Puterea libertății: economia rusă geme sub sancțiunile Occidentului

sanctiuni.png

Protestatar în fața Ministerului de Externe al Ucrainei, Kiev, 21 februarie 2021
Sursa imaginii: 
Sergei SUPINSKY AFP via rfi.fr

Presa internațională vorbește despre problemele pe care sancțiunile economice le-au creat în scurt timp economiei ruse, aflată în pragul prăbușirii. Este o dovadă a puterii libertății, constată comentatorii.

Prinsă într-o furtună financiară, Rusia a ajuns în pragul incapacităţii de plată, titrează Le Monde.

În urma sancțiunilor occidentale, obligațiunile în ruble nu mai sunt rambursate străinilor, moneda rusă continuă să scadă, iar Sberbank a dat faliment în Europa.

Semnele de dificultate financiară sunt în creștere. Potrivit agenției de rating Fitch, cel puțin zece fonduri europene de investiții dedicate Rusiei au fost nevoite să-și înghețe retragerile. Sberbank, prima bancă rusă, se confruntă cu o criză majoră. Listarea sa principală la Bursa de Valori din Moscova este suspendată, dar la cotațiile de pe alte burse se prăbușesc. La Londra, a pierdut... 99% din valoare.

Financial Times explică: Banca centrală a Rusiei este, ca și altele, nu doar împrumutatorul de ultimă instanță al băncilor comerciale în moneda sa națională, rubla, ci și împrumutatorul de ultimă instanță în valută.

Rezervele valutare susțin cursul de schimb și valoarea rublei, asigură stabilitatea sistemului bancar și a depozitelor acestuia.

Sancțiunile occidentale lovesc așadar aceste baze ale economiei ruse. Și acest lucru a devenit posibil datorită digitalizării finanțelor internaționale.

Spre deosebire de vremuri trecute, majoritatea componentelor rezervelor valutare nu sunt certificate fizice de obligațiuni guvernamentale sau grămezi de numerar în dolari, euro, lire sterline și yeni. În secolul 21, ele sunt înregistrări electronice în registrele computerizate ale Rezervei Federale din New York, Băncii Centrale Europene, băncilor centrale naționale europene, Băncii Angliei, Banca Japoniei și băncilor comerciale elvețiene.

The New York Times avertizează că sancțiunile pot avea, totuși, un cost pe termen mai lung:

”Controlul copleșitor al Occidentului ar putea, pe termen lung, să încurajeze alte națiuni să creeze sisteme financiare alternative, poate prin înființarea propriilor rețele bancare sau chiar renunțând la dependența de dolar pentru a efectua tranzacții internaționale.

Alte țări, cum ar fi Iranul, Coreea de Nord și Venezuela, au mai suferit astfel de sancțiuni financiare, pierzându-și accesul la SWIFT sau la unele dintre rezervele lor valutare. Dar gama de restricții nu a fost niciodată impusă unei țări la fel de mari ca Rusia”.

 

Rusia și-a subestimat adversarii – și a greșit

După cum observă The Conversation, așa cum Rusia pare să fi subestimat voința ucrainenilor de a lupta militar, ea pare să fi subestimat și voința Occidentului de a lupta pe tărâm financiar:

Fără capacitatea de a folosi acele rezerve valutare pentru a susține rubla, Rusia a fost nevoită să ia o serie de măsuri disperate. Bursa de la Moscova a fost ținută închisă luni și încă nu a fost redeschisă. La urma urmei, nu poți avea o prăbușire a pieței dacă piața nu se deschide niciodată.

În sfârșit, Gazeta Wyborcza, citată de Eurotopics, rezumă răspunsul Occidentului: „A durat mai puțin de o săptămână și deja ne aflăm într-o lume complet nouă. Decadența sumbră a Occidentului democratic s-a încheiat. Lumea liberă s-a trezit și este mai bună decât părea. NATO nu este un tigru de hârtie. Înțelepciunea Occidentului se bazează pe o reținere calmă și precaută. Dar cei care calcă coada lumii libere învață puterea libertății.”

 
Revista presei internaționale din 4 martie 2022