilor mici oferite producătorilor.

Era de datoria presedintelui FNSEA, Xavier Beulin, un industriaş apropiat de Sarkozy, să elimine motivele de furie ale agricultorilor, care l-au huiduit sâmbătă pe Președintele Republicii.

Propria sa poziţie de actor economic, prin intermediul companiei sale April,  îl situează însă direct de cealaltă parte faţă de agricultori, atunci când vine vorba de transformarea deşeurilor alimentare în biodiesel, cu valoare adăugată ridicată.

Această situație grotescă are meritul de a evidenția modul în care "industriile" și "distribuitorii", iau în considerare laptele ca pe o marfă secundară, fără valoare în sine, în cadrul operațiunilor de "cracare" pentru a extrage produse mai profitabile ( cazeină, fosfat de calciu, imunoglobuline) vândute altor sectoare industriale (industria farmaceutică, produse cosmetice, polimeri, etc.).

Xavier Beulin se agaţă de "țărani", în timp ce el apără interesele industriale.

Acum, o parte a profesiei agricole este realmente în pericol de moarte violentă. Şi atunci se va ridica o problemă de responsabilitate, scrie Liberation.

 

Şi încheiem cu fotbal. Alegerea lui Gianni Infantino la preşedinţia FIFA este salutată în Rusia. Care se pare că a scăpat de ameninţarea pierderii dreptului de organizare a Cupei Mondiale la Fotbal , ediţia 2018.

După dezvăluirile despre corupția în centrul sistemului FIFA, Rusia s-a temut că organizarea ediţiei din 2018 a Cupei Mondiale ar putea fi să fie realocată,  scrie  ziarul Nezavisimaia Gazeta, citat de CI.
 

Dar cerul s-a luminat după ce la Zurich a fost ales cel pe care Nezavisimaia Gazeta îl numeştze "Noul președinte pro-rus al FIFA".

"În Rusia,  se aude un răsuflat de ușurare după victoria lui Infantino. Într-adevăr, din cauza scandalului de corupție la FIFA, s-au amplificat zvonurile cu privire la o posibilă mutare a Cupei Mondiale 2018. De aceea, lumea fotbalului rus a fost foarte atentă la aceste alegeri ", notează ziarul.

Ministrul rus al Sporturilor,  Vitali Mutko, el fiind şi învestit cu titlul de președinte al Asociației de Fotbal din Rusia (RFU),  s-a declarat "satisfăcut" cu alegerea lui Infantino: "L-am sprijinit încă de la început. Sper că tot ceea ce a fost planificat va fi finalizat. Fotbalul are nevoie de pragmatism și experiență practică", a spus el.

"Infantino are relații excelente cu Rusia, cu președintele Federaţiei și cu alți lideri ai fotbalului rus", a declarat, Serghei Priadkin, vice-preşedinte al forului care gestionează fotbalul profesionist și amator din Rusia. "El va continua să sprijine ca şi înainte organizarea Cupei Mondiale din Rusia.", a asigurat oficialul.

Însuşi preşedintele Putin i-a trimis o telegramă de felicitare lui Infantino. Iar acesta, un avocat poliglot, a ţinut să spună, conform ziarului rus: “Ia govoriou po-rousski” – “ vorbesc ruseşte”.