Cantități uriașe de droguri transportate cu nava Costa Concordia (La Repubblica)

rt_costa_concordia_salvage_jef_130913_16x9_992.jpg

Naufragiul navei Costa Concordia (Sursa foto: Business Insider)

The Independent scrie despre alegerile generale din Marea Britanie, care vor avea loc pe 7 mai; The Guardian face o analiză pe marginea alegerilor departamentale din Franța, iar anchetatorii italieni au descoperit că pe nava Costa Concordia, naufragiată în ianuarie 2012, erau transportate cantități mari de cocaină aparținând mafiei calabreze (La Repubblica).

(The Independent) Alegeri generale în Marea Britanie

Conservatorii și laburiștii merg umăr la umăr în cele două sondaje de opinie efectuale în două zile, unul le dă conservatorilor un avans de patru puncte, celălalt oferă laburiștilor un avantaj de tot patru puncte. Too close to call – scorurile sunt prea apropiate pentru a avea certitudini. UKIP în schimb nu stă prea bine în sondaje, a căzut semnificativ, se află la cea mai de jos rată de succes din decembrie 2013. Ce se va întâmpla de fapt pe 7 mai este deschis speculațiilor. Campania electorală a început la miezul nopții trecute, când parlamentul a fost dizolvat, iar David Cameron a avut ultima întâlnire simbolică cu Regina Angliei pentru acest mandat. Ca indiciu pentru cum se va desfășura campania – conservatorii acuză că laburiștii plănuiesc să introducă taxe suplimentare pentru fiecare familie, de aproximativ 3 mii de lire anual, iar conservatorii și-au declinat foarte clar poziția vizavi de statutul de membru al Uniunii Europene pe o întreagă pagină de reclamă în Financial Times. Liderul laburist Ed Miliband a lansat manifestul opoziției și a declarat că o victorie a conservatorilor prezintă un pericol iminent pentru job-urile și prosperitatea britanicilor și a promis că va repune Marea Britanie într-o poziție de lider la Bruxelles. Liderul UKIP și europarlamentar Nigel Farage, care speră să obțină primul său mandat ca parlamentar, a declarat că partidul pe care îl conduce este unul dintre cele mai diverse și că reflectă modernitatea Marii Britanii, fiind total dedicat bunăstării compatrioților săi.

(The Guardian) Cum se văd alegerile din Franța în Marea Britanie 

Rezultatul alegerilor departamentale din Franța – Hollande a ieșit șifonat bine, Sarkozy și Le Pen triumfă – iată titlu din The Guardian. Potrivit publicației britanice Sarkozy se pregătește de prezidențiale, iar partidul lui Hollande pentru a treia oară într-un an este mai puțin preferat de alegători, lăsându-i pe socialiști să se teamă pentru viitorul formațiunii. Cheia schimbării peisajului politic în Franța este însă schimb ascensiunea Frontului național, care a câștigat poziții bune cu o politică anti-imigrație și anti-europeană. Deși Frontul nu a câștigat controlul asupra vreunui departament, procentele sale au crescut vizibil de la ultimele alegeri locale. Lidera partidului Marine Le Pen și-a lăudat colaboratorii și a spus că partidul a înregistrat un succes magnific, scrie The Guardian.

(La Repubblica) Costa Concordia transporta o cantitate importantă de droguri aparținând Mafiei

Informația a apărut după ce anchetatorii au urmărit convorbirile telefonice ale unor lideri ai mafiei calabreze și au aflat că la bordul navei care a eșuat în ianuarie 2012 și 32 de persoane și au pierdut viața, era ascunsă o cantitate imensă de cocaină care aparținea ’Ndrangheta, temuta mafie calabreză. Confirmarea suspiciunilor anchetatorilor s-a găsit în discuțiile dintre capul grupării Michele Rossi care vorbea la telefon cu un partener , Massimo Tiralongo, potrivit polițiștilor calabrezi, transportul făcea parte dintr-o amplă operațiune de trafic de droguri. Au ieșit la iveală și alte informații - ’Ndrangheta folosea pentru trafic nu doar navele Costa Cruises, ci și pe cele ale companiilor norvegiene, care circulă pe trasee între Europa, America de Nord și Caraibe, potrivit informațiilor din cotidianul La Repubblica. Drogurile de pe Costa Concordia nu au fost găsite, dar polițiștii știu cu certitudine că au fost încărcate cu complicitatea unui membru al echipajului, deși nu de rang superior. În momentul naufragiului, pe 13 ianuarie 2012,  lângă insula Giglio, Costa Concordia avea peste 4.000 de pasageri a bord. Căpitanul a făcut o manevră riscantă și a lovit nava de țărmul stâncos. În luna februarie anul acesta căpitanul Francesco Schettino a fost găsit vinovat de omor prin imprudență, distrugerea navei și părăsirea acesteia înainte de evacuarea pasagerilor. A primit o sentință de 16 de ani de închisoare.

Revista presei internaționale - 31 martie 2015
691

Facebook comments