Ucraina câștigă Eurovision pe un val de bunăvoință după invazia Rusiei, titrează CNN.

eurovision_ucraina.jpg

Kalush Orchestra, din Ucraina, învingătoare la Eurovision 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / Eurovision Song Contest

A fost primul eveniment cultural major la care ucrainenii au participat de la invazia Rusiei din februarie, iar mulți dintre spectatori au fluturat steagul național albastru și galben al Ucrainei, în cursul serii.

Ucraina câștigă Eurovision pe un val de bunăvoință după invazia Rusiei, titrează CNN.

A fost primul eveniment cultural major la care ucrainenii au participat de la invazia Rusiei din februarie, iar mulți dintre spectatori au fluturat steagul național albastru și galben al Ucrainei, în cursul serii.

Piesa „Stefania", cântată în ucraineană, este un omagiu adus mamei liderului Oleg Psyuk, care încă locuiește în orașul Kalush, din vestul țării, de la care trupa își ia numele. „În unele zile sunt rachete care zboară peste casele oamenilor și este ca o loterie – nimeni nu știe unde vor lovi", a declarat Psyuk pentru CNN înainte de spectacol.

The New York Times notează de asemenea că Ucraina a câștigat împinsă în vârf de votul publicului. Trupa a fost victorioasă cu o interpretare a unui cântec-tribut adus Ucrainei .

The Guardian scrie că "mulți ucraineni au simțit că triumful le-a oferit un impuls psihologic atât de necesar după aproape trei luni de război. Într-un subsol la nord de Kiev, un grup de soldați care urmăreau evenimentul a îndrăznit de asemenea să spere că finala de anul viitor va avea loc la Mariupol".

 

Un oraș în galben și albastru

Aceeași observație și în Le Monde: Ucraina a câștigat susținută de un întreg continent

"O încoronare care mărturisește valul de solidaritate față de tragedia ucraineană, la aproape trei luni de la invazia rusă.

La Torino, galbenul și albastrul împodobea caroseriile autobuzelor, tavanele palatelor regale și culorile au putut fi văzute pe tricourile de fotbal. Culorile istorice ale orașului piemontez sunt și cele ale Ucrainei. În noaptea de 14 spre 15 mai, coincidența a adus noroc țării aflate în război. Un triumf dobândit grație votului publicului, care a plasat piesa lui, Stefania, foarte departe în fața celorlalți 24 - făcând anecdotice voturile juriului, mult mai strânse", scrie ziarul francez.

Victoria Ucrainei ridică întrebarea cine va găzdui ceremonia Eurovision de anul viitor, punctează BBC:

"Țara câștigătoare organizează de obicei spectacolul, dar este puțin probabil ca Ucraina să aibă această capacitate, după ce radiodifuzorul public a fost vizat încă din primele zile ale războiului.

Când o țară nu dorește sau nu poate să organizeze evenimentul, un alt radiodifuzor intervine ... cel mai recent caz, în 1980, când Olanda a preluat organizarea de la Israel, care a refuzat să găzduiască concursul după ce a câștigat timp de doi ani la rând.
Într-o declarație sâmbătă seara, organizatorii EBU au declarat că nu a fost luată nicio decizie pentru 2023".

 

Eurovision și o imagine a Europei

După cum informează Le Figaro, "muzicienii au avut puțin timp să-și savureze victoria. După ce au semnat autografe și au pozat pentru fotografii, în fața hotelului lor de trei stele din Torino, duminică, artiștii și-au pus bagajele în portbagajul taxiurilor și s-au oprit la sediul RAI, televiziunea publică italiană care a difuzat competiția, pentru un interviu.

Și apoi au luat drumul înapoi în Ucraina. Majoritatea bărbaților ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu pot pleca în cazul în care sunt consemnați. Datorită acestei apariții pe scena Eurovision, cântărețul Sasha Tab și-a putut vedea soția Yuliia și pe cei doi copii ai săi, care au fugit din Ucraina în urmă cu o lună și locuiesc la o familie gazdă în Albi"

În sfârșit, Politico titrează: "Eurovision face din nou Europa sexy"

"Extravaganța TV anuală a devenit un punct de atracție pentru tineri. EBU și membrii săi, radiodifuzori publici, se luptă din greu, pe măsură ce audiența lor principală îmbătrânește. Poate spre invidia liderilor de la Bruxelles, spectacolul nu cunoaște Brexitul, iar Marea Britanie continuă să ia parte și nu a existat nicio problemă cu expansiunea spre est în fostul bloc sovietic și până în Australia.

Anul acesta, cum se putea ca Ucraina să nu câștige? Oamenii au votat deja; melodia a avut peste 6 milioane de vizualizări pe YouTube. Douăsprezece puncte din partea juriului public european".

 
Revista presei internaționale din 16 mai 2022