Lipsit de victorii în Ucraina, Putin a încercat să ”vândă” războiul poporului, atacând Vestul

putin_parada.jpg

Vladimir Putin la parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie, Moscova, 9 mai 2022
Sursa imaginii: 
Administrația Prezidențială a Rusiei / http://en.kremlin.ru/

Vladimir Putin nu a declarat război total Ucrainei și nici nu a decretat mobilizare generală, așa cum se specula înainte de parada militară de Ziua Victoriei. O zi a victoriei fără mari victorii în Ucraina, în care liderul de la Kremlin a încercat să-și mențină poporul de partea sa, constată presa internațională.

Le Monde a văzut un Vladimir Putin din ce în ce mai izolat pe scena internațională:

Pentru ceremoniile din 9 mai, președintele rus și-a dedicat cea mai mare parte a discursului justificării, din nou, a ofensivei din Ucraina, țară al cărei nume nu l-a menționat nici măcar o dată.

Kremlinul a indicat că nu a fost invitat niciun șef de stat străin, spunând că nu a văzut nimic de comentat în această premieră.

Însă provocarea a fost aceea de a evita o respingere și mai umilitoare decât în ​​timpul ediției din 2015, când refuzurile s-au acumulat, la un an de la anexarea Crimeei și în plin război din Donbass.

O Rusie izolată, dar combativă, acesta a fost mesajul pe care Vladimir Putin l-a transmis în timpul discursului său”.

Euronews remarcă faptul că liderul rus a atacat din nou Occidentul pentru că nu a ascultat cererile Rusiei de garanții de securitate și de renunțare la extinderea NATO, argumentând că Moscova nu a avut altă opțiune decât să lanseze o acțiune în Ucraina.

Putin a afirmat în mod fals că Kievul caută să achiziționeze arme nucleare și a spus că NATO a început „preluarea activă a controlului militar” asupra teritoriilor învecinate.

 

Realități întoarse pe dos

BBC transmite că ”Președintele Putin a recunoscut că Rusia a suferit pierderi militare, dar nu a oferit detalii. În mod curios, domnul Putin nu și-a folosit expresia familiară - „Operațiune militară specială” – pentru a descrie ofensiva. Dar nici nu a numit-o război. El a încercat să facă paralele între ostilitățile actuale și cel de-al Doilea Război Mondial. O încercare, probabil, de a mobiliza sentimentul patriotic față de înfrângerea lui Hitler spre a spori sprijinul publicului rus pentru invazia Ucrainei”.

Deutsche Welle notează că au existat speculaţii că Putin ar putea anunţa de Ziua Victoriei o escaladare a acţiunilor militare. Cu toate acestea, nu a existat menţiunea unei mobilizări generale sau parţiale a armatei ruse.

După cum relatează corespondentul DW la Moscova, Putin a acuzat ucrainenii şi vestul că ”atacă Rusia."

"Este o întoarcere pe dos a situaţiei de la faţa locului. (...) Rusia a fost ţara care a invadat prima, Rusia a fost ţara care a început să bombardeze, să deschidă focul. Dar fiindcă obiectivul pe termen lung al lui Putin este să-şi pregătească poporul pentru un conflict de mai lungă durată, a trebuit să-i ofere ceva pentru a-l strânge laolaltă", scrie DW.

Potrivit CNN, ”Putin a avut puține alte opțiuni decât să-și folosească discursul pentru a continua să-și vândă războiul propriului popor. Are atât de puține succese în Ucraina cu care să se laude încât tot ce poate face acum este să-i țină pe ruși de partea lui, în timp ce aceștia suferă dificultățile economice ale sancțiunilor și izolării internaționale.

Întrebarea acum este dacă Putin va folosi săptămâna următoare pentru a escalada războiul în alte moduri.

Posibilitatea ca Rusia să nu câștige nimic, sau foarte puțin în Ucraina este reală. Indiferent dacă ceva se va schimba după această Zi a Victoriei, un nou capitol al războiului va trebui inevitabil să fie scris în curând”, comentează corespondentul CNN.

Pentru președintele rus Vladimir Putin, nu a existat nicio victorie în Ziua Victoriei, ci doar un amestec de minciuni și scuze”, constată Politico.

Reputația Rusiei, deja pătată de persecuția oponenților politici de acasă și de moartea a nenumărați civili în Siria, a fost acum adânc îngropată sub dărâmăturile școlilor, blocurilor și spitalelor din Mariupol, Harkov, Bucea și numeroase alte orașe ucrainene și sate, unde rezistența continuă”.

 
Revista presei internaționale din 10 mai 2022