Cum a ”corupt” Vladimir Putin semnificația Zilei Victoriei

parada_9_mai_rusia1.jpg

Parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie, Moscova, 9 mai 2021
Sursa imaginii: 
http://en.kremlin.ru/

Lumea întreagă va fi astăzi cu privirile îndreptate spre parada militară de la Moscova. Sunt așteptate anunțuri importante din partea lui Vladimir Putin. Dar până atunci, presa internațională explică semnificațiile pe care propaganda Kremlinului le-a dat zilei de 9 mai, în ultimii ani.

The New York Times se face ecoul temerilor că Vladimir  Putin va folosi Ziua Victoriei pentru a-și mobiliza poporul în vederea unui război mai larg:

Țara se pregătește să marcheze cea de-a 77-a aniversare a victoriei armatei sovietice asupra naziștilor, în timp ce duce un alt război împotriva a ceea ce dl Putin pretinde, în mod fals, că sunt naziștii moderni care conduc Ucraina.

Săptămâna trecută, presa de stat rusă a raportat că avioanele de război și elicopterele s-au antrenat zburând în formațiuni deasupra Pieței Roșii din Moscova - un spectacol de putere militară care a inclus opt avioane MiG-29 zburând în forma literei „Z”, care a devenit un simbol omniprezent al naționalismul rus și sprijinul pentru război”.

În timp ce din revista Forbes aflăm că dimensiunea paradei a fost redusă cu 35%, în contextul efortului militar din Ucraina:

În 2015, după ce a anexat Crimeea, Rusia a folosit parada de Ziua Victoriei pentru a dezvălui o suită robustă de arme noi și aparent formidabile. Acum, după ce nu a reușit să cucerească Ucraina, deficiențele militare ale Rusiei se află la vedere, întărind apetitul Ucrainei pentru rezistență susținută și un lung război de uzură.

Parada micșorată reflectă atât forțele angajate pe câmpul de luptă, cât și pierderile mari. Contingentul obișnuit al forțelor Rosgvardia, care a fost decimat în Ucraina, lipsește.

După ce s-a confirmat pierderea a cel puțin 600 de tancuri, armata distrusă a Rusiei pare acum în imposibilitatea de a defila cu vehiculele blindate obișnuite - elementele de bază ale oricărei parade militare ruse. După ce a pierdut cel puțin 114 tancuri T-80, armata Rusiei se pare că nu poate găsi acum 10 tancuri de luptă principale T-80 gata de paradă. Numărul vehiculelor de luptă de infanterie rusă a fost redus cu 50%. Doar 3 vehicule de luptă de infanterie BMP-3 vor defila prin Piața Roșie.

Artileria și sistemele de lansare de rachete multiple au dispărut în mare parte.

Și mai interesant este că Rusia pare să nu poată crește numărul de sisteme de arme avansate. După ce în 2015 a dezvăluit un număr de vehicule blindate noi, acum producția pare înghețată”, notează Forbes.

 

O emblemă de tip nou a naționalismului imperial rus

Într-un comentariu din The Conversation citim că ”încă din 1965, Marele Război Patriotic a fost transformat dintr-o traumă națională de proporții monumentale într-o colecție de fapte eroice care dovedeau, odată pentru totdeauna, superioritatea comunismului asupra capitalismului.

Din 2000, Putin a dezvoltat o direcție clară: naționalismul rus este în primul rând unul de factură imperială. El a numit dezintegrarea Uniunii Sovietice o „tragedie majoră”.

Pentru Putin, totuși, nu toată istoria sovietică este atractivă. Schimbarea violentă de regim din 1917 nu era un motiv pentru care să fie înclinat să sărbătorească. În schimb, sfârșitul celui de-al doilea război mondial continuă să-i servească bine.

Anul 1945 poate fi comemorat ca momentul în care răspândirea globală a Moscovei a fost maximă, în timp ce veteranii – dintre care puțini sunt încă în viață – pot fi celebrați pentru sacrificiul de sine și disciplina lor patriotică. Unei alte generații tinere i se cere acum să facă același lucru”.

Putin a corupt „Ziua Victoriei” – este titlul pe care îl găsim în revista The Spectator:

Rusia pur și simplu a uitat motivul pentru care marchează înfrângerea lui Hitler.  Astfel că ziua de 9 mai a încetat să mai fie prilej pentru o amintire sobră, ci o ocazie de expunere a puterii militare.

Anul acesta, în ciuda războiului dezastruos din Ucraina, nu va fi diferit. Ziua de 9 mai a devenit cea a cultului războiului, sugerând răzbunarea viitoare pentru prăbușirea Uniunii Sovietice și lansând amenințări întunecate la adresa inamicilor fără nume (deși acum, în 2022, nu mai sunt simple amenințări, iar dușmanii nu mai sunt nenumiți).

Este clar că Putin plănuia de multă vreme această revenire la militarism.

Regimul Putin a pompat bani în producția de filme și seriale de televiziune pe tema celui de-al Doilea Război Mondial, în care Rusia este văzută ca fiind singură și înconjurată de inamici.

Nu se mai subliniază că Uniunea Sovietică a câștigat războiul ca parte a unei coaliții internaționale. Aproximativ două treimi dintre ruși sunt convinși că URSS ar fi putut câștiga războiul de una singură”.

 
Revista presei internaționale din 9 mai 2022