Emmanuel Macron la Strasbourg: ambiții europene, strategii prezidențiale

macron.png

Președintele Emmanuel Macron la tribuna Parlamentului European, Strasbourg, 19 ianuarie 2022
Sursa imaginii: 
AP - Jean-Francois Badias via rfi.fr

Președintele Emmanuel Macron a expus ieri ambițiile europene ale președinției franceze, în aula Parlamentului de la Strasbourg. Un program cuprinzător, apreciază comentatorii. Dar și o ancoră către viitoarea candidatură prezidențială, sunt de părere jurnaliștii francezi.

Euronews rezumă astfel discursul președintelui francez: ”Schimbările climatice, transformarea digitală și securitatea sunt principalele provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană”, a declarat miercuri președintele, solicitând statelor membre să se unească și să vină cu poziții comune.

Liderul francez a numit schimbările climatice drept prima provocare a continentului, lăudând Europa pentru că a fost locul în care lumea s-a reunit în 2015 pentru a recunoaște urgența climatică și pentru a stabili obiectivul neutralității emisiilor de carbon până în 2050.

El a îndemnat la dialogul cu Rusia și a subliniat că europenii trebuie „să facă în mod colectiv propriile cereri și să le poată pune în aplicare”. El a reiterat poziția UE conform căreia țările vecine pot face propriile alegeri cu privire la alianțele și organismele la care doresc să adere și a respins așa-numitele sfere de influență.

Uniunea Europeană și Ucraina au fost excluse la începutul acestei luni din discuțiile SUA-Rusia privind securitatea”, amintește Euronews.

Colegii de la France24 observă că ”Macron solicită un pact european de „securitate colectivă” și un dialog cu Rusia.

”Macron a spus că europenii trebuie să-și construiască propriul pact de securitate colectivă și să se reînarmeze, după ce Rusia a provocat temeri privind o invazie a Ucrainei cu o acumulare semnificativă de trupe la graniță”.

Politico vede în discursul lui Emmanuel Macron cea mai recentă încercare de a pune Franța și Europa pe tabla de șah diplomatică globală, care a fost dominată, istoric, de SUA și Rusia.

”În 2019, el a lansat un dialog strategic bilateral cu Rusia pentru a conveni asupra unei noi „arhitecturi de securitate” pe continent. Cu toate acestea, inițiativa a contrariat țările est-europene și baltice și, în cele din urmă, a devenit goală de conținut.

Macron a cerut, de asemenea, ca dreptul la avort să fie adăugat în mod explicit la Carta drepturilor fundamentale a UE, o remarcă tăioasă, după ce Roberta Metsola, europarlamentara malteză care se opune avortului, a fost aleasă ca noul președinte al Parlamentului European. Grupul politic al lui Macron din Parlamentul European, Renew Europe, a votat marți pentru Metsola”, amintește Politico.

Prin prisma alegerilor prezidențiale

În ziarele din Franța, comentatorii văd intervenția prin prisma apropiatelor alegeri prezidențiale.

”Emmanuel Macron găsește campania prezidențială franceză în Parlamentul European”, titrează Le Monde.

”Macron a fost aplaudat pentru ambiția sa privind autonomia și întărirea cooperării europene” și criticat ”pentru că a folosit, potrivit oponenților săi, platforma Parlamentului European pentru proiectul său de realegere”, deși încă nu și-a anunțat oficial candidatura pentru un al doilea mandat.

”La Strasbourg, o parte a campaniei prezidențiale în Parlamentul European”, este un titlu pe care îl găsim în Libération.

”Yannick Jadot, Jordan Bardella sau Manon Aubry i-au răspuns în discursuri care au avut toate accentele campaniei electorale”.

În timp ce Le Figaro îl vede deja pe Emmanuel Macron ”la porțile unei noi candidaturi la Elysée”.

Odată încheiată ceremonia solemnă, Președintele Republicii se poate declara candidat în orice moment. Acest discurs a fost limita pe care și-o fixase pentru a intra în cursă.

Nu a vrut să pronunțe discursul în costum de candidat ci de șef de stat, pentru a da mai multă greutate cuvântului Franței.

Suveranitate, imigrație, creștere, tranziție ecologică, digitalizare, statul de drept, apărare... Șeful statului vrea să acționeze pe un câmp larg. În același timp, își împinge oponenții săi la alegerile prezidențiale să se poziționeze în raport cu el, și pe francezi odată cu ei.

Candidatura sa ar trebui să vină odată ce propunerile lui au infuzat țara și au tras linia de demarcație între pro-europeni și eurosceptici”.

 
Revista presei internaționale din 20 ianuarie 2022