Rusul Depardieu si socialistii care nu vor polemici (Le Figaro)

Vladimir Putin i-a dat actorului francez un pasaport rusesc dupa ce acesta din urma declarase public ca renunta la cetatenia franceza din cauza impozitelor prea mari la care l-ar obliga statul francez. In contextul acesta, Partidul Socialist incearca sa reduca pagubele de imagine cauzate de acest scandal cu un simbol al culturii franceze.

Francois Hollande a avut chiar o convorbire telefonica pe acest subiect cu Depardieu in care actorul i-ar fi spus ca este consternat de felul in care Franta isi trateaza cetatenii. In fond, premierul Jean-Marc Ayrault spusese ca atitudinea lui Gerard Depardieu era putin jenanta. Si iata urmarea: presedintele rus Vladimir Putin il primeste la el in tara cu demnitatea unui print vanat de revolutie. Majoritatea la guvernare in Franta a primit dupa gestul lui Putin un ordin clar sa nu comenteze nimic. Silentio stampa, ca la echipele de fotbal. Doar purtatorul de cuvant al Executivului a spus ceva, anume ca decizia este o prerogativa exclusiva a sefului statului rus.

Nici la dreapta insa reactiile nu au fost prea numeroase, desi conservatorii isi atacasera oponentii socialisti extrem de dur pe subiect. Motivul este ca Putin nu poate fi numit exemplul sfant al democratiei, asa ca ce sa zica in cazul acesta? Doar reprezentantul dreptei pe probleme de diaspora franceza a declarat ca Franta trebuie sa inceteze sa importe cetateni straini fara acte si fara venituri si sa exporte creiere de valoare.

Fuga lui Depardieu devine o farsa (Die Welt)

Atunci cand emigreaza un patriot e un semnal clar ca ceva nu functioneaza in tara respectiva. Dar acum ca s-a implicat in chestiunea Depardieu chiar presedintele rus, criticile obiective la adresa impozitarii in Franta vor ajunge in planul mai mult decat secund al discutiei.

Fapt evident, de altfel. Cine mai vede ca, de fapt, cota de impozitare de 75% nici nu va intra in vigoare pentru ca a fost respinsa de Curtea Constitutionala?! Mai mult: cine mai are timp sa vada ca motivul respingerii este unul complet gresit. In discutie a fost pusa modalitatea de calcul, nicidecum ratiunile economice extrem de gresite si efectele acestora.

Apoi vine Putin si mai degraba il forteaza pe Depardieu sa accepte pasaportul francez decat i-l ofera. Prietenul Moscovei a fost facut cetatean prin decret, asa se intampla in Rusia “democratica” a lui Putin. Presedintele face natiunii cadou noi cetateni. Pacat de imaginea onorabila a unui mare actor. E de ajuns ca avea deja multi dusmani la el in tara, nu era nevoie sa aiba si prieteni nepotriviti.

Clownii din Congres (Washington Post)

A spune despre Legislativul american ca saptamana aceasta a aratat ca un show de circ este o jignire la adresa oricarui clown respectabil.

Hai sa fim sinceri: presedintele Obama a fabricat impreuna cu congressmenii americani o criza falsa pentru ca apoi sa esueze lamentabil in gestionarea acesteia. Prapastia Fiscala fusese gandita ca un mecanism apocaliptic cu un singur scop – sa-i forteze atat pe legiuitori, cat si pe presedinte sa ia decizii dure, dar necesare pentru America. Problema a fost tocmai rezistenta la decizii, nimeni nu vrea sa hotarasca nimic la Washington. Si uite asa au reusit politicienii sa evite propria lor apocalipsa si sa nu decida mai nimic.

Se zice a Obama a castigat batalia. Dar mai mult de un motiv de lauda pentru cateva saptamani nu a castigat nimic. Si natiunea? Ea ce a castigat? Absolut nimic in afara faptului ca nu vor suferi de o austeritate extrem de bizara din perspectiva faptului ca ar fi fost impusa fara niciun motiv fundamental de politicieni asupra cetatenilor care i-au ales.

 
Revista presei internaţionale cu Laurentiu Colintineanu si Andreea Pietrosel