COVID-19: de la ”varianta Mu” la noile medicamente așteptate în curând

columbia.png

În Columbia noua variantă a coronavirusului este responsabilă de cca 39% din cazurile de infectare
Image source: 
AFP via rfi.fr

Noua variantă a coronavirusului îi îngrijorează pe experții în sănătate. Există însă și vești bune: de la succesul vaccinării în Uniunea Europeană la noile generații de medicamente așteptate până la sfârșitul anului.

După cum transmite Agenția France Presse, OMS a declarat că mutația indică un risc de rezistență la vaccinuri și a subliniat că sunt necesare studii suplimentare pentru a o înțelege mai bine.

Există o îngrijorare largă cu privire la apariția de noi mutații virale, deoarece ratele de infecție sunt din nou în creștere la nivel global, varianta Delta extrem de transmisibilă predominând - în special în rândul celor nevaccinați - și în regiunile în care măsurile antivirus au fost relaxate.

The Guardian transmite că oamenii de știință și oficialii din domeniul sănătății publice sunt deosebit de dornici să afle dacă varianta Mu este mai transmisibilă sau cauzează boli mai grave decât varianta Delta care este dominantă în mare parte a lumii.

Potrivit Forbes, de când noua variantă a fost identificată pentru prima dată în Columbia, în ianuarie 2021, au existat „rapoarte sporadice” de cazuri și focare în America de Sud și Europa.

”În timp ce prevalența globală a Mu în cazurile de Covid-19 secvențiate a scăzut sub 0,1%, OMS spune că prevalența sa a crescut constant în Columbia și Ecuador, unde este acum responsabilă de aproximativ 39% și respectiv 13% din infecții.

Toți virușii se modifică în timp și majoritatea mutațiilor au un impact mic sau inexistent asupra comportamentului lor.

OMS ține evidența „variantelor de interes”, care prezintă mutații ce ar putea afecta transmisibilitatea, rezistența la vaccinuri și severitatea bolii. Mu este a cincea variantă de interes monitorizată de OMS din martie.

Dar în timp ce țările bogate acumulează provizii pentru campaniile de rapel, multe regiuni ale lumii nu au avut încă șansa de a începe vaccinarea. Acoperirea limitată a vaccinului și răspândirea rapidă constituie un mediu ideal pentru apariția de noi variante de virus”, scrie revista americană.

 

Succesul vaccinării în Europa și noile medicamente anti-Covid 19

Succesul prea discret al Europei – titrează Le Point, cu referire la atingerea pragului de 70% adulți vaccinați în Uniunea Europeană.

Câte nu se spuneau la începutul anului despre „fiasco-ul european de sănătate”. Ei bine, UE tocmai a trecut pragul de 70% vaccinați, o realizare.

În ianuarie, ploua cu critici la adresa întârzierii vaccinării pe pământ european. Mai ales că americanii aveau trei săptămâni înainte ...

Se poate discuta orice, dar este un succes incontestabil care maschează, totuși, diferențe semnificative între anumite state membre.

Și o putem spune imediat: Bulgaria, cea mai săracă țară, a eșuat total!

Climatul vieții sale politice este otrăvit de două alegeri legislative eșuate și ilizibile. Doar 20% dintre bulgari sunt complet vaccinați  față de 72,5% în Franța, 70,6% în Germania, 76,7% în Spania.

Din nou, vedem că Europa de Est și Centrală rămâne puțin în urmă față de Europa de Vest. Dacă Bulgaria este un dezastru, nici situația din România (cu 31,9% din populație vaccinată) nu este de invidiat. Și vorbim de două dintre cele mai sărace state.

Franța - 75%

În acest context, Le Monde scoate în evidență succesul Franței, care va trece în curând peste pragul de 50 de milioane de vaccinuri, sau o rată de vaccinare de aproximativ 75%:

Țara, adesea prezentată ca o națiune de rebeli, se descurcă mai bine decât Regatul Unit, un pionier și campion îndelungat al Europei. Franța stă mai bine decât Germania, Statele Unite și chiar Israelul, pentru un timp dat ca exemplu.

Această grabă asupra centrelor de vaccinare după discursul prezidențial ilustrează un paradox francez. Reticenți față de autoritate, critici cu privire la ordonanțele infantilizante, cetățenii, despre care se spune că sunt obosiți de discursuri politice, l-au auzit pe cel al președintelui, până la punctul de a-i respecta în mare măsură instrucțiunile. De parcă ar avea nevoie de un cuvânt de sus pentru a recepta mizele reale ale vaccinării”.

Iar Le Figaro notează că, în timp ce atenția este centrată pe vaccinuri, laboratoarele continuă să caute medicamente.

Unul dintre tratamentele viitoare pentru Covid ar putea fi francez. Laboratorul Xenothera, aflat la Nantes, lucrează la un medicament bazat pe anticorpi policlonali destinat pacienților cu Covid moderat pentru a evita, în special, transferul la terapie intensivă. Rezultatele studiilor de fază 2 pentru acest tratament cu injecție în doză unică, sunt de așteptat să fie disponibile la sfârșitul lunii.

Pe plan global, la sfârșitul lunii august 2021, 318 tratamente și vaccinuri se aflau în faza 2 sau 3 a dezvoltării clinice. Printre acestea, mai multe medicamente sunt în vizor, cu speranța de a fi comercializate în următoarele luni.

 
Revista presei internaționale din 2 septembrie 2021