Presa europeană despre acordul Tusk-Cameron: ”O glumă”, ”O soluție”, ”Șantaj!”

Proiectul de acord dintre Bruxelles si Londra reprezintă principalul subiect de comentarii în presa europeană. Opiniile sunt diverse, ba chiar contrare. Iată câteva dintere comentarii, culese de pe situl Eurotopics. 

Ziarul german cu profil economic Handelsblatt vede un risc în atacarea principiului european al liberei circulații.

”Este adevărat că un număr tot mai mare de imigranți din  statele membre profită de sistemul nostru de asisetnță socială. Unii fac acest lucru protitând de fisuri ale legislației sociale germane. Legiuitorul ar trebui corecteze aceste defecte, o dată pentru totdeauna. ... Dar UE preferă să atace unul dintre pilonii de bază: libera circulație a lucrătorilor. ...  Din punct de vedere legal, UE este expusă unui risc considerabil. Curtea Europeană de Justiție ar putea foarte bine să interzică discriminarea arbitrară împotriva străinilor, în accesul lor la drepturile sociale. "

 

”O Victorie à la Pirus pentru Cameron”, notează ziarul italian Il Sole 24 Ore

" David Cameron se aventurează într-o dispută politică delicată, fără scrupule. Riscul ieșirii Marii Britanii din UE persistă, în ciuda reformelor propuse. Și Cameron nici măcar nu-și atinge obiectivul preconizat de reconciliere a taberelor pro și anti-europene  din cadrul partidului său. "

Pentru ziarul francez Libération, este mai degrabă timpul pentru o conecntrare mai mare pe întărirea zonei euro și nu pe problemele celorlalte state europene.

"Axceastă criză atât de enervantă ar trebui să le amintească liderilor europeni că mitul unei Uniuni Europene care se extinde pas cu pas este cu siguranta mort. Inima proiectului comunitar este zona euro,  cu cele 19 țări membre, ceea ce reprezintă extensia sa maximă. Acum este nevoie de a o integra și a o democratiza de urgență. Supraviețuirea depinde de aceasta, nu mai vă faceți griji pentru celelalte state membre. O revoluție copernicană este necesară: un nou tratat pentru prin care cei 19 să creeze o zonă euro federală, o putere europeană”.

În Belgia, ziarul L'Echo vede în proiectul de acord nașterea unui nou mod de funcționare a Uniunii. ”Până acum au existat două. Cel bun, in care am mers împreună pentru interesul general al cetățenilor europeni . Un sistem in care Comisia propune, Parlamentul European și statele  decid. Și un altul, rău - am lăsat câteva state să încheie acorduri în spatele ușilor, înainte de a le impune altora. Marea Britanie este gata pentru a demonstra că un al treilea mod este posibil: cel al șantajului. Oricare ar fi rezultatul acestei negocieri, simplul fapt că acestea au loc este suficient pentru a arăta că fiecare stat este legitim de acum să ceară o bulversare a agendei, în numele unui interes particular obscur. "

Ziarul Vecer, din Slovacia, crede că ste foarte puțin probabil ca o Brexit pune în pericol viitorul UE. ”Cu toate acestea, Scoția,care a respins  independența  la referendumul din toamna anului 2014, ar putea complica lucrurile din nou. Scoțienii sunt într-adevăr mult mai puțin eurosceptici decât britanicii. Fără sprijinul UE, Marea Britanie ar putea deveni foarte bine un cățeluș al Statelor Unite. În acest context, cum să mai vorbești despre Marea Britanie după 2017? "

Pentru cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, un pas înapoi pe linia prestațiilor sociale este de preferat unei ieșiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

"Ieșirea Marii Britanii va slăbi în mod semnificativ UE, atât economic și politic - în special față de Rusia. De aceea, este bine că guvernul polonez condus de Beata Szydło se arată deschis la un compromis cu privire la problema lucrătorilor migranți. ... Cu siguranță, Polonia trebuie să lupte pentru ca reformele să afecteze cât mai puțini polonezi și alți imigranți care locuiesc în Marea Britanie. Dar calculul e simplu: mai bine să se renunțe la unele prestații sociale pentru a putea salva Uniunea Europeană de riscul unui Brexit ".

În marea Britanie, în schimb, o mare parte a presei a primit proiectul de acord cu cu extrem de multă ostilitate .

“Who do EU think you are kidding, Mr Cameron?”, titrează tabloidul The Sun – un joc de cuvinte care duce le întrebarea Cu cine credeți că glumiți, domnule Cameron?

”Este un eșec sumbru, este mai rău decât ne-am imaginat vreodata. Nu este pentru prima dată, când Bruxelles-ul ne tratează cu dispreț și ne face teoria chibritului", scrie tabloidul.

Daily Express titrează că Înțelegerea lui Cameron cu Uniunea Europeană este ”o glumă”.

Daily Mail vede în proiectul de acord nimic altceva decât ”o șaradă", care doar ține lucrurile la linia de plutire, niște reforme pedante și aproape sigur, ineficiente.

Ziarul crede că singura soluție este limitarea libertății de circulație și controlul frontierelor. ”Este incredibil că aceste probleme cruciale nu au fost nici discutate în timpul negocierilor, atât închiriate privind reforma UE".