Statul Islamic este slăbit în urma uciderii liderului său, dar nu va dispărea cu totul

lider_isis_bun.jpg

Anunțul prin care Departamentul de Stat al SUA oferea o recompensă de 10 milioane de dolari pentru informații care să ducă la identificarea și localizarea liderului ISIS
Sursa imaginii: 
US Department of State / https://www.state.gov/

Presa internațională analizează consecințele uciderii de către un comando american a șefului grupării teroriste Statul Islamic (ISIS, Daesh). Organizația este slăbită, dar aceasta nu înseamnă că va dispărea cu totul.

”Joe Biden numește uciderea liderului ISIS drept o atenționare pentru teroriștii din lumea întreagă”, titrează The New York Times.

”Raidul de miercuri este considerat cea mai mare operațiune împotriva ISIS de când fostul lider, Al-Baghdadi a fost ucis în 2019, iar oficialii de la Casa Albă definesc acțiunea drept o lovitură majoră pentru ISIS”, scrie The Hill.

Newsweek precizează că a fost printre primele instituții care au urmărit rapoartele despre o operațiune ce a început la miezul nopții, ora locală, inclusiv despre bătălii de mare intensitate, în apropierea graniței dintre Siria și Turcia.

Într-un discurs de joi dimineață, președintele Joe Biden a anunțat că liderul Statului Islamic, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, a murit după ce s-a aruncat în aer în timp ce trupele americane se apropiau de el în Siria.

În urmă cu mai bine de doi ani, președintele Donald Trump a rostit un discurs similar despre moartea fostului lider al ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, care a murit după ce a detonat o vestă sinucigașă în timp ce era încolțit de trupele americane.

Dar discursul lui Trump a luat un ton diferit de cel al lui Biden și s-a concentrat mai mult pe insultarea fostului lider ISIS. Trump a spus că al-Baghdadi a murit „ca un câine”.

În discursul său de joi, Biden l-a numit pe al-Qurayshi, un „lider terorist oribil” și a subliniat că el s-a aflat în spatele genocidului împotriva minorității Yazidi din Irak, în 2014. Retorica lui a fost însă mult mai puțin aprinsă decât cea a lui Trump.

Președintele a menționat că, știind că al-Qurayshi s-a înconjurat de familie, inclusiv de copii, oficialii au decis să efectueze un raid al forțelor speciale, în loc să-l țintească cu un atac aerian”.

 

Celulele ”adormite” din Irak și Siria

Le Monde notează că moartea liderului organizației Statul Islamic este punctul culminant al unei operațiuni studiate „de mult timp” de Statele Unite:

”Certitudinea că liderul ISIS se afla în clădire a fost dobândită la începutul lui decembrie 2021. Autoritățile americane neagă orice legătură între începerea operațiunii și atacul asupra închisorii Ghwayran. Această încercare de a elibera un număr mare de foști luptători jihadiști a fost văzută ca un semn al unei renașteri treptate a organizației”.

CNN explică faptul că diferite părți ale Siriei și Irakului au cunoscut o renaștere a ISIS. Luna trecută, peste 100 de luptători ISIS au atacat o închisoare din nord-estul Siriei, în încercarea de a-i elibera pe membrii întemnițați ai grupării extremiste. Cel puțin 200 de deținuți și 30 de membri ai forțelor de securitate au murit în confruntările care au urmat.

Al-Jazeera citează martori potrivit cărora elicopterele au zburat deasupra clădirii vizate cu mai mult de două ore înainte de atac. Forțele speciale americane au efectuat apoi o operațiune de aterizare și au luat cu asalt casa.

Iar Le Figaro vede un Stat Islamic ”slăbit” după eliminarea liderului său.

Totuși, această dispariție nu ar trebui să ducă la o scădere a activităților organizației teroriste:

ISIS ține peste 10.000 de luptători în Siria și Irak, dispersați în celule adormite. În 2021, însă, Daesh a efectuat mai puține atacuri decât în ​​2020.

În ultimii ani, Statele Unite au eliminat câțiva șefi ai altor organizații jihadiste care s-au refugiat în provincia siriană Idlib. Dar în majoritatea cazurilor, aceste eliminări s-au făcut cu ajutorul dronelor. Raidurile cu elicopterele sunt rare. „Suntem pe urmele voastre”, le-a spus Joe Biden liderilor grupărilor teroriste din întreaga lume”.

 
Revista presei internaționale din 4 februarie 2022