Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sfârșitul "operațiunii militare speciale". Începutul "războiului"?

ucraina_rusia_steag.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

"Acum, că forțele ucrainene au ocupat mai mult teritoriu în cinci zile decât Rusia în cinci luni, Kremlinul poate alege doar cum să piardă". Este concluzia la care ajunge publicația britanică New Statesman. Aceasta observă că "Ofensiva Ucrainei i-a lăsat liderului rus puține opțiuni". Presa internațională analizează variantele aflate la dispoziția Kremlinului:

Experți citați de CNN spun că Putin ar putea face unele schimbări de personal, dar că remanierea de anvergură nu se potrivește cu stilul său : ”Putin ar putea, de asemenea, să asculte vocile din interiorul Rusiei și să intensifice atacurile asupra transporturilor de arme și asupra infrastructurii critice sau să lanseze mai multe atacuri cibernetice, dar, făcând acest lucru, ar risca represalii și mai puternice.

Cea mai bună opțiune pentru Putin în acest moment ar fi să facă presiuni pentru negocieri și să câștige timp. Moscova a făcut deja câțiva pași în această direcție. Într-o declarație surprinzătoare de luni, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a indicat că Moscova ar putea fi dispusă să negocieze cu Ucraina".

The Times, reia cuvintele lui Zakhar Prilepin, scriitor și om politic ultranaționalist, potrivit căruia: „Acum chiar și orbii și surzii trebuie să vadă adevărul în față: operațiunea specială s-a încheiat de mult, războiul a început." Recunoașterea războiului ar însemna, de exemplu, „lansarea unui atac masiv cu rachete de croazieră asupra Kievului", avertizează cotidianul, potrivit căruia această strategie „a fost cerută de luni de zile de susținătorii liniei dure".(Sursa: Courrier International).

 

Opțiunile lui Putin: puține dar amenințătoare

Potrivit Le Monde, "ar fi riscant astăzi să prezicem un deznodământ rapid al unui conflict care era deja existențial pentru Ucraina și care devine la fel și pentru regimul de la Moscova.

De altfel, ofensiva ucraineană marchează sfârşitul ficţiunii numite „operaţiune militară specială", care urmărea să mascheze cu o ceaţă semantică realitatea războiului, într-o opinie publică rusă sufocată de propaganda de stat.

Această ofensivă sporește de zece ori la Moscova furia celor care cer război total, cu riscul unei escalade incontrolabile".

Și, după cum constată La Stampa, „pentru Putin, condițiile unei victorii mai existau în urmă cu câteva zile. Desigur, trupele sale nu mai înaintau și bombardarea orașelor ucrainene arăta mai mult ca o răzbunare decât ca o strategie militară, dar până atunci liderul de la Kremlin putea fi mulțumit de această situație: un minim control al teritoriilor ocupate care permitea afirmația că Rusia a rezistat „atacul" țărilor „imperialiste". Dar acum? (...) Dictatorul este acum singur, cu posibilitatea concretă de a fi învins. În consecință, arma nucleară - care până mai ieri a fost doar un instrument de descurajare, evocat, dar abstract – poate deveni dintr-o dată o armă la fel ca celelalte. Pare, într-adevăr, singura modalitate de a întoarce cursul  și a scăpa de soarta rușinoasă a celor învinși" (Sursa: Courrier International)

Revista Time relatează că, "în interiorul Rusiei, starea de spirit continuă să se înrăutățească. Critica rămâne, cu siguranță, îndreptată către Ministerul Apărării, nu către președintele care i-a împins pe generali într-un război pentru care nu erau pregătiți. (...) Mai îngrijorător este că avansul Ucrainei poate face războiul mai periculos. Putin se află acum într-o situație dificilă, iar asta ar trebui să-i îngrijoreze pe cei care se tem de extinderea războiului.

Președintele Rusiei nu a dat niciun semn în timpul vieții sale politice că își poate admite greșelile – cu siguranță nu atât de mari precum acest război – și că va inversa cursul.

Și, deși insistă că Rusia este în război cu Occidentul și alianța sa militară, o afirmație devenită mai credibilă odată cu sprijinul militar și financiar occidental pentru armata Ucrainei, el a evitat să schimbe modalitățile de angajare pentru a extinde conflictul dincolo de granițele Ucrainei.

Guvernul său continuă să amenințe pe orice rus care descrie războiul drept „război" cu 15 ani de închisoare și a refuzat cererile liniei dure de a mobiliza sute de mii de civili.

Poate că se teme că recrutarea masivă ar întoarce dramatic opinia publică rusă împotriva „operațiunii sale militare speciale".

Sau poate știe că, având în vedere nevoia de a antrena și echipa toți acești noi soldați, un proiect la scară largă este prea puțin și prea târziu pentru a depăși curând impasul din Ucraina".

 
Revista presei internaționale din 14 septembrie 2022