"Strategia fermității", adoptată de Zelenski în estul Ucrainei

zelenski_bucea.jpg

Președintele Zelenski la Bucea, la scurt timp după retragerea rușilor, 4 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
© AFP - RONALDO SCHEMIDT via rfi.fr

În fața bombardamentelor rusești, Kievul mizează pe o strategie de fermitate. Iată ce transmite corespondentul special al ziarului Le Figaro. În același timp, mai multe publicații europene continuă să analizeze șansele unei soluții negociate.

Vestea proastă pentru ucraineni este că rușii nu par deloc dispuși să returneze terenul pe care l-au câștigat din 24 februarie 2022, nici tactic, nici diplomatic, scrie Le Figaro:

Orașul Herson a fost cucerit cu ușurință din cauza unui pod lăsat intact peste Nipru de către apărarea ucraineană - trădare a unui ofițer sau eroare strategică a statului major, dezbaterea nu este închisă. Rușii și-au întărit pozițiile, îngropându-și tancurile. Riscăm să trecem de la un război de mișcare la unul de poziție, ca pe frontul francez în iarna lui 1914, unde beligeranții ar fi condamnați la epuizare.

Beneficiind de sprijinul foarte puternic al populației ucrainene, Zelenski își menține strategia de a rezista cât mai mult posibil, în așteptarea sosirii mai multor lansatoare de rachete și a altor arme grele date de America.

Președintele este încântat că Danemarca, Țările de Jos și Regatul Unit s-au angajat să livreze Ucrainei rachete antinavă cu rază lungă de acțiune de tip Harpoon.

Pe termen lung, el a inaugurat un parteneriat strategic foarte strâns cu Polonia. Pe de altă parte, ucrainenii sunt dezamăgiți de germani, care au făcut multe anunțuri, dar care până acum nu au oferit absolut nimic.

Această strategie de fermitate are un obiectiv foarte clar.

De la începutul conflictului, președintele Zelenski a cerut să se întâlnească față în față cu Putin.

În ziua în care președintele rus va accepta să negocieze direct cu el, își dorește ca echilibrul de putere de pe teren să nu-i fie prea defavorabil”, transmite corespondentul de pe teren al ziarului Le Figaro.

Dar care să fie arma cu care Ucraina ar putea întoarce soarta războiului în favoarea sa?

După cum scrie The New York Times (NYT), toate războaiele au armele lor emblematice, de la AK-47 la dispozitivele explozive improvizate. În Ucraina, aceasta este drona:

Un număr mare și o varietate de drone - vehicule aeriene fără pilot - au fost folosite de ambele părți ale războiului.

Operatorii de drone sunt noii lunetiști, chiar dacă se află adesea la kilometri de câmpul de luptă.

Pe de altă parte, în Ucraina, câștigarea și menținerea sprijinului internațional este la fel de esențială pentru efortul de război precum victoriile pe câmpul de luptă, ceea ce face ca operațiunile de informare să fie vitale.

„Aceste aparate – împreună cu rețelele sociale și internetul – oferă o panoramă virtuală a conflictului", spune pentru NYT un expert care studiază războiul cu drone.

Dronele sunt atractive pentru armate, deoarece oferă alternative ieftine la unul dintre cele mai costisitoare și complexe aspecte ale războiului - operațiunile aeriene.

Dar ele reprezintă doar o mică parte din puterea de foc folosită împotriva armatei ruse.Iar artileria ucraineană a fost cea mai eficientă, potrivit unor estimări”.

În același timp, publicații europene preluate de Eurotopics se întrebă care ar putea fi, totuși, prețul păcii.

Pentru publicația franceză L'Opinion: „Atâta timp cât Putin nu are mai mult de pierdut continuând războiul decât punându-i capăt, el nu se va da înapoi. Aceasta este paradigma pe care conducătorii Europei vor trebui să o ia în considerare în timp ce caută răspunsuri la slăbiciunile UE în domeniile securității alimentare, dependenței energetice și capacităților de apărare - slăbiciuni expuse de războiul din Ucraina. Toate acestea necesită autonomie strategică și mai multă suveranitate, dar și definirea liniilor roșii", scrie publicația franceză.

Publicația neerlandeză De Volkskrant se opune vehement oricăror concesii făcute Moscovei: „Președintele francez Macron pariază pe diplomație. Putin nu trebuie umilit, spune el. Este cinic. Există o singură parte care merită compasiune: nu cel care invadează, ci cel care este invadat. Ucrainenii trebuie să aibă grijă să nu se lase păcăliți de așa-zișii realiști din politică și think-tank-uri, mereu gata să negocieze democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a altora".

În timp ce ziarul portughez Correio da Manhã vede astfel lucrurile: „Războiul aduce beneficii traficanților de arme, speculatorilor și dictaturilor care profită de pe urma prețurilor excesive ale petrolului și gazelor. Dar oamenii din întreaga lume plătesc deja un preț prea mare, de la creșterea prețurilor la energie și alimente până la amenințarea foametei în zone întinse ale lumii. Dacă încheierea acestui război vine cu prețul predării Crimeei și Donbasului Rusiei și cu garantarea independenței și integrității teritoriului rămas la Ucraina, aceasta ar fi o cale de ieșire demnă".

 
Revista presei internaționale din 31 mai 2022