Rușii înaintează în Donbas. Este posibilă o soluție negociată?

tun_ucraina.jpg

Obuzier FH70 al artileriei ucrainene în acțiune, mai 2022
Sursa imaginii: 
Ministerul apărării din Ucraina via Twitter / Defence of Ukraine

După câteva săptămâni în care avansul Rusiei în estul Ucrainei părea să se blocheze, forțele ruse fac acum progrese în Donbass. Presa internațională urmărește evoluțiile de pe teatrul de război iar comentatorii se întreabă, în același timp, care sunt șansele unor negocieri.

„După niște succese ucrainene surprinzătoare – de fapt lovituri profitând de lacunele rusești – rușii au recăpătat inițiativa", scrie Le Monde.

Expertul militar consultat de ziarul francez enumeră trei opțiuni posibile pentru ucraineni în această etapă :

"Prima, contraatacul pentru a recupera pe Popasna, în special. Problema există, iar rușii s-au confruntat deja în mare măsură cu ea. Atacul asupra punctului Popasna, sub acoperirea tirurilor de artilerie, poate reuși, dar va fi un exercițiu lung, dificil și, fără îndoială, foarte costisitor".

O a doua variantă ar fi ca ucrainenii să apere pozițiile și să conteze pe uzura rușilor. Un pariu cu atât mai riscant cu cât ajutorul material occidental ar putea cunoaște un punct de inflexiune, în timp ce formarea de noi batalioane de luptă este probabil să dureze și mai mult timp.

În sfârșit, rămâne posibilitatea de a abandona acest sector. Ar fi o cedare de teren, în mare măsură gol și un câștig de timp pentru refacerea forțelor. Dar este și cea mai împovărătoare variantă din punct de vedere simbolic și politic", spun experții militari consultați de Le Monde.

Corespondentul de război al BBC notează că întrebarea privind posibile negocieri într-un război depinde de situația de pe câmpul de luptă și de starea de spirit a părților în conflict :

"Trebuie să se ajungă într-un punct în care ambele părți suferă atât de mult încât sunt pregătite să intre în negocieri și să cedeze teren. Sau să se ajungă în situația în care una dintre părți să simtă că a realizat suficient și este pregătită să-și marcheze acele câștiguri.

Dar în acest moment, atât rușii, cât și ucrainenii au agende neterminate.

Ucrainenii îi vor pe ruși afară. Rușii vor să avanseze și să-și ofere o victorie.

Așa că, din punct de vedere politic nu există nicio șansă acum pentru o negociere care să însemne altceva decât niște oameni care se adună și discută într-o cameră".

Politico vorbește despre apa care a devenit atât o țintă, cât și o armă.

”La doar trei zile după începerea invaziei, forțele ruse au distrus un baraj în regiunea Herson din Ucraina, care blocase accesul la apă în Crimeea anexată.

În Mariupol, soldații ruși au oprit alimentarea locală, ca parte a unui asediu brutal asupra orașului, lăsând populația prinsă fără acces la apă potabilă sau canalizare.

Atacurile asupra infrastructurii civile de apă încalcă convențiile internaționale. Dar tactica a devenit din ce în ce mai comună în ultimul deceniu, în special în Orientul Mijlociu, și este una pe care Rusia se bazează, de asemenea, în mod obișnuit...”

Nimeni nu le poate spune ucrainenilor ce să facă. Nici Kissinger

Un articol de opinie din Newsweek analizează declarațiile făcute la Davos de fostul secretar de stat american Henry Kissinger, potrivit cărora Ucraina ar putea ceda teritorii în schimbul păcii :

"Este ușor de înțeles de ce remarcile lui Kissinger au produs un asemenea val de contestări.

În primul rând, Ucraina este victima în toată această poveste.

Invazia Rusiei este însăși definiția unui război de agresiune, iar armata rusă duce acest război în cel mai odios mod imaginabil. În al doilea rând, guvernul și poporul ucrainean consideră că acordarea de teritorii rușilor este periculoasă.

Există, de asemenea, un sentiment de încredere extremă în cadrul guvernului ucrainean că forțele ruse pot fi înfrânte pe câmpul de luptă.

Poziția de negociere a Kievului s-a întărit pe măsură ce războiul a continuat, alimentată în mare parte de succesele apărătorilor ucraineni și de degringolada din rândul invadatorilor ruși, care continuă să fie afectați de aceleași probleme de moral, probleme logistice și dificultăți de comandă.

Dar ucrainenii trebuie să se confrunte cu posibilitatea ca oboseala războiului să lovească Occidentul.

Nimeni, inclusiv Henry Kissinger, nu ar trebui să spună Ucrainei ce să facă.

Factorii politici ucraineni trebuie să ia propriile decizii și să răspundă la întrebarea dacă o soluție negociată ar fi cea mai bună modalitate de a-și salva țara – și, dacă da, ce condiții sunt acceptabile. În acest moment, răspunsul pare să fie NU. Dar, în timp, pendulul ar putea oscila spre DA".

 
Revista presei internaționale din 30 mai 2022