Cine sunt rebelii „moderati” sirieni? (Le Figaro)

Pentru prima dată în cinci ani de conflict sirian, reprezentanți ai rebelilor înarmați participă la negocierile cu regimul lui Bashar al-Assad. 

Ziarul francez Le Figaro propune o amplă radiografie a grupurilor rebele din Siria. Și se întreabă cine sunt, până la urmă, reprezentanții opoziției siriene moderate.

Prezența acestor insurgenți este esențială pentru o încetare a focului ce ar putea fi aplicată într-o bună zi pe teren.

Dar cei numiți rebeli "moderati" reprezintă doar o minoritate care luptă cu arma în mână împotriva armatei siriene și a aliații săi din Rusia, Iran și Hezbollahul libanez.

Câți să fie? Ziarul estimează numărul lor la circa 50.000-60.000 de luptatori. Aceasta, comparatiuv cu cei 130.000-150.000   de radicali, organizați în grupări teroriste precum Daech sau Frontul Al-Nosra - filiala siriană a al-Qaeda.   Adesea, acestea sunt moștenitoare ale Armatei Siriene Libere din primele luni ale revoluției.

În luptele din Siria sunt implicate o sumedenie de grupări, pe care ziarul francez le prezintă.

Mai întâi, sunt cele considerate de ONU drept teroriste și, evident, excluse de la negocierile de la Geneva.

Daech se bazează pe circa 30.000 de oameni, foarte mulți veniți din străinătate și care controlează circa 43% din teritoriul sirian. Frontul Al-Nosra, ramura locală al Al Qaeda, numără între 15.000 și 20.000 de combatanți dar, spre deosebire de Daech, are sirieni în primele sale rânduri. Și mai există gruparea teroristă Khorasan, compusă în special din veretani ai Al Qaeda, veniți din Pakistan și Afganistan.

Vin apoi grupările salafiste. Ahrar al-Cham, de exemplu, apropiată de Al-Nosra, contează pe circa 15.000 de luptători, care a refuzat să meargă la Geneva. Jaich al-Islam, Armata Islamului, cu vreo 12.000 de luptători, participă, însă, la negocieri.

În fine, sunt așa-numiții ”moderați” – care se luptă atât cu Daech cât și cu Bachar al Assad. Frontul de Sud, în zona orașului Dera, numără 25.000 de luptători, iar Frontul de Nord în jurul orașelor Homs, Alep și Hama, are circa 20.000 de combatanți Lor li se adaugă o puzderie de facțiuni mai mici, cu circa 1000 sau 2000 de adepți.

Damasc și aliații săi ruși și iranieni nu se împiedică însă în nuanțe și îi considera pe toți teroriști. În timp cer sponsorii turci, saudiți sau francezi   contoinuă să-i vadă pe participanții la negocieri drept "moderați".

În Bulgaria, situl de stiri Novinite preia un articol din revista germana Der Spiegel, in care este descrisă viața și opera unui politician de la Sofia condsiderat unul dintre stalpii sistemului oligarhic.

Aproape nimeni altcineva nu "întruchipează în Bulgaria sistemul oligarhic și clientelar   mai bine decât parlamentarul Delian Peevski”, scrie Der Spiegel.

Sustinătorii săi îl numesc pe acest politician de 35 de ani   "un copil minune". Criticii leagă însă succesul său   de strânsele relații cu "mafia politică".

A intrat în Parlament la 21 de ani, pe listele Mișcării Pentru Drepturi și Libertăți, unde majoritatea o deține etnia turcă. A fost numit   secretar de stat la Transporturi și, ulterior, șef al activităților  economice din portul Varna, cel mai mare de pe litoralul bulgăresc al de la Mării Neagre   - și aceasta fără a-și fi terminat studiile.

Patru ani mai târziu, a fost numit viceministru pentru Situații de Urgență.

În 2013 însă, mari proteste au izbucnit după nominalizarea sa la agenția națională de contra-informații. Zeci de mii de oameni au forțat Parlamentul să-și retragă nominalizarea.

Peevski este "doar unul dintre instrumentele pe care mafia politică le folosește pentru a face presiuni asupra   mediului de afaceri bulgar- și aceasta nu e decât partea vizibilă a marelui aisberg al corupției din Bulgaria”,scrie Der Spiegel.

Ahmed Dogan, fondatorul și președintele de onoare al Mișcării pentru Drepturi și Libertăți, care s-a retras din politica activă în 2013, este considerat a fi "creierul politic" din spatele lui Peevski, în timp ce omul de afaceri Tsvetan Vasilev, proprietarul  băncii prăbușite KTB, este considerat a fi sursa de finanțare pentru grupul media controlat de tânărul politician.

Înainte de căderea băncii KTB,   o finanțare substanțială   a permis   familiei lui Peevski să achiziționeze un post de televiziune, o clădire de studiouri TV, fabrici de țigări sau rețele de desfacere cu amănuntul a produselor electronice și de larg consum.

Zvonurile că baronul mexican al drogurilor, Joaquin "El Chapo" Guzman, ar fi evadat au stârnit confuzie în mediul on-line, scrie Daily Express.

Dar sursa poveștii, care a făcut carieră pe pe Twitter, s-a dovedit a fi un articol fals al unui sit web pretinzând a reprezenta celebra rețea americană ABC.

Articolul, care părea a fi corect la prima vedere, conținea în realitate falsuri grosolane, cum ar fi imagini din ediția din 1993 a filmului The Fugitive precum și un link către o organizație de caritate care  furnizează șosete pentru oamenii fără adăpost.

Toate acestea nu le-au împiedicat însă pe autoritățile mexicane să decidă imediat întărirea pazei pentru baronul drogurilor, care a mai reușit să fugă din închisoare de două ori. De aceasta, de-adevăratelea!