Declarațiile lui Lavrov și manipularea istoriei de către Putin

lavrov.jpg

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov în timpul unei întâlniri cu omologul său german, Annalena Baerbock, Moscova, 18 ianuarie 2022
Sursa imaginii: 
© Russian Foreign Ministry/Handout via Reuters

Presa internațională comentează urmările declarației de duminică a ministrului de externe rus Serghei Lavrov conform căreia Rusia încearcă să „denazifice” Ucraina, spunând că nu contează că președintele Volodimir Zelenski este evreu, pentru că și „Adolf Hitler avea și sânge evreu”. Declarația a fost făcută la postul de televiziune italian Rete4.

Le Figaro amintește că, de la invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, statul evreu a încercat să mențină un echilibru delicat între Kiev și Moscova, dar comentariile lui Serghei Lavrov au stârnit indignare.

Politico, la rândul său, nu uită că, la câteva zile după ce Rusia și-a lansat invazia în Ucraina, premierul israelian Naftali Bennett a călătorit la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin. Kremlinul a susținut că Israelul s-a oferit să ajute la negocierea unui acord de pace între Rusia și Ucraina.

Corespondentul BBC de la Ierusalim spune că puterea reacției israeliene reflectă cât de profund ofensatoare și de neconceput au fost comentariile domnului Lavrov pentru evreii din Israel, cât și din întreaga lume.

În ultimele luni, Israelul, care are o populație mare provenită din Rusia, a încercat uneori să acționeze ca un mediator între Moscova și Kiev.

Guvernul israelian s-a confruntat cu unele critici pentru că nu a adoptat o atitudine destul de dură față de președintele Putin.

Comentariile domnului Lavrov vor testa relațiile Israelului cu Rusia și ele reflectă o narațiune comună între susținătorii Kremlinului. De zeci de ani au existat afirmații nedovedite că bunicul patern neidentificat al lui Hitler era evreu, alimentate de o afirmație a avocatului lui Hitler, Hans Frank.

În memoriile sale, publicate în 1953, Frank a spus că a fost instruit de Hitler să investigheze zvonurile că ar avea ascendență evreiască. Frank a spus că a descoperit dovezi că bunicul lui Hitler era într-adevăr evreu - deși afirmația, care a câștigat teren în rândul teoreticienilor conspirației, a fost tratată cu scepticism de către istoricii mainstream.

 

Autocrații și istoria ”oficială”

The Atlantic constată că Putin nu este singurul autocrat care folosește greșit istoria:

Anunțul președintelui Vladimir Putin că în Ucraina se desfășoară o campanie de „denazificare” este o afirmație absurdă, având în vedere că, mai întâi de toate, liderul Ucrainei este evreu și are rude ucise în Holocaust

Președintele rus este însă doar ultimul dintr-un lung șir de dictatori care au manipulat istoria și și-au fabricat dușmani pentru a-și solidariza populația împotriva lor și a-și asigura puterea.

Liderii sovietici din trecut s-au bazat pe aceleași teme de bază și am văzut acest manual în acțiune în China și Coreea de Nord, unde Xi Jinping și Kim Jong Un insistă că și ei își apără națiunile împotriva adversarilor străini ostili.

Totuși, nu trebuie să presupunem că această rescriere autocratică a istoriei, condusă în mare măsură de dorința de a consolida puterea, afectează doar populația internă a unui dictator (deși o face).

De fapt, aceste reinterpretări contează mult dincolo de granițe, cuprinzând ambiții teritoriale extinse și politici externe agresive care amenință democrațiile vecine, precum Taiwan, Coreea de Sud, Japonia și Ucraina. De asemenea, provoacă fervoarea naționalistă împotriva Statelor Unite și a aliaților săi.

De când a venit pentru prima dată la putere în urmă cu mai bine de două decenii, Putin a ridicat la un grad și mai înalt memoria victoriei sovietice în Marele Război Patriotic, așa cum este numit Cel de-al Doilea Război Mondial în Rusia. L-a adus la statutul de religie națională și s-a poziționat ca moștenitorul și apărătorul neobosit al Rusiei și al rușilor de pretutindeni împotriva amenințărilor contemporane.

Putin îi numește pe cei din conducerea ucraineană „fasciști” pentru a le reaminti compatrioților săi de inamicul cu care s-au confruntat, insistând că se confruntă cu o amenințare care acum renaște.

Totuși, el nu invocă teroarea și gafele strategice pe care le-a comis în timpul războiului liderul țării, Iosif Stalin. În schimb, Putin a izolat versiunea oficială a istoriei, adoptând noi legi prin care contestarea istoriei oficiale sau punerea sub semnul întrebării a eroismului sovietic devin infracțiuni penale.

În acest sens, Putin împărtășește aceeași viziune ca și Xi Jinping. În mod clar, ambii înțeleg rezonanța mai largă a Celui de-al Doilea Război Mondial și importanța menținerii unui control ferm asupra istoriei țărilor lor într-un mod mai larg.

Xi a identificat „nihilismul istoric”, care înseamnă, în esență, orice punere în discuție a versiunii oficiale, ca un factor crucial în prăbușirea Uniunii Sovietice . El arătat clar că păstrarea unei versiuni oficiale asupra istoriei este esențială pentru a asigura în viitorul guvernarea Partidului Comunist Chinez”.

 
Revista presei internaționale din 3 mai 2022