Boris Johnson, între lupta cu Omicron și scandalul Partygate

boris.png

Sursa imaginii: 
France24

Presa europeană vorbește despre noua campanie de vaccinare din Marea Britanie. Și se întreabă în ce măsură premierul Boris Johnson mai are credibilitate, în urma scandalului petrecerii din Downing Street 10, din decembrie 2020, în plină perioadă de izolare.

După cum relatează Le Figaro, Londra răspunde cu un adevărat baraj vaccinal „undei de șoc Omicron”.

În timp ce vizita un centru de vaccinare din Londra, premierul Boris Johnson a anunțat luni un prim deces la o persoană infectată cu Omicron. El a adăugat că tulpina este acum responsabilă pentru o serie de spitalizări și că numărul victimelor va crește odată cu amenințarea unei presiuni puternice asupra spitalelor.

Totuși, războiul declarat de Boris Johnson variantei Omicron vine într-o situație politică foarte dificilă. Premierul a scăzut la cote fără precedent în sondaje în urma dezvăluirilor Partygate, cu privire la petrecerile de Crăciun desfășurate în Downing Street anul trecut, în plin regim de izolare.

Chiar și aleșii conservatori se răzvrătesc împotriva noilor restricții pe care Parlamentul le va vota marți, știind că opoziția laburistă ar trebui să susțină măsurile”, scrie ziarul francez.

Pentru revista New Statesman discursul lui Johnson ar servi doar pentru ”a-i asigura spatele în încercarea de a crea o diversiune” la sfârșitul unei săptămâni haotice pentru șeful guvernului, marcată de dezvăluiri privind o petrecere de Crăciun organizată în Downing Street în perioada de izolare din decembrie 2020.

Ziarul belgian De Morgen consideră că scandalul „roade autoritatea celor de la putere. Carismaticul lup singuratic nu a fost niciodată iubit de cei din facțiunea sa, dar atâta timp cât a reușit să câștige alegeri, ei au fost dispuși să-l suporte. Acum, că laburiștii au un avans semnificativ, această toleranță se apropie de sfârșit.”

În Spania, El Mundo vorbește despre „zecile de deputați conservatori care nu sunt de acord cu noile restricții. Dacă zvonurile ar fi confirmate, ar însemna un scandal care va afecta grav situația lui Johnson. Va fi foarte greu pentru prim-ministru să câștige încrederea națiunii britanice în lupta împotriva noului val de infecții, câtă vreme tocmai el a desconsiderat măsurile, atât de flagrant.”

”Cu atât mai bine pentru Irlanda”, constată, nu fără o urmă de sarcasm, The Irish Independent:

„O ieșire anticipată a domnului Johnson ar putea oferi schimbări care să deschidă calea către un rezultat bun port-Brexit pentru Irlanda. Regatul Unit a făcut deja concesii importante, pe care se poate construi, printr-o diplomație tăcută dar tenace.”(Sursa: Eurotopics).

 
Revista presei internaționale din 14 decembrie 2021