Ofensiva rusă din Donbas marchează intrarea într-o fază cheie a războiului

mariupol_razboi.jpg

Doi localnici trec pe lângă un tanc distrus, într-o zonă controlată de forțele rusești din Mariupol, Ucraina, 19 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
AP Photo/Alexei Alexandrov via France24

Presa internațională se întreabă ce se va schimba în modul de operare al armatei ruse după schimbările efectuate la nivelurile de comandă. Ucraina începe să primească armament american, dar comentatorii se întreabă dacă nu cumva ucrainenii vor rămâne fără provizii.

”Ucraina susține că bătălia pentru Donbas a început, dar ofensiva rusă merge foarte precaut”, titrează The Guardian.

După cum aflăm din The New York Times, ”Pentagonul a estimat că prezența trupelor ruse în Ucraina a crescut cu aproximativ 10.000 de soldați în ultimele zile.

Chiar dacă rușii intensifică atacurile, ei de-abia „conturează” câmpul de luptă pentru o ofensivă mai largă, potrivit atât Pentagonului, cât și ucrainenilor.

Rușii desfășoară centre logistice și creează baze pe teren pentru repararea și reînnoirea echipamentelor deteriorate”.

Potrivit CNBC, ”în Ucraina încep să sosească armele din planul de asistență de 800 de milioane de dolari anunțat de președintele Joe Biden săptămâna trecută, un pachet care include artilerie grea direct din stocurile Armatei și Marinei SUA.

Specialiștii militari americani vor începe să antreneze trupele ucrainene cu privire la modul de operare a sistemelor de artilerie cu obuzier în „următoarele zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului”.

BBC amintește că forțele ruse au declanșat deja o catastrofă umanitară în est, dar încă nu dețin controlul orașului-port Mariupol: ”Președintele Ucrainei a spus că țara sa „va lupta pentru fiecare metru de pământ”, iar noua ofensivă a Rusiei ar putea anunța un conflict prelungit.

Când președintele Putin vorbește despre Donbas, el se referă la vechea zonă producătoare de cărbune și oțel a Ucrainei. Ceea ce înseamnă că el vizează totalitatea a două mari regiuni estice, Luhansk și Donețk, mergând dincolo de Mariupol, în sud”.

 

Ucraina, în pericol de a rămâne fără provizii

Pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, ”marea întrebare, a săptămânilor următoare este dacă armata rusă va putea depăși problemele logistice apărute în primele săptămâni.

Acest lucru nu este imposibil, într-o zonă restrânsă de operațiuni și având în vedere întărirea structurilor de comandă, odată cu numirea generalului Alexander Dvornikov ca șef de operațiuni.

Cert este că rușii, în drum spre Izium, în nord-vestul Ucrainei, nu au reușit încă să securizeze axele principale. Dar proviziile pot reprezenta și o problemă în creștere pentru ucraineni: tirurile de rachete rusești din ultimele săptămâni au vizat în principal rafinăriile și depozitele de combustibil”.

Iar Le Monde vorbește despre necesitatea unei reacții europene mai coerente, în noile condiții :

”Dacă europenii consideră cu adevărat agresiunea rusă ca un atac împotriva ordinii mondiale, nu au de ales decât să-și intensifice sancțiunile împotriva Rusiei și sprijinul pentru Ucraina. Au trei pârghii pentru a face acest lucru.

Cel al sancțiunilor: un al șaselea pachet se pregătește la Bruxelles. Important este că el include, printre instituțiile financiare vizate, banca Sberbank, cruțată până acum, care reprezintă 37% din sectorul bancar rus.

A doua pârghie este cea a embargoului asupra petrolului și gazelor rusești. Implementarea sa va avea un impact semnificativ asupra mai multor economii ale UE, în primul rând asupra Germaniei. Dar continuarea finanțării războiului lui Putin contrazice toată retorica și toate eforturile făcute în alte direcții.

A treia pârghie este cea a asistenței militare pentru Ucraina. Este deja important. Războiul se prelungește, iar Kievul cere Occidentului să mărească gama de livrări de arme. Această cerere trebuie să fie satisfăcută. „A nu o face”, a spus prim-ministrul italian Mario Draghi în urmă cu câteva zile, ”ar echivala cu a le spune ucrainenilor: acceptați sclavia și supunerea”. Un mesaj contrar valorilor noastre europene. Să-l ascultăm, așadar, pe domnul Draghi”, conchide Le Monde.

 
Revista presei internaționale din 20 aprilie 2022