Germania, cea mai bună țară din lume (Politico)

Germania este cea mai bună țară din lume, în conformitate cu noua analiză prezentată, miercuri, la Forumul Economic Mondial de la Davos, transmite publicația electronică Politico. 

Potrivit analizei, Germania ocupă această poziție de frunte datorită economiei puternice, influenței  de care se bucură în lume și concentrării sale pe probleme globale esențiale, cum ar fi criza migranților și unitatea zonei euro. 

Clasamentele pe națiuni sunt menite să reflecte modul în care țările sunt percepute la nivel global. Ele au fost realizate de US News & World Report, BAV Consulting și Wharton School de la Universitatea din Pennsylvania.

Analiza a evaluat 60 de țări și a alcătuit alcătuit 24 de clasamente, pe o gamă largă de criterii, de la sustenabilitate  până la influență economică.

Dacă Germania a primit cele mai multe puncte la criteriile cumulate, Statele Unite ale Americii sunt cea mai puternică țară din lume. India este lider al economiilor emergente. Germania este cea mai bună țară pentru antreprenoriat, și Luxemburg este mediul de afaceri cel mai prietenos. Italia este țara cu cea mai bogată tradiție și Brazilia țara care merită cel mai mult să fie vizitată. Thailanda este cel mai bun loc în care să pornești o afacere, Canada se află în fruntea listei țărilor cu cea mai bună calitate a vieții.

The Interpretor, o publicație online aparținând grupului Europalibera.org /Radio Libertatea, specializată în traducerea de articole din spațiul de limbă rusă și analize consacrate Estului Europei, scrie că ultimii doi ani au fost destul de grei pentru Russia Today (RT), organul de propagandă al guvernului rus în limba engleza.

După anexarea ilegală și aproape unanim condamnată a Crimeei, două jurnaliste, Liz Wahl,  și Sara Firth, au  demisionat în semn de protest față de ceea ce ele au numit "propaganda" pe care au fost forțate să o răspândească.

Altfel,  mulți dintre colaboratorii care au rămas să lucreze au trecut prin momente care le-au afectat grav reputația. 

S-a dovedit, de exemplu, că un editor al RT a păstrat o săptămână pe site informații despre care știa că sunt false. O expertă din Germania invitată frecvent în programele RT, era în realitate un lider și publicist neo-nazist;  un moderator RT  și-a exprimat convingerea că unele dintre victimele  de la 11 septembrie știau de dinainte despre atacuri, dar au încercat să profite de  ele.

Un invitat frecvent, prezentat drept expert financiar,  a spus că că Banca Mondială și Vaticanul sunt conduse de o specie de creaturi non-umane, acesta fiind și motivul pentru care papa poartă o pălărie mare; iar un alt moderator RT care crede că Republica  Nord Coreeană ar fi un loc  bun pentru a trăi; un corespondent RT a produs un reportaj  în care pretindea că ar fi fost împușcat în Ucraina dar a filmat singur probele care atestau că minte; un "expert pentru drepturile omului", invitat frecvent în programele RT, este cunoscut pentru negarea Holocaustului  și pentru prietenii săi condamnați pentru incitare la ură.

Nu numai angajați și colaboratori ai a rețelei au fost discreditați în ultimul timp, Dar RT a trebuit să de apere și după  neadevărurile din ce în ce mai evidente când vine vorba despre  audiența acesteia. În ciuda laudelor cum că ar avea cea mai mare audiența online dintre toate agenție de știri din lume,  analize independente  arată că, de fapt, RT are o audiență minusculă în Occident.

Dincolo de aceste probleme, 2016 va aduce o reducere de buget de 9%, ca rezultat al problemelor economice din Rusia, urmare a scăderii prețurilor la petrol, devalorizării monedei, și proastei gestiuni financiare.

Spania pune în aplicare un act reparatoriu pentru o decizie care a avut consecințe la scara istoriei.

Câteva zeci de evrei sefarzi au jurat loialitate față de rege și Constituție, la 19 ianuarie, în reședința ambasadorului spaniol din Israel, scrie Courrier International. Ei sunt primii beneficiari ai noii legi cu privire la urmașii evreilor expulzați din Spania începând cu 1492, din ordinele regilor catolici.

La începutul lui 2014, Madridul a  lansat un proiect de lege care le permite urmașilor evreilor sefarzi, obligați să părăsească Peninsula Iberică acum peste 500 de ani, să ia cetățenia spaniolă fără a renunța la cea deținută în prezent.

Acest anunț a fost întâmpinat cu mare interes și ambasadele spaniole au fost  asaltate de cereri din partea sefarzilor - " sefard " este de altfel numele biblic ebraic al Spaniei. 

Jurământul de loialitate față de rege și Constituție este ultimul pas înainte de a lua cetățenia spaniolă, notează ziarul spaniol El Pais.

Evreii sefarzi nu a putut obține până în prezent pașaportul spaniol pentru că ar fi trebuit, conform legii, să renunțe la cetățenia inițială. Potrivit ziarului El Pais, în lume ar exista 500.000 de sefarzi, dar se apreciază că mai puțin de 100 000  vor solicita cetățenia spaniolă.