The Guardian: Donald Trump spune că imigranții ilegali vor fi nevoiți să plece din SUA

3000.jpg

Donald Trump
Image source: 
Guardian.com

Noi dezvăluiri din documentele publicate de Edward Snowden - ATT a colaborat cu NSA pentru monitorizarea a miliarde de mesaje electronice, provenind și de la sediul Națiunilor Unite, în perioada 2003-2013; dacă va ajunge președinte Donald Trump spune că va pune punct imigrației ilegale și cei care sunt acum în ilegalitate vor fi deportați, adulți și copii; BBC scrie despre măsurile care se iau la Tianjing, după explozia de săptămâna trecută de la uzina chimică.

LExpress – Gigantul telecom american ATT s-a dovedit ”extrem de cooperant” cu NSA

Potrivit documentelor făcute publice de Edward Snowden, gigantul telecom american a ajutat la spionarea a miliarde de mesaje e-mail în Statele Unite. Nu se știe însă dacă programul de supraveghere al operatorului telecom este încă în vigoare și astăzi, dar LExpress scrie că Agenția Națională de Securitate a găsit în compania ATT un partener foarte eficient în spionarea comunicațiilor. Acestea sunt informații relativ recente ce rezultă din documentele făcute publice de Edward Snowden. Potrivit New York Times, care continuă să studieze aceste documente, compania americană este descrisă ca fiind extrem de cooperantă și că a ”demonstrat o mare dorință” de a colabora cu NSA. Informațiile cuprinse în documente acoperă perioada 2003-2013 și arată că ATT a permis NSA accesul la miliarde de e-mail-uri trimise pe teritoriul Statelor Unite, unde ATT este furnizor de servicii de Internet. Supravegherea schimbului de mesaje electronice de la sediul Națiunilor Unite a fost dispusă de un tribunal federal special, potrivit acestor documente, dar autoritățile de la Washington au negat că ar fi supravegheat ONU. La fel cum au negat că au supravegheat convorbiri telefonice pe dispozitive mobile, afirmând că monitorizarea s-a efectuat doar asupra liniilor fixe, cu scopul de a obține informații operative pentru comemorarea a 10 ani de la atacurile din 11 septembrie.

The Guardian – Donald Trump ”Imigranții ilegali trebuie să plece”

Una dintre cele mai controversate declarații este cea potrivit căreia imigranții ilegali din Statele Unite trebuie să plece – a spus Trump într-un interviu pentru NBC. Alte teme abordate la Meet The Press au fost lupta împotriva grupării Stat Islamic, acordul nuclear cu Iranul, planificarea familială și avorturile. Trump a fost întrebat cine anume îl consiliază pe chestiunile de politică externă și militare – răspunsul acestuia a fost previzibil – mă uit la dezbaterile televizate, a spus Trump. L-a menționat totuși pe John Bolton, fostul ambasador american la Națiunile Unite, despre care a spus că este un ”tip dur” și pe colonelul în retragere Jack Jacobs, despre a spus că este un ”tip de treabă”. În ce privește politica externă, magnatul a spus că va folosi trupe terestre în lupta împotriva militanților grupării Stat Islamic și că aliații din Orientul Mijlociu, precum Arabia Saudită, trebuie să plătească pentru sprijinul acordat de către Statele Unite. Donald Trump este și autorul unui bestseller ”Arta încheierii unui contract„ și spune că acordul nuclear cu Iranul recent încheiat de către administrația Obama este o înțelegere proastă, care va duce la un ”holocaust nuclear”, pentru că a fost negociat de un secretar de stat incompetent, John Kerry. Pe de altă parte, spre deosebire de alți candidați republicani la președinție, Trump nu a spus nicio clipă că va anula înțelegerea cu Iranul, dacă va ajunge președinte, ci că o va urmări ”ca un polițist”. În afacerile interne, Trump a spus că va anula ordonanțele emise de președintele Obama și că toți imigranții ilegali, inclusiv copiii, vor fi deportați. Și nu în ultimul rând, în privința avorturilor, una dintre cele mai fierbinți teme de campanie pentru 2016 – poziția lui Trump este fermă împotriva întreruperilor de sarcină cu excepția cazurilor de viol, incest sau când se impune salvarea vieții mamei. Mai mult, a spus că se gândește să taie finanțarea organizațiilor de planning familial, dacă vor continua să facă întreruperi de sarcină la cerere.

BBC – Explozia de la uzina chimică din China poate avea consecințe pe termen lung

Armata chineză a anunțat că sute de tone de cianură erau păstrate în depozitele unde la mijlocul săptămânii trecute au avut loc explozii soldate cu zeci de morți și sute de răniți, în portul Tianjin, în estul Chinei. Potrivit BBC premierul chinez a ajuns la locul dezastrului în urma presiunilor publice care alimentează teama că în aer a fost eliberată o cantitate uriașă de gaz toxic în urma acestei explozii și consecințele pe termen mediu și lung nu pot fi acum estimate. Bilanțul încă provizoriu – 721 de oameni răniți, zeci sunt în stare critică. Investigația lansată de autoritățile chineze nu a adus informații publice privind cauzele tragediei, dar imaginile din spațiu arată o vastă suprafață terestră complet distrusă de suflul exploziei. Obiectivul experților este să curețe zona înainte să înceapă să plouă, lucru care ar crește gradul de toxicitate.  Se pare însă că echipele de intervenție care au sosit la fața locului pentru intervenție au folosit tunuri cu apă pentru stingerea incendiului inițial, fapt care a contribuit la explozie, din cauza volatilității substanțelor chimice din uzină. Greenpeace a anunțat că testările preliminare a rezervelor de apă din zonă nu arată o contaminare masivă cu cianuri, dar că totuși substanțele toxice nu sunt complet absente în apă