Arme pentru Ucraina: o cotitură în acțiunea Occidentului

ramstein.jpg

Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht (stânga imaginii) și omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov (al doilea din dreapta) ascultă discursul secretarului american al apărării, Lloyd Austin (centru), la reuniunea internațională pentru susținerea Ucrainei de la baza militară Ramstein, Germania, 26 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Reprezentanți a 40 de state s-au reunit la baza militară Ramstein din Germania, pentru a-și coordona sprijinul militar pentru Ucraina. Obiectivul formulat de Statele Unite este slăbirea Rusiei, până la punctul în care nu va mai putea repeta o intervenție de tipul celei de acum. Comentatorii remarcă o cotitură în modul de acțiune al Occidentului și în special în ce privește Germania.

Aliații trimit mai multe arme în Ucraina în timp ce Rusia acuză NATO de război prin interpuși, titrează The New York Times.

”Secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III, s-a întâlnit în Germania cu oficiali din peste 40 de țări pentru a planifica transporturile de arme, iar Germania a promis arme grele pentru Ucraina într-o inversare a politicii sale”, scrie ziarul american.

După cum remarcă Daily Mail, printre cele 40 de țări invitate se numără nu doar aliații europeni ai Washingtonului, ci și țări mai îndepărtate, precum Japonia sau Australia, care se tem că o victorie rusă în Ucraina ar putea crea un precedent și ar putea stimula ambițiile teritoriale ale Chinei. De asemenea, Finlanda și Suedia, țări tradițional neutre, care acum caută să adere la NATO în urma agresiunii Rusiei.

Și, după cum remarcă Les Echos, Statele Unite și-au sporit constant asistența militară de la începutul invaziei ruse. Obiectivul declarat acum, de slăbire a mașinii de război rusești, reflectă o întărire a abordării americane, chiar dacă Washingtonul are grijă să nu apară ca parte a conflictului.

Der Spiegel remarcă faptul că după săptămâni de critici aduse cancelarului german Olaf Scholz pentru ezitarea guvernului său în livrările de arme, în sfârșit ar putea fi luată o decizie la Berlin de a sprijini Ucraina cu arme grele :

”De ceva timp se discută despre o posibilă livrare a sistemelor „Gepard”. În februarie, producătorul de arme Krauss-Maffei Wegmann (KMW), a anunțat că mai deține aproximativ 50 de tancuri în propriul inventar care ar putea fi livrate în Ucraina după o scurtă revizie. O ofertă corespunzătoare fusese făcută și guvernului german. La acea vreme, CEO-ul companiei spunea că sistemele de arme ar putea fi făcute operaționale „relativ rapid”.

Tancurile „Gepard” folosite de Bundeswehr au fost deja vândute în Brazilia, unde au fost folosite pentru securitate la Jocurile Olimpice de vară găzduite acolo, și în Qatar, care intenționează să le folosească atunci când va găzdui Cupa Mondială. România a achiziţionat şi ea tancuri „Gepard”.

Tancurile „Gepard” au la bază platforma „Leopard” și sunt echipate cu două tunuri de 35 de milimetri și radar. Pe lângă faptul că sunt folosite pentru apărarea antiaeriană, pot lovi și ținte de la sol.

 

Un examen pentru tandemul franco-german

Iar Le Figaro comentează că tandemul franco-german se confruntă cu provocarea de la Kiev :

După unitatea europeană care s-a manifestat la începutul conflictului, subiectul rus a ajuns din nou să divizeze membrii Uniunii Europene. În estul și nordul continentului, unii consideră că Germania și Franța, cele două mari țări ale Uniunii, nu au fost la înălțimea crizei.

Germania, mai presus de toate, este vizată. Analiza ei greșită asupra naturii regimului rus și a mediului geopolitic a făcut să pocnească balonul de iluzii în care a trăit confortabil de la sfârșitul Războiului Rece, convinsă că „sfârșitul istoriei”, dividendele păcii și prosperitatea economică sunt înscrise de acum în destinul continentului.

Berlinul și Parisul au fost criticate de președintele ucrainean, care a denunțat „politica lor de concesii față de Rusia” .

Olaf Scholz și Emmanuel Macron ar putea decide să călătorească împreună la Kiev. Dar dacă tandemul Macron-Merkel a împărțit conducerea, președintele francez ar trebui să fie partenerul dominant al noului cuplu, înfruntând un Olaf Scholz căruia îi lipsesc atât carisma, cât și entuziasmul - cel puțin în ce privește politica internațională”, scrie Le Figaro.

 
Revista presei internaționale din 27 aprilie 2022