Arme grele din Germania pentru Ucraina: un punct de cotitură în război?

tanc_gepard.jpg

Tanc german Gepard 1A2
Sursa imaginii: 
wikipedia.com

Parlamentarii germani au susținut cu un vot covârșitor livrările de arme grele pentru Ucraina. Este o schimbare remarcabilă a politicii germane dar și un punct de cotitură în cursul războiului, cred comentatorii internaționali.

Într-o mișcare istorică, parlamentarii din Germania au dat undă verde oficială pentru a trimite „arme grele și sisteme complexe” în Ucraina, scrie Deutsche Welle. Dar mulți dintre ei l-au criticat și pe cancelarul Olaf Scholz pentru că nu a fost la ședința de la Berlin.

Bloomberg observă că într-un moment rar de colaborare, partidele de guvernământ și de opoziție s-au alăturat în această decizie. Moțiunea solicită, de asemenea, oprirea importurilor de resurse energetice ruse și creșterea presiunii asupra Chinei.

Iar The New York Times notează că ”majoritatea politicienilor din opoziție s-a alăturat unui vot în mare parte simbolic pentru a-și arăta unitatea după ce guvernul și-a anunțat planurile în această săptămână. Două partide — Alternativa pentru Germania de extremă dreaptă și Stânga — au votat împotriva deciziei”.

Pentru Le Monde, trimiterea de tancuri, lansatoare de rachete și tunuri în Ucraina reprezintă un nou punct de cotitură în război, în timp ce Occidentul a rupt-o cu precauția de la începutul conflictului :

Obiectivul: restabilirea capacităților armatei ucrainene și blocarea efortului de război rusesc în Donbas. Dacă primul val de livrări de arme a fost decisiv în împiedicarea  așa-zisei operațiuni speciale inițiale a forțelor ruse la Kiev, saltul calitativ al Occidentului corespunde unui dublu obiectiv: pe de o parte, refacerea capacităților ucrainenilor după o prima fază în care, în ciuda informațiilor foarte puține făcute publice, au suferit pierderi semnificative de oameni și echipamente; pe de altă parte, de a oferi Kievului mijloacele de respingere a ofensivei ruse din Donbas și pentru a „câștiga” în cele din urmă războiul. O ambiție afișată de Statele Unite în cadrul întâlnirii organizate marți, 26 aprilie, la baza militară din Ramstein, Germania”.

El País, citat de Eurotopics, observă că „în două luni, balanța puterii s-a inversat: pentru a câștiga va fi nevoie de hotărâre și de arme. De aici și mesajul puternic al coaliției internaționale formate la Ramstein: Ucraina vrea să câștige și prietenii ei vor să câștige.

Reacția Kremlinului nu ar trebui să surprindă: rachete care vizează gările și liniile de cale ferată, întreruperea gazelor pentru Polonia și Bulgaria și declarații incendiare ale ministrului de externe Lavrov care fac ca o lovitură nucleară și al treilea război mondial să sune plauzibil.

Deoarece forțele sunt distribuite acum mai uniform decât se presupunea inițial, este clar că acest război va fi unul lung”.

O schimbare de strategie

Occidentul nu vrea doar să ajute, ci să învingă, scrie și corespondentul Der Tagesspiegel la Washington, citat de Eurotopics: „Deodată, totul pare destul de natural: americanii convoacă un summit asupra armelor la cea mai mare bază aeriană a lor din afara SUA – și peste 40 de țări acceptă invitația. Devine din ce în ce mai clar că Washingtonul nu vrea doar să întărească apărarea Kievului, ci și să slăbească Moscova. Se poate observa o schimbare de strategie extrem de semnificativă. Accentul se pune din ce în ce mai mult pe mijloacele militare, nu pe cele diplomatice”.

The Guardian exprimă însă unele temeri: „Cu cât acest război durează mai mult, cu atât mai mulți ucraineni vor fugi din patria lor și cu atât mai multă devastare va fi provocată asupra caselor, orașelor, industriei și economiei lor.

Cu toate acestea, abordarea actuală a vestului de a sprijini scopul războiului Ucrainei de a învinge agresorul și de a furniza arme în acest scop, evitând în mod evident intervenția militară directă, va prelungi, fără îndoială,  războiul.

Progresul Rusiei poate fi încetinit, dar este foarte puțin probabil să fie oprit. Nu trece nicio zi fără ca vreun politician occidental de vârf să nu proclame că Ucraina va avea succes și că Rusia eșuează. Acest lucru cu siguranță ridică moralul. Dar este clar un nonsens.” (Sursa: Eurotopics)

 
Revista presei internaționale din 29 aprilie 2022