Eurocrații au retras Poloniei statutul de elev model (Fakt, Polonia)

Presa europeană reacționează după ce Comisia Euroepană a decis să deschidă o procedură la adresa guvernului Poloniei, acuzat că încalcă norme ale statului de drept. 

Varșovia nu trebuie să ignore semnalul de avertizare de la Bruxelles, scrie publiocația poloneză Fakt. Este pentru prima dată când UE a folosit acest mecanism și cu siguranță,  Polonia nu va apărea într-o lumină măgulitoare. Eurocrații ne-au retras statutul  de cel mai bun elev dintre noile state membre UE și, practic, ne-a pus pe banca de pedeapsă. Este un semnal pentru partidul Lege și Justiție. La urma urmei, poporul polonez l-a ales ca să reformeze Curtea Constituțională . Nu a existat o astfel de discuție în timpul campaniei electorale.

UE trebuie să respecte alegătorii polonezi, este de părere ziarul Neue Zürcher Zeitung. Inițierea dialogului dintre Bruxelles și Varșovia poate fi un bun mod de a promova înțelegerea reciprocă. Sancționarea Poloniei ar avea oricum puține șanse de a fi pusă în aplicare  și ar fi o abordare greșită. În primul rând, pentru că ar provoca un reflex de apărare naționalistă și legitimă  din partea Partitului Lege și Justiție. Și ar fi o lipsă de respect față de suveranitatea și voința alegătorilor polonezi.

Delfi , o publicație din Lituania, apreciază că nu există un răspuns unic la evoluțiile din Polonia"In ochii unor observatori occidentali o parte din acțiunile noului guvern polonez  sunt în contradicție cu principiile statului de drept. Și UE nu poate închide ochii. Dar sancțiunile ar umili cel mai puternic stat din Europa de Est, și mulți polonezi ar vedea UE ca un dușman .

Agresarea unui profesor evreu, de către un tânăr kurd, la 11 ianuarie, în Marsilia, reprezintă un moment simbolic pentru Franța. Iar situația este dezbătută intens în presa și opinia publică din Hexagon.

A purta o kipa, pe străzile din Franța este o libertate garantată de Republică , scrie editorialul ziarului Le Monde. În același mod în care purtarea vălului islamic  nu trebuie să fie un motiv pentru ca vreunmusulman să fie atacat verbal sau fizic - asa cum se intampla, din pacate, tot mai des.

Ascunderea acestor simboluri religioase nu poate reprezenta o soluție, câtă vreme aceste simboluri respectă legea care interzice ascunderea feței.

Renunțarea la purtarea kipei, care tocmai a fost recomandată de președintele Consistoriului Israelit de Marsilia, poate fi doar o măsură de precauție pentru cei care se confruntă cu un pericol iminent. Dar nu un remediu de durată pentru răul care este în creștere.

Acest rău lovește în Franța, mai mult decât oriunde altundeva în Europa. În Toulouse, în 2012, el a fost marcat de Mohamed Merah, care a ucis trei studenți și un profesor - deoarece erau evrei.

La Hyper Cacher de la Porte de Vincennes, acum doar un an, Amedy Coulibaly a ucis patru persoane – tot pentru că erau evrei.

Și atunci când el nu acționează pe teritoriul nostru, răul este întruchipat de un francez, Mehdi Nemmouche, autor în 2014 al crimei de la Muzeul Evreiesc de la Bruxelles.

Trebuie să vedem acest rău drept ceea ce este cu adevărat: produsul unei combinații mortale între jihadism și antisemitism.

Terorismul fundamentalism, al cărui ultim avatar este Statul Islamic, preia toate stereotipurile vechiului antisemitism european, acomodate cu teoriile de ultimă oră ale complotului, importate din orientul Mijlociu și transmise prin Internet.

Este o combinație ideologic confuză, o amestecare între jihadism, apărarea cauzei palestiniene, ura față de Israel și alte arhetipuri rasiste.

Este, de asemenea, cea mai radicală expresie a antisemitismului banalizat, exprimat în primul rând într-o parte a populației musulmane, dar, de asemenea și de unii inspiratori ai extremei drepte.

Cum să oprim răspândirea răului?

Întreaga societate trebuie să dea dovadă de o solidaritate fără cusur și fără rezerve față de concetățenii noștri evrei. Să le refirmăm, celor care simt acum ispita să plece, că locul lor este în Franța.  Nu există o modalitate mai bună de a ne opune visului jihadist  de dezbinare a a comunităților și de război civil.

Editorialul ziarului catolic La Croix abordează tot problema atacului antievreiesc. Cu fiecare eveniment, violența jihadistă încearcă să submineze convingerile care ne țin împreună. La 7 ianuarie, 2015, a fost libertatea de opinie. La 13 noiembrie, simpla libertatea de a ieșiîn oraș. De data aceasta este vorba de libertatea religioasă și, în general, libertatea de a trăi împreună exprimându-ne diferențele. Fiecare cetățean francez ar trebui să poată să poarte kipa evreiască, boneta musulmană Kufi, crucea creștină ... sau să nu le poarte. Libertatea nu este împărțită. Trebuie să o apărăm împreună.

Încă o voce care se ridica împotriva liderului rus Vladimir Putin a tăcut. Vladimir Pribylovski, 59 de ani, un jurnalist și om politic de opoziție, a fost găsit de mort de către rudele sale, în 12 Ianuarie, în bucătăria apartamentului său. Courrier International propune o revistă a presei din Rusia pe acest subiect.

Moskovski Komsomolets precizează că data exactă și cauza decesului au ramas  necunoscute până la această oră.

De formație specialist în istoria bizantină  el a devenit, cu timpul, "unul dintre cei mai buni cunoscători ai scenei politice ruse", a scris fostul său coleg Alexander Verkhovsky în ziarul de opoziție Novaya Gazeta.

Președinte al Centrului de Informare  și Cercetare Panorama, el a fondat, de asemenea, site-ul Anticompromat.ru, cu o multitudine de informații cu privire la corupția dinn elita politică rusă.   Nu demult, situl a devenit inaccesibil pentru utilizatorii din țara sa.