Showdown la Berlin – Schauble vs Varoufakis (Spiegel)

Generalul austerității îl întâlnește pe marxistul de la Atena. Conflictul e pre-programat, dar dacă fiecare face câteva concesii, criza elenă ar fi cel puțin un pas mai aproape de rezolvare. Jurnaliștii germani au făcut un exercițiu de imaginație și au scris deja declarația comună ce ar putea fi semnată de cei doi miniștri de finanțe.

În primul rând, Germania s-ar angaja să își dea demisia din rolul de diriginte european și ar da un exemplu pozitiv renunțând la partea sa de datorie de peste 50 de miliarde de euro. Nu de alta, dar banii aceia oricum sunt duși pe apa sâmbetei indiferent că numim asta tăierea datoriei sau emitere de obligațiuni fără scadență. Apoi, Grecia ar lua exemplu de la Berlin unde e posibil să ai buget echilibrat și fără economii drastice. Nu e nevoie decât de dobânzi mici, ceea ce Grecia are deja, și de încasări la buget. Așa că Syriza ar trebui să își respecte promisiunile de campanie și să angajeze 9.500 de funcționari în aparatul public, iar jumătate să treacă imediat la Fisc.

În ceea ce privește banii necesari Atenei acum, Germania ar insista ca ultima transă din pachetul de asistență să fie achitată până la finele lui februarie, iar Mecanismul de Stabilitate ar prelua creanțele FMI. Pe acestea din urmă le-ar amâna până la Sfântul Așteaptă. În final, Troica ar dispărea spre bucuria lui Jean-Claude Juncker, dar control tot ar exista. Iar ministrul elen ar promite că nu va mai repeta formulări de genul „holocaust social”, nu de alta, dar s-ar putea să mai aibă nevoie de bani de la nemți cândva.

Biden și viitorul Ucrainei (Le Monde)

Înainte de plecarea la conferința mondială de securitate de la Munchen, vicepreședintele american a acordat un interviu așa numitului grup Europa – adică jurnaliștilor de pe bătrânul continent – în care a subliniat că „numai Ucraina își poate hotărî politica externă și cea de securitate”.

Joe Biden a explicat că Rusia a violat suveranitatea și intergritatea teritorială a Ucrainei și că răspunderea pentru intensificarea conflictului din ultima vreme este în totalitate a Moscovei. În ceea ce privește înarmarea Ucrainei, Biden a afirmat că SUA nu doresc o intensificare și mai mare a luptelor, dar că Ucraina are dreptul să se apere, iar Washingtonul va oferi „asistență” în această situație. Ce înseamnă asistență nu a fost clarificat.

Între timp, președintele ucrainean Petro Poroșenko face și el declarații publice în care subliniază că Ucraina dorește pace, dar și că pacea trebuie apărată, iar pentru a o apăra are nevoie de o armată puternică, echipată cu arme moderne. Intensificarea luptelor din est ar trebui să convingă statele NATO să ofere Ucrainei și mai mult sprijin, crede președintele, care cere armament modern pentru apărarea împotriva „agresorului”. Deocamdată, chestiunea livrării de arme pare tabu, cel puțin pentru statele europene. Barack Obama va discuta această chestiune luni cu cancelarul Angela Merkel.

Iordania anunță „război fără milă” împotriva ISIS (NY Times)

Regele Abdullah al II-lea promite răzbunare pentru uciderea brutală a pilotului iordanian caoturat de gruparea Statul Islamic. Organizația ar fi o amenințare împotriva întregului Islam, a spus suveranul.

La finalul unei ședințe cu cabinetul său de securitate, regele iordanian a promis că armata va „căuta această bandă de criminali și îi va ataca în propriile case”. Gruparea nu combate numai Iordania, ci întregul Islam și valorile sale, a mai spus suveranul. Declarația sa vine după ce mii de iordanieni l-au sărbătorit pe pilotul ucis drept martir, iar familia acestuia, împreună cu mulțimea, au cerut un gest ferm din partea statului. Guvernul de la Amman anunțase deja că își va extinde participarea la coaliția internațională împotriva jihadiștilor din Irak și Siria. Vestea a fost primită cu bucurie de partenerii internaționali pentru că umple golul lăsat de Emiratele Arabe Unite. Acestea renunțaseră la operațiuni active după capturarea pilotului iordanian, așa că echilibrul de forțe a fost restabilit acum.