Vaccinare obligatorie în Austria. Vor urma și alții modelul?

rovaccinare.jpg

Sursa imaginii: 
RO Vaccinare / Facebook

Austria deja a a anunțat vaccinarea obligatorie, guvernul german ia în calcul o asemenea variantă. Dar este vaccinarea obligatorie o soluție care va da rezultate? Și se poate susține, din punct de vedere legal și moral? Opiniile comentatorilor sunt împărțite.

Europa se află din nou în centrul pandemiei, titrează The New York Times.  Pe fondul rezistenței la vaccinare și al protestelor, guvernele impun noi reguli și fac presiuni asupra oamenilor să se inoculeze.

Austria a anunțat că vaccinarea va fi obligatorie de la 1 februarie - prima țară occidentală care a făcut acest pas și una dintre puținele din lume. Unii critici, inclusiv consiliul editorial al Financial Times, consideră că este un preț prea mare în ceea ce privește libertatea individuală și un semn de eșec politic.

Opoziția față de măsuri a fost condusă în Austria de Partidul Libertății de extremă-dreapta, al treilea ca mărime din Parlament, care a amplificat teoriile conspirației despre vaccinuri, a răspândit îndoieli cu privire la eficacitatea acestora și a promovat ivermectina, un medicament utilizat în mod obișnuit pentru tratarea viermilor paraziți, mai ales la cai și care a eșuat în mod repetat împotriva coronavirusului în studiile clinice, mai scrie The New York Times.

O recunoaștere a eșecului statelor?

Introducerea vaccinării obligatorii este dovada că guvernul a eșuat, susține și publicația austriacă Profile: „Reprezentanții noștri aleși nu au putut sau nu au vrut să gestioneze pandemia în limitele a ceea ce era posibil și rezonabil. Acesta este motivul pentru care vaccinarea obligatorie din Austria nu este un model pentru restul lumii. De fapt, în acest moment, nu este altceva decât o măsură de urgență forțată de circumstanțele pe care politicienii înșiși le-au provocat”.

Franceinfo vorbește despre fraza șocantă a ministrului german al Sănătății Jens Spahn: „Până la sfârșitul iernii, fiecare dintre noi va fi vaccinat, vindecat sau mort”.

În Germania, piețele de Crăciun se închid una după alta. Circa 68% din populație a parcurs un program complet de vaccinare. Restricțiile ar putea fi aplicate din nou dacă rata de contaminare continuă să crească.

Newsweek notează de asemenea că Germania este una din primele țări europene care analizează vaccinarea obligatorie precum și noi măsuri de izolare. Comisarul federal pentru turism Thomas Bareiss a afirmat că vaccinurile obligatorii sunt „inevitabile”. El a declarat pentru agenția de presă germană DPA: „Privind în urmă, a fost o idee greșită că nu am făcut asta de la început. Speranța de la acea vreme este de înțeles, dar nu a fost realistă”.

Süddeutsche Zeitung crede că  ”este greșit să lupți împotriva unei pandemii fie făcând nimic, fie prea puțin, fie recurgând la cele mai dure măsuri imaginabile. Dacă rata de vaccinare nu crește în ciuda tuturor eforturilor, dacă virusul suferă mutații, dacă al patrulea val este urmat de un al cincilea, vaccinarea obligatorie va deveni oricum inevitabilă.”

 

Un precedent german sau mai multe

Iar Deutsche Welle găsește un precedent pentru vaccinarea obligatorie. Germania imperială a luat o astfel de măsură împotriva variolei. Dar și fosta Germanie de Est a făcut acest lucru împotriva difteriei și tuberculozei. Chiar Germania modernă a implementat un vaccin obligatoriu împotriva rujeolei pentru copii și alte grupuri afectate, la începutul anului trecut, deși neclaritățile de ordin legal încă persistă.

Legea privind protecția împotriva infecțiilor din Germania oferă parlamentului spațiul legal de operare pentru a impune vaccinarea „părților din populație expuse riscului” împotriva unei „boli contagioase care prezintă rezultate clinic severe și când este de așteptat răspândirea epidemică”.

Un astfel de mandat s-ar putea aplica la nivel federal sau de  land. Problema ridică însă în conflict aspecte juridice contradictorii.

Legea fundamentală a Germaniei obligă guvernul să protejeze sănătatea și siguranța oamenilor. În același timp, îi interzice să se amestece în alegerile personale despre propriul corp. Prin urmare, orice mandat ar trebui să fie formulat cu atenție pentru a trece în instanță. Probabil că statul ar trebui să demonstreze că a epuizat alte mijloace de protejare a populației, mai puțin intruzive”.

 
Revista presei internaționale din 24 noiembrie 2021