Robert Kaplan:”Se află în Ion Antonescu un pic de Miloșevici, Al-Assad sau Putin” (Foreign Policy)

Revista americană Foreign Policy publică un prim fragment din cartea analistului american de politică externă Robert Kaplan, ”În umbra Europei, o călătorie după 30 de ani în România și mai departe”. Cartea urmează să apară în curând și în România.

Cimitirul evreiesc din Iași, scrie Kaplan, ocupă o suprafață relativ mare. Această armată de pietre funerare  cuprinde mormintele eroilor militari evrei locali, care au murit luptând pentru România în primul război mondial. Adiacent, patru rânduri lungi de dale masive de ciment cu stele ale lui David, marchează simbolic mormintele victimele pogromului Iași, care a avut loc la sfârșitul lunii iunie 1941 și care a lăsat mii de morți. Pe o placă se poate citi: ”Victimele au fost înfometate și sufocate în trenurile morții".

Holocaustul, spune Kaplan,  poate părea îndepărtat, chiar dacă este abia la o viață  distanță de zilele noastre - o nanosecundă virtuală în istorie. Nimic - nici Bosnia, nici Rwanda – nu a fost egal cu sacrificarea programată a milioane de evrei ca principiu de organizare utopică a unui stat.

Povestea Holocaustului în România nu ține însă de o ideologie utopică, ea ține de militarism, iredentism, autoritarism, și interes național. Aceste forțe ne sunt familiare nouă astăzi, dar în acest caz, duse la extrem - au dus la sute de mii de crime.

Antonescu nu a fost strict un fascist; de fapt, el curățit elementele fasciste din regimul său, la începutul anului 1941. Crimele lui Antonescu au fost efectuate în principal în contextul expansiunii teritoriale. Într-adevăr, s-au făcut păstrând majoritatea covârșitoare a evreilor  din interiorul României departe de camerele de gazare.

Antonescu, a mizat  mai degrabă pe interes decât pe ideologie. Și totuși, propriul interes, în combinație cu alți factori, a dus la moarte în masă. Prin urmare, luați în considerare povestea lui, pentru că poate fi un avertisment: este o poveste despre ce se poate întâmpla atunci când politicile internaționale și interne sunt duse doar un pic mai departe decât credem că ar fi posibil.

Căci se află în Ion Antonescu un pic de Slobodan Milosevic, un pic de Bashar al-Assad, un pic de Vladimir Putin. El este mai aproape de timpul nostru chiar cu mai puțin decât o nanosecundă.

Cine va avea de suferit dacă britanicii vor decide, în cele din urmă, să părăsească Uniunea Europeană? Și unii, și alții, este concluzia unui comentariu din Washington Post.

În cazul în care poporul britanic va vota la pentru a pune capăt  prezenței țării în Uniunea Europeană, lumea nu se va sfârși. Dar aceasta va aduce o doză suplimentară de incertitudine într-o lume și așa nesigură.

Chiar dacă va ieși din Uniune, Marea Britanie s-ar putea să rămână pe piața unică. Dar nu ar mai putea influența reglementările europene, deși va fi forțată, ca și ceilalți, să le respecte.

Apoi, negocierile comerciale și tratatele ar trebui să se relanseze  practic de la zero. În orice caz, reglementările privind dreptul muncii, contractele, impunerile și drepturile de proprietate intelectuală ar fi toate afectate, iar litigiile juridice s-ar întinde pe ani de zile.

Brexit ar fi în acest caz o mină de aur pentru firmele de avocatură.

Dar consecințele nu ar fi doar de natură economică. Dacă Marea Britanie ar ieși din U.E., ea ar înceta cu siguranță să facă parte din orice formă de politică externă europeană comună.

Aceasta va slăbi în mod evident capacitatea Europei de a vorbi în unanimitate. Și mai mult, întrebarea se pune dacă ar fi posibil pentru U.E. să formuleze o politică unitară față de Rusia, câtă vreme Marea Britanie nu este alături.  Ar putea fi menținute sancțiunile referitoare la Rusia? Eventual, nu - dar, din nou, cine poate ști?

În ceea ce privește alte consecințe -  n-aveți decât să vă alegeți scenariul preferat. Scoția este mult mai pro-europeană decât Anglia; o ieșire bruscă a Marii Britanii ar putea da un nou avânt  mișcării naționaliste pentru a părăsi Regatul Unit.

Pe de altă parte, liderul francez naționalist Marine Le Pen vrea ca și țara sa să părăsească U.E., precum și NATO. O ieșire a Marii Britanii i-ar putea da impulsul de care are nevoie pentru a lua puterea.

Apopi, președintele rus, Vladimir Putin luptă de ani de zile pentru a submina solidaritatea europeană; o ieșire britanică ar putea crea condiții mai bune pentru ca banii rusești proveniți din corupție să fie ținuți în siguranță și va duce la creșterea agresivității Rusiei.

Pentagonul a publicat sâmbătă 200 fotografii care redau actele de tortură comise de forțele americane împotriva prizonierilor din Irak, Afganistan și de la Guantanamo. Dar 1800 de clișee rămân inaccesibile, scrie Courrier International, care reia un articol din publicația electronică The Daily Beast.

După mai mult de un deceniu de luptă, pentru a preveni răspândirea lor, Pentagonul făcută publice fotografiile, care în general redau leziuni, accidente vasculare cerebrale si cicatrici pe trupurile unor bărbați anonimi .

Dar, spune Daily Beast, problema reală se referă la ceea ce administrația Obama a decis să țină ascuns. Imaginile fac parte  secțiunea "inofensivă" a unui pachet cu mult mai mare, de 2.000 de imagini, care detaliază abuzurile asupra deținuților. "

Aceste imagini nedezvaluite ar fi extrem de violente, scrie publicația americană.

Președintele Obama, care a promis o nouă eră de transparență, părea gata  să distribuie fotografiile, la începutul mandatului său. Dar a fost convins de generalii americani că aceste imagini ar incită la violență împotriva trupelor americane din străinătate. Cu toate acestea, șapte ani mai târziu, atunci când mandatul lui Obama se apropie de sfârșit, riscul a mai scăzut. Și Pentagonul, în cele din urmă a fost de acord să distribuie aceste 200 de fotografii.

 
Revista presei internaționale