Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vladimir Putin pare fragilizat, dar rămâne capabil de orice

putin_criminal_psihopat.jpg

Putin la Kremlin, 9 decembrie 2021
Sursa imaginii: 
Mikhail Metzel SPUTNIK/AFP via France24

Înfrângerile militare catastrofale înregistrate de armata rusă în ultimele zile subminează poziția lui Vladimir Putin, supus unor critici tot mai vocale, în propria țară. Însă liderul de la Kremlin este în stare de orice, avertizează comentatorii.

"Problemele lui Putin nu sunt doar pe câmpul de luptă", scrie Politico :

"Președintele rus trebuie acum să se confrunte cu un nivel neobișnuit al criticilor privitoare la competența comandanților săi în Ucraina.

Eforturile Kremlinului de a crea o narațiune de propagandă strălucitoare despre război sunt zdrențuite, pe măsură ce bloggerii loiali, think-tankerii și chiar politicienii încep să pună întrebări incomode despre înfrângere.

Deocamdată, furia lor vizează exclusiv comandamentul militar superior al Rusiei, dar Putin trebuie să se dovedească foarte prudent în fața acestui val neobișnuit de disidență. Dacă nu reacţionează la plângerile împotriva comandanţilor săi, presiunea politică ar putea creşte asupra regimului său autocratic".

Și Le Monde vede un Vladimir Putin slăbit de criza militară din Ucraina :

"Șeful Kremlinului este ținta a două solicitări de demitere [din partea unor consilii locale], care, chiar dacă nu au nicio șansă de reușită, reflectă oboseala populației în fața unei campanii militare care durează de mai bine de șase luni.

Încă timidă, revolta s-a extins și în cercurile naționaliste, înfuriate de fiasco-ul armatei ruse din regiunea Harkov. Unii dintre ei, sub conducerea fostului lord războinic Igor Girkin, pun responsabilitatea eșecurilor militare pe umerii lui Vladimir Putin.

Mult mai mult decât alegerile locale de duminică, în întregime sub controlul autorităților și fără mize reale, dezastrul militar din Ucraina este cel care dă dureri de cap Kremlinului".

Cuvântul "război" nu mai este tabu la Moscova

Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung: „Dacă Putin vrea să schimbe cursul războiului, trebuie să trimită mai multe forțe pe front. Pentru aceasta, ar trebui să se abată de la linia cu care și-a asigurat până acum sprijinul supușilor săi: i-a ținut cât mai departe de război în viața lor cotidiană".

Wall Street Journal atrage atenția că liderul rus "este capabil de orice".

Provocarea NATO să se angajeze în conflict, convingerea Chinei să asiste militar Rusia și recurgerea la arme chimice sau la forța nucleară se numără printre riscurile enumerate de ziarul american, citat de Courrier International. „Amenințarea pe care o reprezintă domnul Putin pentru lume este departe de a fi încheiată", concluzionează WSJ.

La Repubblica estimează că strategia lui Putin a eșuat:

„Din aprilie, s-au făcut eforturi pentru a limita numărul victimelor. Luptele au fost purtate în principal de trupe terestre din republicile separatiste, mercenari și brigăzi paramilitare ale Gărzii Naționale. Așadar un grup pestriț de trupe necoordonate, care nu au putut să respingă ofensiva ucraineană într-un mod organizat. Această tactică s-a bazat pe dorința de a nu atrage atenția și de a continua desfășurarea unei „operațiuni speciale" fără a mobiliza recruți sau a declara „război". Acum, acest cuvânt, interzis până acum de Kremlin, este invocat de cei din linia dură - și nu pare să existe nicio alternativă."(Sursa: Eurotopics).

Însă ziarul german Handelsblatt se teme de reacția Rusiei:

Putin nu își poate permite o înfrângere. El ar putea, de exemplu, să distrugă liniile electrice, conductele de gaz și centralele electrice una după alta și să-i lase pe ucraineni în frig, astfel încât aceștia să fugă în Europa de Vest în mijlocul crizei energetice care se profilează. Pentru Putin, escaladarea înseamnă un pariu de totul sau nimic."(Sursa: Eurotopics).

 
Revista presei internaționale din 13 septembrie 2022