Harvard: Cursuri pentru combaterea ignoranţei religioase (La Croix)

Ignoranța religioasă stă la baza multor stereotipuri și chiar conflicte din lumea de azi. O prestigioasă școală de la Harvard propune o soluție la această problemă.

De la 1 martie, Divinity School de la Harvard va oferi cursuri on-line gratuite despre diferite religii, scrie cotidianul catolic francez La Croix.  Scopul este de a lupta  contra "ignoranței religioase" și de a dezamorsa antagonismele.

De exemplu, cei care nu sunt convinși că viziunea asupra  femeii în diferite religii a evoluat în mod constant de-a lungul secolelor, sau cei care nu cred că interpretarea unui text sacru depinde de un anumit context istoric  ar putea urma - în limba engleză - cursurile gratuite care vor fi postate în curând.

Reprezentanții facultății  susțin că această ignoranță trezește antagonisme și conflicte. Prin urmare, este urgent să schimbăm percepțiile.

"Chiar dacă o mai bună cunoaștere a religiei nu va rezolva de la sine problemele lumii, aceasta îi va ajuta cu siguranta pe oameni să construiască poduri și va duce la o mai bună înțelegere", a declarat Diane Moore, șefa acestui program de studii de la Harvard.

Vor fi cu totul șase cursuri privind evoluția interpretativă a textelor sacre, iar acestea vor fi postate gratuit până în luna august. Primul va va fi o abordare transversală a religiilor. Apoi, fiecare dintre celelalte cinci cursuri va aborda o anumită religie: crestinismul, budismul, islamismul, hinduismul și iudaismul.

Profesorii de la Harvard se vor concentra în special pe citirea textelor sacre și pe diferitele interpretări care li s-au dat în epoci și culturi diferite.

Cursul va arăta, de asemenea, modul în care viziunea despre bărbat și femeie în religii s-a schimbat în mod constant de-a lungul secolelor.

Aceste materiale vor putea fi un sprijin pentru profesorii de religie din învățământul primar și secundar.

De asemenea, celebra universitate americană a lansat un proiect de cercetare vast cu privire la modul în care religia este predată în școlile și colegiile americane. "Nu există nici un studiu cuprinzător cu privire la acest aspect și la modul în care profesorii sunt formați în legătură cu aceste probleme", notează facultatea.

Pentru a urma aceste cursuri gratuite, cei interesați trebuie să se înregistreze pe linia de platforme de învățare la Harvard.

Alegerea noului președinte al FIFA  are loc azi. Un eveniment crucial pentru forul care gestionează fotbalul mondial, dar peste care atârna memoria arestărilor din mai 2015.Și, evident, presa este cu ochii pe eveniment.

Este ziua alegerilor sau, dacă preferați, ziua cuțitelor lungi  la FIFA. , scrie ziarul elvețian Tagesanzeiger, citat de CI. De azi ar trebui să știm numele persoanei care va conduce FIFA, la nouă luni după demisia "forțată" a fostului președinte Sepp Blatter, în iunie 2015.

Tensiunea este foarte mare în jurul  acestei alegeri, la care nu participă, Sepp Blatter sau Platini, ale căror suspendări au fost confirmate pe 24 februarie , reduse însă de la de la opt la șase ani.

De două zile, orașul Zurich,  este împânzit de fotografi și cameramani care fac de pază în fața mai marilor hoteluri , pentru a nu rata chiar eventuale arestări", scrie ziarul elvețian.

Cu toții au în minte momentele din decembrie și mai ales  din mai 2015, cand înalți funcționari ai FIFA -  inclusiv vicepresedintele Jeffrey Webb - au fost arestaț,i la solicitarea Justiției SUA, care investighează corupția în forul fotbalistic mondial.

La aceste alegeri există cinci candidați: Printul Ali a Iordaniei, Elvețianul Gianni Infantino, aproapiat de Michel Platini, Sheikul din Bahrein Salman, Sudafricanul Tokyo Sexwale și francezul Jérôme Champagne. Verdictul va fi aflat în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Hallenstadion din Zurich.

Se aud tancurile rusesti in Moldova, scrie corespondentul Deutsche Welle la Chișinău. Nu este vorba despre vreo operațiune militară, ci doar despre un sondaj de opinie.

Proaspătul sondaj de opinie, lansat de Centrul de Investigații Sociologice CBS-AXA, reconfirmă prăbușirea partidelor carese declară proeuropene și creșterea popularității a două partide pro-ruse – „Partidul Nostru” (condus de Renato Usatîi) și Partidul Socialiștilor (condus de Igor Dodon). Potrivit sondajului, Renato Usatîi, Igor Dodon, Andrei Năstase și Maia Sandu sunt politicienii în care oamenii au cea mai mare încredere.

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, doar 4 partide ar accede în Legislativ: Partidul Nostru - 19,9%, Partidul Socialiştilor - 12,8%, Partidul „Platforma Demnitate Adevăr”- 8,3% și partidul „Acţiune şi Solidaritate”, la construcția căruia lucrează ex-ministrul Educației Maia Sandu - 6,2%.

Potrivit cercetării, partidele aflate la guvernare nu ar ajunge la pragul de 6% pentru accederea în Parlament. Partidul Democrat ar acumula 4,3%, iar Partidul Liberal – doar 1,2% din voturi. Nu ar accede în Parlament nici partidele cu reprezentare parlamentară care se declară pro-europene, dar care s-au plasat în opoziție față de actuala guvernare: pentru Partidul Liberal Democrat din Moldova ar vota 0,5%, iar pentru Partidul Popular European (condus de ex-premierul Iurie Leancă) - 3,7%. Sondajul arată că nu ar accede în Parlament nici Partidul Comuniștilor, care ar aduna doar 3,2%.

Marea majoritatea a celor chestionați (69,7%) susțin ideea organizării alegerilor parlamentare anticipate, iar 93% din respondenți consideră că șeful statului trebuie ales de popor, nu de Parlament așa cum prevede acum Constituția.

Întrebați cine a capturat Moldova, moldovenii au răspuns:

Vlad Plahotniuc - 30,6%; oligarhii - 18,7%; actuala guvernare - 12,8%;

UE sau SUA - 9,6%; hoţii, bandiţii, tâlharii - 6%.

 
Revista presei internaționale