Inflație-record în Europa. Ce va face Banca Centrală Europeană?

grafic_crestere.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Inflația în zona euro a ajuns la 4,9% în noiembrie, comparativ cu luna precedentă a anului trecut. Este cea mai mare rată de la introducerea monedei unice în 1999. Și este un subiect care atrage atenția comentatorilor europeni.

Le Figaro scrie că, potrivit Băncii Centrale Europene, această creștere se datorează unor circumstanțe excepționale create de pandemie și care se așteaptă să se estompeze în cursul anului 2022. Oficialii monetari ai Băncii Centrale Europene au avertizat însă că scăderea prețurilor ar putea fi mai lentă decât se aștepta.

Revista franceză Capital notează că începutul anului 2022 ar trebui să fie marcat de o inflație încă ridicată în Franța, undeva în jurul valorii de 2,7% pe parcursul unui an, continuând mișcarea observată de luni de zile, pe fondul creșterilor abrupte de prețuri la energie și stresul lanțurilor de aprovizionare la nivel global. Indicele prețurilor de consum pentru luna noiembrie va fi folosit ca bază pentru a se calcula reevaluarea salariului minim.

În ziarul belgian cu profil economic L`Echo, Klaus Kaldemorgen, un expert al piețelor financiare, spune că inflația este aici pentru a rămâne.

”Atingerea țintei de inflație de 2% în 2022 este o iluzie”, crede expertul. 

”Dar decizia Băncii Centrale Europene de a nu majora ratele dobânzilor în 2022 este, de asemenea, o necesitate politică.

Statele membre trebuie să finanțeze factura uriașă pentru pandemie, precum și pe cea viitoare , a înverzirii economiei. Guvernele - inclusiv în Germania - nu își pot permite o majorare a ratelor”.

Inflația are și o influență indirectă asupra controlului pandemiei în Polonia, este de părere publicația Polityka, citată de Eurotopics:

Din cauza inflației galopante, ne confruntăm cu cel mai scump Crăciun din ultimii ani. Așa că la masa de Crăciun ar trebui să ne dorim un An Nou sănătos, normal și, de asemenea, mai ieftin. Dar nimic nu sugerează că va fi cazul. Inflația îi lovește cel mai greu pe cei cu venituri mici. Și aceștia sunt cei care votează pentru Partidul Lege și Justiție [PiS]. Majoritatea locuiesc în partea de est a țării, unde în același timp campania de vaccinare întâmpină o mare rezistență. Pentru a evita să-și supere și mai mult electoratul, partidul de guvernământ s-a abținut să introducă restricții pentru cei nevaccinați”.

Ziarul portughez Expresso caută la rândul său explicații pentru creșterea inflației: :

Are de-a face cu prețurile energiei, lanțurile logistice, lipsa forței de muncă și efectul faptului că datele se compară cu lunile pandemiei. BCE ar putea fi tentată să anunțe măsuri de temperare a așteptărilor și să se asigure că o inflație mai mică sau aproape de două procente reprezintă un angajament credibil. Este o decizie dificilă. BCE trebuie să decidă acum dacă să frâneze prea devreme pe frontul inflației, cu consecințe pentru redresarea economiei și fără garanții de succes, sau să nu facă nimic și să riște ca inflația să scape de sub control.”

 
Revista presei internationale din 16 decembrie 2021